Marius Copil îl învinge pe Diego Schwartzman la Antwerp, își face cadou de ziua lui primul sfert de finală ATP al sezonului!

Radu Marina | 17 octombrie 2019

În ziua în care împlinește 29 de ani, Marius Copil își face cadou calificarea în primul sfert de finală ATP în 2019, după o victorie tare frumoasă, 6-4, 5-7, 7-6 (7), în fața lui Diego Schwartzman, favoritul 3 al turneului de la Antwerp și locul 15 mondial. Victoria obținută în fața lui Schwartzman este, de […]

În ziua în care împlinește 29 de ani, Marius Copil își face cadou calificarea în primul sfert de finală ATP în 2019, după o victorie tare frumoasă, 6-4, 5-7, 7-6 (7), în fața lui Diego Schwartzman, favoritul 3 al turneului de la Antwerp și locul 15 mondial. Victoria obținută în fața lui Schwartzman este, de asemenea, și cea mai importantă a anului pentru Marius, fiind primul său succes din acest sezon în fața unui jucător clasat în top 15. 

Ajuns la Antwerp cu doar șase victorii reușite pe tablourile principale ale turneelor ATP în acest an și cu un sezon în care cele mai bune rezultate au venit în circuitul challenger (o semifinală la Surbiton, pe iarbă, un sfert de finală reușit săptămâna trecută la Mouilleron), Marius ne-a reamintit, prin parcursul din Belgia, cu cele patru victorii consecutive, dar mai ales prin evoluția de azi, că tenisul lui cel mai bun iese la iveală în condiții de hard indoor. 

Întâi, s-a calificat pe tabloul principal după două victorii în calificări în care n-a cedat set (6-4, 6-4, cu Ruben Bemelmans; 6-1, 6-3 cu Antoine Hoang). A bifat apoi prima victorie pe un tablou principal al unui turneu ATP după aproape două luni, învingându-l, tot în două seturi (6-4, 7-6), pe Federico Delbonis. Urmând ca astăzi să treacă de un alt argentinian, mai experimentat, mai valoros și mult mai greu de scos de pe teren. 

Precum în ultima lor întâlnire, care a avut loc la Acapulco anul acesta, și acum, meciul a fost un adevărat maraton, având o durată de aproape trei ore.  Dar cu o evoluție ușor diferită și cu un alt câștigător. 

Deși Marius a început partida puternic și părea că break-ul izbutit în al doilea game al meciului îi va fi suficient pentru a închide primul set, lucrurile s-au complicat treptat pentru el, pierzându-și serviciul la 5-3, după o minge de set ratată. 

Cu toate că până la acel moment Schwartzman n-a pus mari probleme la retur, câteva erori neforțate l-au costat pe Marius, care și-a pierdut atât serviciul, cât și reperele. E adevărat, doar pentru un timp scurt: de la 5-3 și minge de set, Marius avea să piardă cinci puncte la rând, însă greșeala a fost îndreptată în game-ul următor, pe care l-a câștigat după o revenire de la 0-40, dând dovadă și de multă inspirație atunci când a cerut un challenge la un prim serviciu al argentinianului, care s-a dovedit a fi out. În loc de as, Schwartzman a servit o dublă greșeală, în loc de 5-5 s-a făcut 6-4 pentru Marius, care reușea, pentru al doilea meci la rând, să câștige set în fața lui Diego. 

Provocarea pentru Marius era, odată cu primul set câștigat, să facă în așa fel încât să nu mai repete scenariul de la Acapulco de anul acesta, când pe măsură ce meciul a avansat, s-a văzut fără soluții, reușind să câștige un singur game în setul decisiv. Ca asta să nu se mai întâmple, era necesar ca Marius să continue să aplice tactica din primul set (ofensiv, joc rapid și în viteză, veniri dese spre fileu). Dar mai ales să nu devină previzibil (cu serviciul, cu venirile la fileu, cu serviciile-voleu, cu intenția de a se năpusti peste Diego) – ținând cont de adversar, care își ajustează planul, jocul și loviturile în funcție de ceea ce primește din partea cealaltă a fileului. 

Tactic, aproape tot setul doi, Marius a fost impecabil, reușind să-l țină pe argentinian la distanță cu un tenis curajos și variat, recuperând un break și obligându-l să servească pentru a rămâne în meci la 5-4. De data asta însă problema n-a mai fost neapărat jocul în sine; un scurt-circuit la serviciul lui Marius, care și-a cedat serva cu două duble greșeli la 5-5, a fost suficient pentru ca Schwartzman să preia conducerea și mai apoi să ducă meciul în decisiv. 

Că setul doi a fost doar o mică scăpare din partea lui Marius avea să se confirme în decisiv, acolo unde nivelul atins de el a fost remarcabil. Timp de aproape o oră, cât a durat setul trei, tenisul jucat de Marius a avut de toate: claritate, eficiență, consistență, spectacol, dar și mici căderi, pe care a reușit să le gestioneze foarte bine. Altfel, n-ar fi putut să o scoată la capăt cu un adversar atât de arțăgos și valoros precum Schwartzman. 

Setul decisiv a avut trei mari momente – toate depășite exemplar de Marius. Primul a fost la 3-3, când, asemeni setului doi, Marius și-a cedat serviciul cu două duble greșeli. Spre deosebire de setul doi, aici s-a regrupat rapid și și-a luat serviciul înapoi imediat, pe fondul unui joc pur și simplu sclipitor, confirmând că jocul lui se potrivește mănușă condițiilor de hard indoor. A avut răspuns la absolut orice a aruncat înspre el Schwartzman. 

Al doilea a fost la 5-4, când a ratat o minge de meci, dar la care nu-și poate reproșa multe lucruri. După mingea de meci ratată, jocul a început să scârțâie, dar el a continuat să dicteze și să-și asume riscuri, fiind în final răsplătit pentru curajul  cu care a salvat mingea de break la 5-5. 

Al treilea, și ultimul moment, a fost tiebreak-ul, acolo unde Marius a condus cu 3-1 și mai apoi 5-3, dar s-a văzut egalat; a avut o minge de meci la 6-5, dar a ratat-o după o dublă greșeală; a ajuns din nou în situația de a avea o minge de meci la 7-7 după un passing shot ireal, fiind împins metri buni în spatele liniei de fund de Schwartzman. Urmând ca, în final, a patra minge de meci să fie fructificată după un serviciu direct câștigător la care Diego n-a mai putut avea nicio reacție. 

Pentru prima semifinală ATP a sezonului, Marius va trebui să treacă de învingătorul meciului Andy Murray – Pablo Cuevas. Cu Murray, Marius s-a întâlnit de două ori (2-0 la întâlnirile directe pentru Murray), ultimul lor meci, care a avut loc la Washington acum un an fiind o bătălie intensă și dramatică, câștigată de britanic într-un tiebreak decisiv. Cu Pablo Cuevas ar fi prima întâlnire. 

https://twitter.com/EuroTennisOpen/status/1184847427616067584?s=20
https://twitter.com/WTennisBelgique/status/1184854747263754241?s=20

Best Seller în 30-0 Shop!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Noul tricou 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop-ul 30-0! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi