Medvedev și Djokovic, din nou față în față în finala de la US Open! Daniil face surpriza, îl elimină pe Carlos Alcaraz într-un meci grozav

Radu Marina | 9 septembrie 2023

Medvedev – Djokovic va fi finala US Open 2023, o reeditare a finalei de acum doi ani.

Daniil Medvedev a reușit să pună capăt speranțelor lui Carlos Alcaraz de a-și apăra titlul la New York, câștigând împotriva campionului spaniol o semifinală electrică. A fost 7-6, 6-1, 3-6, 6-3 pentru Medvedev, care a făcut cel mai bun meci al său din ultimii doi ani exact când avea nevoie mai mare.

După două înfrângeri clare suferite la Alcaraz în acest an, Medvedev a avut azi momente în care n-a putut să greșească o minge, reușind să-l bată constant pe Carlos în schimburi de o calitate pe alocuri incredibilă. „Să-l bați pe Alcaraz trebuie să fii mult mai bun decât ești în mod normal. Și am reușit asta”, a spus rusul, la interviul de pe teren.

Medvedev revine astfel în finală la US Open pentru a treia oară, după 2019 și 2021. Per total, e a cincea lui finală de Grand Slam. Singura pe care a câștigat-o a fost cea din 2021 de la New York, chiar cu Novak Djokovic, pe care-l va întâlni și duminică pentru trofeu. Sârbul a câștigat în prima semifinală cu Ben Shelton, un meci în care a fost testat serios doar pe finalul setului trei: 6-3, 6-2, 7-6. Djokovic s-a calificat astfel în a 36-a finală de Grand Slam a carierei și a 10-a la New York.

Djokovic conduce cu 9-5 în head-to-head-ul cu Medvedev (2-1 în Slamuri, 1-1 în 2023).

*

„Sa fii mai bun decât ești deja” a fost motto-ul cu care Daniil Medvedev a intrat în meci. Și-a stabilit acest standard: să facă lucrurile mai bine decât oricând, să joace mai curat, intens și precis decât a făcut-o vreodată. Contextul în care s-a desfășurat toată această acțiune a fost și el unul favorabil: toată lumea aștepta o victorie scurtă și clară a lui Alcaraz – cum au fost ultimele două în fața rusului – iar Medvedev a fost liniștit, știind că asupra lui nu sunt mari așteptări din exterior. Lumea voia și era gata de o finală Djokovic – Alcaraz, în reeditarea finalei extraordinare de la Cincinnati. Nu era, așadar, o presiune pe Medvedev din acest punct de vedere: dacă ar fi pierdut, ar fi fost încă un meci pierdut în fața lui Alcaraz, jucătorul mai bine clasat, mai în formă, deținătorul trofeului, iar pentru el, un parcurs decent la un Slam, după o perioadă gri. O victorie ar fi fost o surpriză majoră – ceea ce a și fost.

Dar Medvedev nu e genul de jucător care să accepte să fie învins ușor sau care, pur și simplu, acceptă că cineva e mai bun decât el. Rusul e special din acest punct de vedere, pentru că pe cât de prietenos și distractiv pare la fiecare conferință de presă și la interviurile de la finalul meciurilor, pe atât de încrâncenat, răzbunător și fără milă (în cel mai bun și sănătos mod) e în timpul unui meci. Are această capacitate de a demonstra că poate și, de multe ori, e capabil să atingă un nivel care îl surprinde chiar și pe el.

Medvedev are ceva ce nu foarte mulți jucători au: dorința de a le arăta oamenilor că greșesc, dorința lui de a sparge petrecerea altcuiva ori de câte ori e posibil. Îi place asta, se simte în elementul lui, iar dacă contextul face în așa fel încât să devină, brusc, personajul principal, nu are nicio ezitare. „Toată lumea vorbea despre o finală Djokovic vs. Alcaraz. Asta nu m-a deranjat neapărat; duelurile lor sunt bune pentru tenis. Dar cred că încă trebuie să se vorbească despre mine. Iar obiectivul este ca după US Open să se vorbească despre mine.”

Contra lui Alcaraz, lucrurile nu arătau foarte roz înaintea semifinalei pentru Daniil. În ultimele două meciuri cu Alcaraz, Medvedev câștigase doar 15 game-uri în cinci seturi, iar forma arătat de Alcaraz pe parcursul acestor două săptămâni nu indicau neapărat ceva bun pentru rus. Dar de data asta n-a mai fost despre ce face, ce a făcut sau cum face Alcaraz. Ci despre cum Medvedev își ridică nivelul și e capabil să joace, timp de trei seturi (în setul trei a avut scăpări), într-o manieră perfectă, absolut perfectă. Fără îndoieli, cu mult curaj și răspunzând în aceeași manieră, ba chiar și ceva în plus, tuturor provocărilor lui Alcaraz: a atacat când a fost pus să atace, a venit la fileu când a fost pus în situația de a veni în spre fileu, n-a avut nicio reținere în duelurile forehand – forehand cu Alcaraz, iar returul lui a funcționat la capacitate maximă.

Dacă mai era vreo dovadă în ceea ce privește capacitățile lui Medvedev și ce se întâmplă când își aduce tenisul lui cel mai bun am primit-o în această noapte. Rusul are jocul, loviturile și atitudinea să învingă pe oricine și orice tip de tenis. Dă-i un imbold și o să scoată cele mai bune lovituri. Fă-l să creadă că nu are mari șanse și o să-ți demonstreze contrariul. Pune-l să strice petreceri și o va face dominant, iar apoi la final va zâmbi subtil și ironic.

Poate că lumea tenisul aștepta o finală Djokovic – Alcaraz, dar Medvedev – Djokovic sună cel puțin la fel de bine. Medvedev l-a mai învins pe Djokovic într-o finală de Slam, tot la New York. Ar putea să o facă din nou acum. Iar el pare setat să îi strice calculele încă o data lui Nole: „Provocarea este că voi juca cu cineva care are 23 de Slamuri iar eu unul. Când l-am învins aici, am reușit să joc mai bine decât mi-aș fi imaginat vreodată și trebuie să fac asta încă o dată. Nu există nicio altă opțiune.”

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi