Marius Copil e oprit de David Goffin în turul secund, dar nu înainte de a da o replică solidă belgianului

Radu Marina | 17 ianuarie 2019

Calificat doar pentru a doua oară în carieră în turul secund al unui Grand Slam, Marius a stat cot la cot preț de două seturi cu favoritul 21, David Goffin, dar nu suficient cât să și reușească surpriza.

Marius a început grozav, a câștigat primul set, a rămas aproape de belgian, dar în cele din urmă, atunci când s-a ivit o mică șansă pentru Goffin de a reintra în meci, a luat-o și n-a mai privit în urmă. Adică a făcut ceea ce fac de obicei jucătorii cu multă experiență.

A fost 5-7, 7-5, 6-2, 6-4 pentru favoritul 21, scor care nu reflectă neapărat și povestea meciului. Unul echilibrat, în care Goffin a fost pus serios în dificultate de Marius.

Începutul i-a aparținut lui Copil, care s-a desprins la 5-2, a servit pentru set la 5-3, dar a urmat apoi momentul lui Goffin. Belgianul și-a ridicat brusc nivelul și s-a apropiat într-un interval scurt de timp la 5-5. Aici a fost primul episod complicat pentru Marius. Trebuia cumva să oprească seria de game-uri a belgianului, și asta pe fondul unei evoluții foarte bune a favoritului 21. Și poate cel mai notabil: trebuia să arate că a învățat lecția din meciul cu Marin Cilic de la US Open, meci în care a pierdut primul set după un avantaj de 5-1.

Răspunsul pe care l-am primit din partea lui Marius fost unul care ne-a arătat, încă o dată, că evoluția lui recentă pe toate planurile e reală. Dar mai ales că știe cum să se folosească de unele experiențe mai puțin plăcute pentru a progresa.

După ce a oprit seria lui Goffin și s-a dus la 6-5, am avut o altă confirmare din partea lui Marius, cea a trecerii la un alt nivel. Într-un game atât de important, cu Goffin în plină revenire și jucând solid, Copil a avut exact reacția jucătorului experimentat. Atât ca atitudine, rămânând cumpătat și liniștit, cât și ca joc, când a pus pe masă tot ce a avut mai bun. A pregătit cu atenție prima lovitură după retur, anticipând corect unde urmează să lovească Goffin, a stat bine pe picioare și a lovit întotdeauna suficient de controlat cât să facă diferența, atunci când a fost deplasat în lateral (în special cu forehandul). A închis setul după un schimb în care reverul i-a ușurat considerabil munca, reușind să-l împingă în spatele liniei de fund pe belgian cu lungimea generată.

Cu primul set în buzunar, Copil a continuat să facă lucrurile corect, a rămas la conducere și n-a avut ezitări. Până la 5-5 în setul doi.

La 5-5, 30-30, a fost momentul în care Marius a făcut o dublă greșeală, care i-a adus o minge de break nesperată belgianului. Iar o venire neinspirată la fileu a românului, prins pe picior greșit și taxat imediat de adversar, avea să-l ducă pe Goffin în poziția de a servi pentru setul doi. Au fost două erori mici, dar atât de costisitoare în fața unui jucător valoros precum Goffin, care a simțit că se deschide o mică fereastră, a profitat și a întors meciul. Așa fac jucătorii mari – iar Goffin, deși trecut prin accidentări și ajuns acum până pe locul 21, rămâne un jucător relevant – când se simt încolțiți: când se ivește o șansă, au grijă să nu o lase să le scape.

Tocmai de acea, de la acest moment, dinamica meciului avea să se schimbe complet. Venirile la fileu n-au mai fost la fel de inspirate în cazul lui Marius, n-a mai avut aceeași claritate în execuție, și asta a atârnat greu. Au apărut seriile de erori neforțate (a încheiat meciul cu 48 de erori, față de doar 17 ale adversarului), și din jucătorul cu inițiativă și mereu cu pasul în față s-a transformat în jucătorul agresat și pasiv. Acum Goffin era jucătorul care domina și deborda de încredere, iar Marius jucătorul care doar încerca să țină pasul.

Condus cu 1-2 la seturi și break în setul patru, Marius n-a mai putut schimba deznodământul. A încercat din răsputeri să revină, dar problema a fost că acea șansă n-a mai venit. Și asta pentru că Goffin a avut grijă să nu se întâmple: a jucat din bine în mai bine, n-a scăzut deloc ritmul și orice mică tresăriere din partea lui Marius era imediat anulată. Asta va face întotdeauna un jucător experimentat și valoros: dacă a apucat să reintre în meci și preia conducerea, nu te va mai lăsa să te apropii de el.

***

Noutăți de 2019 în Shop-ul 30-0!

Începe puternic anul de Slamuri cu un tote bag la modă pe tot parcursul lui!

Modelul „Grand Slam Life” e inspirat de viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam. Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Tote bag-ul 30-0 „Grand Slam Life” are un design diferit pe fiecare față. Vine în trei culori, alb, negru și albastru.

Aici e celălalt model de tote bag 30-0, „Port tenisul mai departe”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi