Master Nole: Djokovic câștigă finala cu Ferrer de la Paris, pune presiune pe Rafa

Adrian Țoca | 3 noiembrie 2013

Novak Djokovic încheie sezonul Mastersurilor așa cum l-a început, cu un titlu. Sârbul este noul campion al Mastersului de la Paris, după 7-5, 7-5 într-o finală epuizantă cu David Ferrer.

De două ori a condus David Ferrer cu 5-3, de două ori a lăsat impresia că e pe cale să-i strice planurile sârbului, de două ori a servit pentru set și de fiecare dată a fost întors de oponentul său. Ferrer, campion anul trecut, ar fi devenit primul jucător din lume care își apără titlul la Paris, dar, atunci când a contat cel mai mult, el n-a reușit să mai păstreze aceeași intensitate pe care a arătat-o în restul meciului. Sau poate și pentru că Djokovic a făcut ca totul să pară atât de simplu, punând în scenă două reveniri simetrice. Pe cât de greu a părut să-i fie la începuturile de set, atât de repede s-a scuturat Nole de Little Beast pe finalurile de set, încheindu-le pe ambele cu câte o serie de patru game-uri consecutive. „Nole nu-ți lasă nicio șansă”, a spus Ferrer, un pic răvășit de șansa ratată. Pentru el, Parisul a fost dulce-amărui anul acesta. I-a dat șansa a două finale, dar i-a arătat și limitele pe care le are atunci când vine vorba să îi bată pe jucătorii clasați mai sus decât el în clasament.

Bine, nu cumva e un clișeu? A fost, totuși, același Ferrer care îl bătuse pe Rafa cu o zi înainte, nu? El a fost, și tot același Ferrer a dominat începuturile de set, lovind mingea atât de curat, construindu-și cu precizie de metronom puncte atent structurate, bine plasate, cu adâncime. Ferrer a greșit puțin, s-a folosit splendid de fiecare milimetru al terenului și a ales inspirat tactica, venind în față când a trebuit, alergându-l pe Djokovic dintr-un colț în altul, hăituindu-l și frustrându-l până într-acolo încât Nole a hăcuit o rachetă, și iar s-a ales cu alte porții de fluierături din tribune.

Dar să începi o treabă e una și s-o duci cum trebuie la capăt e cu totul alta. În timp ce Ferrer a început să gândească tot mai mult, pe măsură ce fatidicul final de set se apropia, Djokovic începea, inerent, să-și ridice nivelul, împins din spate de adversitate și de nevoie. E un motiv pentru care David are procentul de victorii pe care îl are cu Nadal, Djokovic și Federer, iar dacă excepții de la regulă se mai întâmplă, vezi semifinala de sâmbătă, ele nu pot fi susținute și repetate cu regularitate. Îl poți domina pe Djokovic bucăți mari de joc, dar este un task foarte greu să închizi un set (sau un meci, Federer poate confirma) când el este la un nivel atât de înalt al încrederii. Pur și simplu, presiunea pe care o exercită asupra ta, cu returul și cu toate celelalte, te face să greșești și să dai cadouri. Cum spunea Nole la conferință, game-ul de la 4-5 din setul doi a fost un cadou, iar restul a fost mental.  

Novak ajunge la a 17-a victorie consecutivă după US Open și al treilea turneu câștigat la rând, două dintre ele fiind din seria Masters, categorie din care Djokovic a adunat acum 16 titluri în întreaga lui carieră. Sârbul păstrează șanse teoretice pentru a-și recupera locul 1 la finalul anului, dar pentru asta trebuie să învingă în toate meciurile pe care le mai are de jucat și să spere că Nadal nu va câștiga mai mult de un meci în grupele Turneului Campionilor. „Cel mai important pentru mine e să rămân în continuare la același nivel, pentru că joc cel mai bun tenis al anului. Restul depinde de Rafa”, a spus sârbul, care a plecat la aeroport direct de la conferința de presă. Nu e timp de respiro. Turneul de la Londra începe de mâine, iar Novak și David revin pe teren chiar marți, când îi vor reîntâlni pe adversarii pe care i-au învins în semifinale la Paris, Roger Federer și Rafa Nadal.

Pentru Nole e unul dintre titlurile de o însemnătate aparte, pentru că a avut un traseu neobișnuit de greu, cu mai toți jucătorii care sunt capabili să-i pună probleme (alții decât Rafa) pe partea lui de tablou. A obținut însă victorii concludente pe rând cu Isner, Wawrinka, Federer și Ferrer și, afară de cazul în care, prin te miri ce minune, va ceda fizic, e favorit pentru Londra. Dincolo, Ferrer continuă seria nefastă a finalelor cedate în 2013. A pierdut la Acapulco, Miami, Estoril, Roland Garros, Stockholm, Valencia și Paris. 

 

Clasamentul ATP valabil de mâine (cu punctele de la Paris adăugate, respectiv cu cele de la Londra 2012 scoase):

 1. Rafael Nadal 12.030
 2. Novak Djokovic 10.610
 3. David Ferrer 5.800
 4. Andy Murray 5.790
 5. Juan Martin Del Potro 5.055
 6.Tomas Berdych 3.980
 7. Roger Federer 3.805
 8. Stanislas Wawrinka 3.330
 9. Richard Gasquet 3.300
10. Jo Wilfried Tsonga 3.065

Câștigătorii Turneelor Masters din 2013

Indian Wells – Rafa Nadal

Miami – Andy Murray

Monte Carlo – Novak Djokovic

Madrid – Rafa Nadal

Roma – Rafa Nadal

Montreal – Rafa Nadal

Cincinnati – Rafa Nadal

Shanghai – Novak Djokovic

Paris – Novak Djokovic

Rezumatul finalei

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi