Meciul anului | 10 lucruri despre Simona vs Serena. Simo: “Am jocul necesar să o bat pe Serena”

Adrian Țoca | 26 octombrie 2014

Meciul anului. Cu siguranță e meciul anului pentru noi, și, în cazul în care Simo ar fi reușit titlul de la French Open, ar fi fost cu siguranță și meciul sezonului în întregul tenis feminin. Dar chiar și așa, importanța acestui meci ar putea fi apreciată la scară mondială retroactiv, dacă Simona va strânge din mers diferența față de Serena și îi va da acesteia o replică din ce în ce mai puternică. Ce-i clar e că rivalitatea celor două va decola azi cu o nouă victorie a Simonei. Ar fi ceva unic în istorie: Serena, învinsă de două ori în aceeași săptămână de aceeași jucătoare. 2015 nici n-ar putea începe mai repede.

Până acolo, să nu uităm de 2014. Azi e ultimul meci al acestui an de poveste, pe care nu-l vom uita niciodată și care trebuie apreciat orice se va întâmpla în finală. E o ocazie de gală pentru Simo. O recunoaștere. Nu poate fi nimic mai frumos decât un meci cu cea mai bună jucătoare din lume, în finala Turneului Campioanelor, cu întreaga lume privind, cu amintirea acelui incredibil meci din grupe atât de proaspătă încât site-ul WTA se întreabă dacă nu cumva favorita e Simona. Asta e cert și irevocabil: Simona i-a obținut atenția Serenei și, odată cu asta, atenția întregii lumi. Acum tot ce trebuie să facă e să se bucure de ziua de azi. Restul contează mai puțin.

  

Facts, declarații și idei despre finală

1. Serena, la limita limitei în semifinale.

De-a lungul acestui turneu, Serena a făcut exact atât cât a trebuit ca să o bată pe Ana, a spulberat-o pe Genie, a pierdut „rușinos” cu Simona și s-a strecurat atât din grupe, cât și din semifinale. Cum-necum, e în finală, conform tradiției. În șapte participări la WTA Finals indoor, Serena a ratat meciul pentru trofeu doar o dată. 

Dacă din grupe a ieșit grație Simonei, din semifinale s-a extras cu o combinație de efort sublim și noroc pe ultima sută de metri. Caroline Wozniacki a făcut unul din cele mai bune meciuri în care am văzut-o vreodată evoluând: a atacat, a stat mult în teren și și-a asumat riscuri de care nu credeam mulți că e în stare. Dar Caro a clipit o singură dată, atunci când a servit pentru meci, la 5-4 în setul trei, lăsând-o pe Serena să se strecoare înapoi.

În ciuda rachetei rupte și a altor momente în care a părut vulnerabilă, Serena mi s-a părut permanent convinsă că poate lua meciul. E posibil să o fi ajutat un pic și… DJ-ul arenei. Jumătate glumă, dar e și o jumătate de adevăr. La 5-4, după ce și-a pierdut serviciul, DJ-ul a dat play hitului lui Katy Perry, „Roar”. Exact pe versul „I got the eyes of the tiger”, regizorul transmisiunii a dat prim-plan pe ochii Serenei, proiectându-i pe cele patru ecrane gigant din Singapore Sports Hub. Expresia din acel moment mi s-a părut una de concentrare maximă, dar și de încredere, ca și cum ar fi spus: „Da, mă regăsesc în cântec. Da, nu plec nicăieri de aici”. Serena s-a uitat fix către ecranul din fața ei cu o intensitate care m-a frapat. Apoi, când cântecul a ajuns la versul 'Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar”, Serena a început să… aplaude. Simbolistica și timingul mi s-au părut incredibile. Câteva secunde mai târziu, Serena a început game-ul cu două retururi direct câștigătoare plesnite cu autoritate. A făcut rebreak și, cu toate că meciul a înclinat în balanță până spre final, cu toate că Wozniacki a făcut eforturi sublime și a condus în tiebreak, Serena nu mi s-a părut niciun moment ieșită din meci. Morala: când lucrurile sunt cu adevărat importante, miza e uriașă și totul e pe masă, Serena își ridică jocul și trebuie un efort cu adevărat special ca să fie dată la o parte. Ceea ce sunt convins că Simona poate oferi azi.  

2. Simona despre tactica folosită în meciul din grupe

“Planul a fost să o mișc mult și să îmi creez unghiuri, să deschid mult terenul. Am fost și agresivă și am servit bine. Din meciul anterior am căpătat încredere în fața ei și cred că am jocul necesar ca să o bat. Trebuie să fiu mereu agresivă, și nu doar acum, ci în fața oricărei jucătoare de top. N-am nicio șansă cu Serena dacă stau în spatele liniei.

Cred că mâine va fi un meci complet diferit, așa că mă aștept la absolut orice. Ea e foarte puternică, are experiență mare în finale, știe cum să managerieze un astfel de meci și cred că va fi mult mai concentrată decât data trecută, dar va fi o experiență bună pentru mine. Știu cum să joc și ce să joc, vom vedea cum va fi”

3. Dacă doriți să revedeți

Simona, după meciul din grupe: “Vreau să-mi păstrez capul pe umeri. Cum am mai spus, e o victorie care înseamnă mult, dar mai am multe meciuri în față care mă așteaptă. Trebuie să mă păstrez relaxată. Când sunt relaxată, joc cel mai bine. Precum azi. A fost un vis să bat una dintre surorile Williams. Pentru liniștea mea e foarte important”.

4. Al patrulea meci direct. Serena conduce cu 3-1.

În 2011, la Wimbledon, Simona îi lua un set Serenei, dar americanca abia ce revenise pe teren, refăcută după embolismul pulmonar care o ținuse o perioadă îndelungată pe tușă. Simona, la rându-i, era la doi ani distanță de explozia de formă care a adus-o în elită. Românca lua primul set, 6-3, înainte de a le ceda pe următoarele două cu 6-2, 6-1. După meci, Serena și-a lăudat adversara: “Servește foarte bine pentru înălțimea ei”.

În 2013, la Roma, turneul de lansare al Simonei, românca ajungea din calificări și până în semifinale, după o serie de victorii notabile la adversare de Top 20. Epuizată și neexperimentată, Simona a cedat cu 6-3, 6-0 în fața Serenei.

În 2013, la Cincinnati, cele două se revăd în sferturi. Între timp, campioană la Nurnberg, Hertogenbosch și Budapesta, Simona debutează frumos în sezonul de hard cu un sfert de finală, dar replica ei devine consistentă abia în setul al doilea: 6-0, 6-4.

În 2014, la Singapore, Simona dă startul cu adevărat al unei posibile rivalități în anul care urmează. Reușește cea mai sonoră victorie a carierei și îi administrează Serenei cea mai drastică înfrângere în 16 ani: 6-0, 6-2.

5. Clasament și locul 1

Indiferent de rezultatul de azi, Serena e sigură ca va încheia a patra oară în carieră pe locul 1, în vreme ce Simona bifează primul finiș de sezon pe podium, pe locul al treilea. Dar o victorie a româncei azi ar deschide discuția despre o luptă între cele două la startul lui 2015. 

Simona, despre locul 1:

“Nu pot să spun nimic despre asta, pentru că sunt foarte departe. Vreau să țin departe presiunea acestei discuții despre locul 1. Câtă vreme Serena joacă, nu cred că sunt aproape. Clasamentul nu arată decât câte puncte ai. Dacă voi juca bine mereu, atunci poate voi fi mai aproape de locul 1. Dar nu vreau să mă gândesc la clasament, nu-mi doresc decât să câștig meciuri și turnee”.

6. Premiere posibile azi

– Dacă Simona va câștiga, ar fi pentru prima oară în istorie când Serena ar pierde de două ori în aceeași săptămână la aceeași jucătoare.
– Dacă Serena câștigă, ea va deveni abia a treia jucătoare din lume care obține cel puțin cinci titluri la Turneul Campioanelor, după Navratilova (8) și Graf (5).
– Dacă Simona câștigă, ea va deveni prima jucătoare din generația 1991 care câștigă un titlu atât de important.

7. Simona despre fani

În toate meciurile de până acum, Simona a beneficiat de sprijinul necondiționat al fanilor, români și  străini, care au dominat fondul sonor de la Singapore Sports Hub și i-au scandat necontenit numele. Asta confirmă  ceea ce simțim cu toții, că Simona devine una dintre cele mai iubite jucătoare din circuit. “M-am simțit foarte bine să am sprijinul fanilor. Și în primul meci i-am avut alături de mine, mulți români în tribune, i-am auzit mereu. E un lucru deosebit, chiar au venit mulți străini la mine să-mi spună că un astfel de public n-au mai văzut. Mă bucur mult că sunt alături de mine, mă bucur că au început să vină la meciurile mele și că au început să privească tenisul mult mai de aproape.

Le mulțumesc mult și celor de acasă pentru susținere, mă bucur că sunt fericiți și sper să mă susțină și în momente mai grele”.

8. Billy Jean King,despre Simona.

„Cred că este foarte talentată, cu multe daruri. O atletă excepțională. E din aceeași categorie cu Hingis. Se aseamănă la modul la care gândesc punctele, sunt sclipitoare. Am iubit-o pe Virginia Ruzici pe timpuri, acum avem altă jucătoare minunată din România. Simona e excepțională, e plăcut s-o urmărești. Am văzut-o prima oară acum doi ani și jumătate și m-a interesat imediat. Lovește atât de curat, limpede, iar serviciul ei e din ce în ce mai bun”.

9. Mats Wilander, despre Serena:

“Îi lipsește dedicarea, zilele acestea. Nu e implicată în totalitate, nu este 100 la 100 dedicată unei strategii. Bună sau proastă, nu contează, dar trebuie să ai un plan, să fii decis. Serena nu prea știe ce vrea să facă.”

10. Ce au spus cele două înainte de meci


Sursă: WTA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi