Marius Copil, primul sfert al carierei; Monica Niculescu are șansa primului titlu românesc al anului

Adrian Țoca | 2 ianuarie 2014

Victor Hănescu a salvat șapte mingi de meci la Doha, dar n-a putut trece în semifinale. Marius Copil joacă cu Lleyton Hewitt pentru un loc în careul de ași de la Brisbane

Ce început de an pentru Marius Copil! Întâi, cele trei victorii din calificări, una dintre ele, cu James Ward, cu revenire de la 0-1 la seturi și un break dezavantaj în setul secund. Apoi, succesul extraordinar din primul tur cu japonezul Sugita, victorie în trei tiebreak-uri și două mingi de meci salvate. După o astfel de serie-surpriză, apar de regulă întrebările și îndoielile în ce-l privește pe autorul ei: poate confirma atunci când miza crește, presiunea e mai mare, tabloul se rarefiază, iar dincolo de fileu e un adversar dintr-o altă categorie valorică? Ei bine, Marius s-a achitat cum nu se putea mai bine de sarcină, eliminându-l pe favoritul trei al turneului de la Brisbane, francezul Gilles Simon. A fost 7-5, 6-3 pentru Marius, care se califică astfel în primul sfert de finală al carierei la un nivel ATP. 

Marius servise 31 de ași în primul tur, iar suprafața foarte rapidă de la Brisbane l-a ajutat să-și pună în valoare serviciul și contra lui Simon. A servit în destule ocazii cu peste 220 de kilometri la oră și a salvat toate cele patru mingi de break pe care și le-a procurat în primul set francezul, cunoscut pentru jocul lui foarte bun de retur. La 6-5 în primul set, Marius a beneficiat de primele lui două șanse de break, fructificând-o pe a doua. 

În setul secund, Simon a avut emoții tot mai mari pe propriul serviciu, al cărui procentaj a coborât la 35 la sută pe primul. S-a mers însă cap la cap până la 4-3, când Copil a făcut al doilea break al zilei, break pe care l-a confirmat imediat, punând capăt meciului. 

Este al doilea succes la un jucător de Top 20 din cariera lui Marius, după cel cu Marin Cilic, reușit în 2012, la Beijing. De atunci, Marius a avut succes doar în circuitul challenger, unde a câștigat un titlu (Quimper) și a mai făcut alte două finale (Guimaraes, Arad).

În sferturi, Marius îl va întâlni pe fostul lider mondial, australianul Lleyton Hewitt. Pe aceeași parte de tablou mai sunt Marin Cilic și Kei Nishikori. Parcursul de până acum îl va sălta 10 locuri în clasamentul ATP, până pe locul 137. Un nou succes l-ar putea duce până pe 121, chiar lângă Adi Ungur.

Update: Marius a pierdut, 6-4, 6-2 cu Lleyton Hewitt, după ce a avut un break avans în primul set. Rămâne cea mai bună performanță a carierei pentru Copil, care a câștigat cinci meciuri la Brisbane și a impresionat cu serviciul său.


Victor, învins după șapte mingi de meci salvate

Din păcate, parcursul lui Victor Hănescu la Doha s-a oprit în sferturi, dar românul a făcut un alt meci foarte bun. Victor a salvat în total șapte mingi de meci înainte de a se înclina, pentru a treia oară în patru meciuri din carieră, în fața lui Florian Mayer. Hănescu a pierdut primul set cu 6-4 și a fost condus cu un break în cel secund. A recuperat și a împins meciul în tiebreak, unde totul părea pierdut la 6-3 în favoarea lui Mayer. Victor a recuperat foarte bine, a salvat patru mingi de meci și a câștigat tiebreak-ul cu 10-8. În decisiv, Mayer și Hănescu au mers cap la cap până la 4-5, când Victor s-a văzut condus cu 0-40 pe serviciul său. A salvat alte trei mingi de meci și chiar a avut șansă de 5-5, ratată însă.

După Doha, Victor urcă cinci locuri în clasamentul ATP, până pe 75.

Există însă șansa unui prim trofeu în bilanțul pentru 2014. La Shenzhen, Monica Niculescu s-a calificat în finala de dublu, alături de Klara Zakopalova. Cele două au trecut cu 6-3, 6-4 de Wang/Zheng și-și vor afla mâine adversarul din finală. La simplu, Monica i-a dat o replică puternică lui Na Li în sferturi, pierzând până la urmă, 7-5, 4-6, 6-4 în două ore și 22 de minute.

Simona, gata de start

Între timp, Simona Halep este la Sydney, unde se pregătește deja pentru debutul în sezonul 2014, care se va produce săptămâna viitoare. Simona va fi favorită 7 la puternicul turneu din seria Premier, la care va mai juca și Sorana Cîrstea.

Dulgheru, în calificări la Hobart

Alexandra Dulgheru joacă în această săptămână la Hobart, unde a trecut deja de primul tur al calificărilor, 6-3, 6-1 cu J. Cohen. La Sydney, tot în calificări, Irina Begu a învins-o pe J. Moore, din Australia, 6-1, 6-3. 

Faza zilei: dubiosul smash al lui Roger 

Lovitura zilei îi aparține lui Roger Federer, la Brisbane, în meciul din sferturile de finală la dublu, pe care elvețianul și francezul Mahut l-au câștigat cu Chardy și Dimitrov, 11-9 în decisiv. E un fel de a spune că „îi aparține”, pentru că-i evident că n-a vrut să lovească așa, dar a obținut un winner cum rar vezi pe terenurile de tenis. Bizareria momentului și reacțiile celor implicați merită o vizionare.

Serena – Sharapova la Brisbane

Abia ce a revenit (și și-a revenit) și Sharapova va fi din nou luată în primire de Serena, pe care o reîntâlnește în semifinalele de la Brisbane. Serena și Maria au tot schimbat diverse „amabilități” anul trecut, dar spune că au discutat și și-au rezolvat problemele. Ultima oară când s-au văzut pe teren a fost în finala Roland Garros, iar Sharapova n-a mai învins-o pe Williams din 2004, fiind condusă cu un zdrobitor 14-2 în meciurile directe.

În cealaltă semifinală se vor întâlni Azarenka și Jankovic. La Auckland, semifinalele sunt J.Hampton – V.Williams și A.Ivanovic – K.Flipkens. Iar la Shenzhen: Na Li – A. Beck și S. Peng – V. King.

În Cupa Hopman, Polonia Agnieskăi Radwanska s-a calificat în finală, unde va întâlni învingătoarea dintre Spania și Franța. 

Cine e Peter Gojowczyk

Conștient că n-a auzit multă lume de el, germanul în vârstă de 24 de ani care îl va înfrunta pe Rafa Nadal în semifinalele de la Doha și-a început conferința de presă … prezentându-se: „Bună ziua tuturor. Eu sunt Peter și sunt din Munchen”. Apoi și-a amintit că i-a cerut un autograf lui Nadal când l-a întâlnit la US Open, anul trecut. Înainte de Doha, Gojowczyk jucase doar patru meciuri ATP, câștigând unul singur. Monfils – Mayer e cealaltă semifinală. Ca fapt divers, Monfils are doar două victorii contra lui Rafa Nadal, dar ambele s-au întâmplat la… Doha. Una în sferturile din 2009, alta în semifinalele din 2012. 

Rafa, la Brisbane din 2015?

Zvonul a prins viteză în ultimele zile, iar unchiul Toni, care se află în această săptămână nu la Doha, ci la … Brisbane, spune că este o posibilitate cu șanse mari de izbândă. „Pentru mine e o idee bună. E mai ușor de pregătit Australian Open de aici. Să joci Doha nu e simplu, sunt mereu mulți jucători foarte buni acolo. S-a văzut anul trecut că a fost o idee mai bună să începem cu câteva turnee mai ușoare, la care Rafa a putut să capete rapid încredere”.

Rafa n-a câștigat niciodată turneul de la Doha, la care are doar o finală în palmares, pierdută cu Davydenko în 2010.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi