Medvedev îl învinge clar pe Tsitsipas, se califică în a doua finală de Grand Slam a carierei

Treizecizero | 19 februarie 2021

Cel mai în formă jucător al ultimelor luni din circuitul masculin concretizează această perioadă bună într-o finală de Grand Slam: Daniil Medvedev îl va întâlni pe Novak Djokovic pentru titlul Australian Open.

Rusul Daniil Medvedev l-a învins în trei seturi pe Stefanos Tsitsipas, 6-4, 6-2, 7-5, calificându-se astfel în finala Australian Open, unde îl va întâlni pe Novak Djokovic. Daniil este al treilea rus care ajunge în finală la Melbourne, după Kafelnikov și Safin.

Matchups. Stefanos Tsitsipas știe cum să joace cu cei mari, fiind competitiv și cu Nadal, și cu Djokovic, și cu Federer. Însă are destule probleme de rezolvat cu colegii de generație. Medvedev e cea mai mare dintre ele pentru grec, cum s-a văzut în această semifinală. Venit stors emoțional după revenirea cu Nadal, un meci care a durat patru ore, Tsitsipas n-a mai avut multe de oferit în semifinala cu jucătorul rus. Stefanos ar fi avut viață grea oricum contra lui Medvedev, pentru că tenisul său nu este, în acest moment, eficient în fața apărării lui Daniil. Însă în acest context misiunea lui a fost aproape imposibilă; rusul s-a prins rapid că, pe măsură ce-l pune în mișcare, Tsitsipas are dificultăți în a menține ritmul. Puțin deranjat în acest turneu, Medvedev și-a pus în valoare combinația de defensivă impenetrabilă și agresivitate, dominând fără probleme de pe baseline și deplasându-se excelent, în ciuda staturii sale. Nu strică, firește, și ajutorul pe care îl primește din partea serviciului: rusul a servit 17 ași și a câștigat 88 la sută pe primul serviciu.

Tsitsipas explică: „Chiar și dacă reușești să îi pui serviciul în teren, nu e nicio garanție că vei câștiga punctul. Necesită foarte, foarte mult efort. Reușește să facă jocul foarte dificil pentru tine. Te bagă în ceață. Joacă foarte inteligent”.

În total, Medvedev a adunat 46 de lovituri direct câștigătoare, cu doar 21 de erori neforțate. Plus/minusul lui Tsitsipas a fost de minus 11.

Singurul moment în care meciul a părut să se echilibreze a fost la jumătatea setului al treilea, dar a fost mai degrabă o situație în care Medvedev și-a pierdut concentrarea, nu una în care Tsitsipas și-a ridicat nivelul. Backhandul excepțional care a adus break-ul de 6-5 a distrus orice speranță a fanilor lui Stefanos, gălăgioși într-o seară în care Rod Laver a putut primi jumătate din audiența maximă. Grecul a admis, după meci, că n-ar fi rezistat oricum la mai mult de atât, dacă ar fi împins meciul într-un set suplimentar.

https://twitter.com/DaniilMedwed/status/1362772482504216577?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1362718465778475008?s=20

Tsitsipas. Deși se vede înfrânt și în a treia lui semifinală de Slam, rămâne un turneu excelent pentru jucătorul grec. Mai are de lucrat și de consolidat pentru a putea face pasul către o finală de Grand Slam, însă acest turneu a fost unul excelent pentru el. Fie și numai pentru succesul contra lui Nadal, cu care a reușit să rezolve multiple probleme dintr-un foc: nu doar că a învins un jucător din Big 3 într-un meci de Slam, și nu oricum, ci întorcând de la 0-2 la seturi, dar și pentru că a reușit să întoarcă foaia în astfel de meciuri-thriller, după ce pierduse câteva într-o manieră mai mult decât dureroasă (exemplele cele mai bune sunt meciurile cu Wawrinka, de la RG, sau cu Coric, de la USO). Față de Medvedev, Tsitsipas are argumentul polivalenței pe suprafețe. Rivalitatea celor doi, susținută de un contrast spectaculos de stiluri, va fi, foarte probabil, unul dintre principalele subiecte al tenisului următorilor ani.

https://twitter.com/steftsitsipas/status/1362736784547794944?s=20

Cel mai în formă om din circuit. Victoria lui Medvedev duce seria acestuia la 20 de meciuri câștigate consecutiv – serie similară cu cea reușită de Naomi Osaka, finalistă în turneul feminin.

Medvedev a câștigat 11 meciuri la rând contra unor jucători de Top 10 și n-a mai pierdut din toamna trecută, de la turneul de la Viena, timp în care a câștigat titlurile de la Paris, ATP Finals, plus ATP Cup. Își va testa acum această invincibilitate împotriva numărului 1 mondial.

Adversar pe măsură pentru Djoko. Medvedev este nu doar în formă, ci și un match-up dificil pentru Djokovic. Deși este condus cu 3-4 în h2H de liderul ATP, rusul a câștigat trei din ultimele patru întâlniri, pe trei suprafețe diferite, zgură, hard outdoor și hard indoor și . Ultima oară, Medvedev a câștigat la Londra, în toamnă, la ATP Finals. De asemenea, când s-au întâlnit la AO 2019, într-un turneu în care Djokovic a fost unplayable, Medvedev a fost singurul care i-a luat un set.

„Presiunea va fi pe el, pentru că nu a pierdut niciodată o finală la Melbourne și pentru că vrea să-i prindă din urmă pe Rafa și Roger”, a spus Medvedev, la interviul de pe teren. La conferință, Medvedev a adăugat că îi place să joace contra sârbului și că e motivat de perspectiva de a-i opri acestuia seria de victorii la Melbourne.

„Am avut mereu meciuri grele, și fizic, și mental. El este unul dintre cei mai mari jucători din istorie, așa că să joc o finală contra lui e ceva superb. Știu că, pentru a-l putea învinge, trebuie să fii în vârful abilităților tale fizice pentru patru sau cinci ore, și în vârful abilităților mentale pentru poate cinci ore. Să vedem ce se întâmplă duminică”, a spus Medvedev.

Pentru Djokovic, va fi un test veritabil pe toate planurile, dar mai ales fizic. Medvedev nu are nicio problemă în a se angrena în raliuri lungi, epuizante, sufocante, pe când Djokovic, la rându-i un expert al acestor schimburi, a părut mai interesant să scurteze punctele în acest turneu, ceea ce va încerca, sau va trebui să încerce, și în finala de duminică.

Faptul că nu a trebuit să treacă de Nadal ca să ajungă la Djokovic e un detaliu care cu siguranță că-l ajută pe rus, mai ales pentru că evită uzura mentală. Chiar și pentru cei mai în formă jucători din lume, încercarea de a-i învinge în meciuri succesive de trei seturi din cinci pe Nadal și Djokovic rămâne una dintre cele mai dificile de îndeplinit în tenis.

Așa însă, ambii finaliști ajung în formă și cu suficiente rezerve fizice (Djokovic, care a fost accidentat în turneu, are și atu-ul unei zile în plus de odihnă). Sunt multe semne încurajatoare care promit o finală memorabilă duminică.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi