Medvedev, Alcaraz și Swiatek obțin titluri importante în momente în care aveau nevoie de ele

Radu Marina | 19 februarie 2023

Au fost titlurile cu numărul 16 pentru Medvedev, 7 pentru Alcaraz, 12 pentru Swiatek.

Daniil Medvedev e noul campion de la Rotterdam

Daniil Medvedev n-a început sezonul 2023 tocmai grozav. A pierdut clar cu Djokovic la Adelaide, fără să-l mai testeze serios pe sârb ca în alte ocazii. Iar la Australian Open a fost eliminat încă din turul trei. Părea că perioada mai puțin reușită din sezonul trecut se prelungește și în acesta. Cu toate astea, rusul s-a redresat impecabil la Rotterdam (ATP 500), acolo unde a avut o săptămână excelentă. A câștigat al 16-lea titlu al carierei (al 15-lea pe suprafață rapidă) și revine, începând de luni, între primii 10 jucători ai lumii. 

În finală, Medvedev l-a învins în trei seturi pe Jannik Sinner, cel care a câștigat săptămâna trecută turneul de la Montpelier și a ajuns la ora finalei cu 8 victorii consecutive. A fost 5-7, 6-2, 6-2 pentru Daniil, care s-a impus pentru a șasea oară la rând în fața italianului. După un prim set echilibrat, următoarele două au curs foarte rapid în direcția rusului, care a stat la adăpostul serviciului de fiecare dată și nu și-a pierdut niciodată serviciul în ultimele două seturi. 

Cu procentaje de peste 75% la primul serviciu și servind impecabil în momentele importante, Medvedev l-a descifrat, încă o dată, pe Sinner și a profitat de fiecare mică scăpare a italianului. Astfel de scăpări au avut loc de fiecare dată în începutul de set: în setul doi, Medvedev a făcut break-ul din primul game și nu s-a mai uitat în spate, în setul doi a rupt echilibrul în game-ul trei și a fost suficient să-și ducă misiunea la capăt și să bifeze primul lui trofeu din 2023. 

Carlos Alcaraz a câștigat la Buenos Aires

Debutul în circuit în acest sezon a fost cum nu se putea mai potrivit pentru Carlos Alcaraz, fostul lider mondial care-și începe astfel cursa de recuperare a acestei poziții, unul dintre obiectivele lui în perioada următoare.

Un turneu sau mai multe turnee în America de Sud în februarie înseamnă un mod bun de a-ți face reintrarea în circuit după probleme de sănătate; e o rețetă pe care au mai aplicat-o nume importante în trecut, printre care și Rafa Nadal. Suprafața poate fi mai indulgentă cu corpul, iar opoziția, nu dintre cele mai puternice. O combinație bună pentru a aduna timp prețios pe teren și a reclădi dispoziția de joc și încrederea. Carlos a beneficiat și el de aceste lucruri, trecându-și în cont victorii cu Djere (singurul set pierdut), Lajovic, Zapata Miralles și, în finală, cu Cameron Norrie, favoritul 2.

E al șaptelea titlu al carierei lui Alcaraz și al cincilea pe zgură (precedentele, Umag în 2021, Rio, Barcelona și Madrid anul trecut).

Iga Swiatek își apără trofeul de la Doha 

După trei victorii intimidante, în care a cedat doar cinci game-uri, Iga Swiatek își apără cu succes trofeul cucerit anul trecut la Doha. Deși a jucat doar trei meciuri în Qatar (primul tur l-a avut liber, în sferturi Belinda Bencic s-a retras înaintea meciului), Swiatek a învins categoric două jucătoare de top 10 și i-a lăsat un singur game lui Danielle Collins, mereu periculoasă.  

În drumul către al 12-lea titlu al carierei și primul din 2023, liderul mondial a trecut de Danielle Collins (6-0, 6-1), Veronika Kudermetova (6-0, 6-1) și Jessica Pegula în finală (6-3, 6-0), cea care o învinsese în începutul de an, la United Cup. 

După dezamăgirea de la Australian Open, unde, deși era mare favorită, a fost eliminată în optimi, Swiatek răspunde în stilul obișnuit: câștigă un trofeu cu evoluții fără cusur și începe cu bine seria de turnee pe care trebuie să le apere de aici încolo. Anul trecut, după turneul câștigat de la Doha, Iga a legat acea serie de 37 de victorii, care i-a adus trofeele de la Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma și Roland Garros. 

Faptul că în trei meciuri jucate Swiatek a câștigat trei seturi la zero arată cât de bine își face treaba în fiecare game și câtă concentrare pune în fiecare punct. Modul acesta dominant în care își învinge oponentele nu e întâmplător și nu are neapărat legătură cu ce face adversara – cât are legătură cu ce face Swiatek. Iar Swiatek a accesat și aici acel nivel intens, în care a pus o presiune fantastică pe adversară de la primele mingi și le-a sufocat game după game. 

“La fiecare meci am fost cu adevărat concentrată, și acesta este lucrul de care sunt cel mai fericită, pentru că la începutul sezonului am simțit că mintea mea zboară uneori. Dar aici, munca pe care am depus-o cu antrenorul meu pe teren și cu Daria în afara terenului, cu siguranță a dat roade și am simțit că s-a creat acel declic”, a spus Swiatek după finală. 

Tot la finalul meciului cu Pegula, Swiatek a povestit cât de mult a ajutat-o săptămâna asta faptul că a putut juca cu „mintea liberă” și nu a mai avut acea senzație de overthinking, care, spune ea, de cele mai multe ori o blochează. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi