Marius Copil obține prima victorie din carieră pe tabloul unui Slam

Treizecizero | 20 ianuarie 2015

Marius, locul 194 în lume la acest moment, îl va întâlni, în turul al doilea, pe campionul en-titre, elvețianul Stan Wawrinka, numărul 4 mondial.

Marius Copil a așteptat mult șansa unui parcurs bun la un turneu de Grand Slam, iar răbdarea i-a fost răsplătită tocmai atunci când avea mai multă nevoie. Alunecat aproape de marginea Top 200 și într-un moment în care avea nevoie de un rezultat care să-l inspire, Marius a reușit să obțină prima victorie a carierei într-un Grand Slam, dublând bucuria calificării în premieră pe tabloul unei astfel de competiții. Rezultatul e cu atât mai mult de apreciat, cu cât Marius a învins un jucător cu mult mai bine clasat, în fața căruia pierduse singurul meci direct jucat anterior.

Românul l-a învins pe spaniolul Pablo Andujar, numărul 43 mondial, în minimum de seturi, 6-2, 6-2, 7-5. La adăpostul unui procentaj de 70 la sută pe primul serviciu și sprijinit de cei 18 ași, Copil și-a pierdut de doar două ori serviciul și a depășit emoțiile de final, când perspectiva succesului i-a îngreunat un pic mâna. În setul trei, când conducea cu 6-2, 6-2, 5-2, Marius și-a pierdut un pic concentrarea, permițându-i lui Andujar să revină în meci și să egaleze. Mai mult, la 5-5, ibericul a avut o altă oportunitate de break, dar Copil a ieșit din încurcătură, și-a păstrat serviciul, apoi a făcut break imediat și a închis meciul în două ore și șase minute.

Marius ajunsese pe tabloul principal după trei victorii obținute în calificări cu Zeballos, Petszchner și Jasika. Premiu pentru seria de patru victorii la rând? O întâlnire cu campionul en-titre de la Australian Open, Stan Wawrinka, un meci care, probabil, va fi programat pe una dintre arenele principale. Marius și Stan s-au mai întâlnit în 2013, la Madrid, când elvețianul s-a impus în două seturi. 

Nu la fel de bine au mers lucrurile pentru Monica Niculescu, învinsă pe Rod Laver de Sam Stosur, în primul meci al zilei. Monica a prins o zi neinspirată, nereușind să o jeneze pe Sam, care și-a putut impune jocul agresiv: 6-4, 6-1.

„Monica e cu siguranță o adversară complicată, e foarte simplu să te bați singură când joci cu ea, pentru că te forțează deseori să joci puncte incomode. Devine și mai greu dacă se întâmplă să fii încordată la începutul meciului. Dar pe măsură ce meciul a avansat, am înțeles ce merge mai bine pentru mine azi și am putut pune în aplicare”, a spus Sam, care a trebuit să răspundă la trei-patru întrebări referitoare la stilul Monicăi.

„Da, ea e diferită. Nimeni nu mai joacă la fel ca ea în circuit. Am jucat de câteva ori până acum și știam la ce să mă aștept, dar nu e ca și cum joci pe fiecare zi cu cineva ca ea, așa că ai nevoie de ceva timp să faci ajustări. Și-a făcut o carieră foarte bună jucând astfel. Trebuie să fii capabilă să o bați, pentru că nu îți dă puncte gratis. Trebuie să muncești în fiecare punct și să faci tot ce e nevoie ca să domini schimburile și să poți să le finalizezi”.

Monica a făcut unul dintre punctele primului set, când a lovit un half-volley passing shot, lovit din plin cu forehandul, într-una din rarele ocazii când a abandonat slice-ul pe lovitura de dreapta. Tot Monica a oferit și momentul caraghios al zilei: la un serviciu lovit cu rama mult în afara terenului, ea a întrebat-o amuzată pe arbitrul de scaun dacă e sigură că a fost out, stârnind râsete în tribună.

 


Simona joacă din nou pe Rod Laver

S-a anunțat și programul zilei a treia. Dacă în prima zi a deschis sesiunea de zi, Simona Halep o va închide acum pe cea de noapte, pe Rod Laver Arena. Meciul ei cu Jarmila Gajdosova, din turul al doilea al tabloului feminin, va avea loc mâine la prânz, nu mai devreme de 11:30, ora României, după terminarea meciului dintre Rafael Nadal și Tim Smyczek.

La rândul ei, Irina Begu va juca împotriva Katerinei Siniakova în primul meci de pe terenul 13, de la ora 2:00, ora României, în noaptea de marți spre miercuri.

Tot mâine debutează la dublu Monica Niculescu și Florin Mergea.

Dublul Monica Niculescu / Vitalia Diatchenko va juca împotriva lui Lauren Davis / Christina McHale, în ultimul meci de pe terenul 11, după alte trei meciuri de dublu. Iar Florin Mergea și Dominic Inglot, favoriți 14, îi vor întâlni pe australienii Matthew Ebden și Matt Reid, în primul meci al zilei de pe terenul 19, tot de la ora 2:00.

 

Simona, la ESPN: „Obiectivul e să fiu mai bună decât am fost în 2014”

Invitată, cum spuneam ieri, pe platoul ESPN de la Australian Open, Simona a spus din nou că obiectivul ei este să se califice la Turneul Campioanelor. „Îmi doresc să fiu mai bună decât am fost anul trecut și să ajung din nou în Singapore”. „Mai bine decât anul trecut ar însemna locul 1”, i-a replicat moderatoarea. „Sper!”, a răspuns românca.

„Am încredere în mine că pot câștiga multe meciuri în 2015 și că pot reuși iar câteva rezultate mari, precum cele de anul trecut. Sper să câștig un Slam de-a lungul carierei, dar nu îmi propun neapărat să câștig unul anul acesta. Nu vreau să mă gândesc că pot câștiga acest turneu, sau un alt GS în 2015, ar fi o presiune în plus. Poate voi reuși, dar vreau să mă pregătesc pentru fiecare meci în parte”, a spus Simona, care a discutat din nou și despre dorința ei de a juca mai agresiv în 2015 și de a cere și obține mai mult de la serviciul ei. „Am lucrat acasă și mi-am îmbunătățit serviciul. Chiar am simțit la Shenzhen că am servit mai bine. De asemenea, îmi doresc să fiu mai agresivă. Am avut un turneu bun la Shenzhen, e bine să începi sezonul cu un turneu câștigat, dar nivelul de aici e cu totul altul”.

„Serena e în continuare cea mai puternică dintre noi, dar chiar și ea poate să piardă, așa că simt că turneele sunt deschise oricărui rezultat acum”, a concluzionat Simona, adăugând că, probabil, în doi-trei ani garda se va schimba cu totul la vârful clasamentului feminin. 

Simona a mai vorbit despre orașul ei preferat și despre lovitura preferată, reverul în lung de linie. Interviul complet e mai jos.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi