Maria Sharapova urcă pe locul 2 în lume, Djokovic cucerește din nou Beijing-ul

Treizecizero | 5 octombrie 2014

Este o revenire dulce în partea foarte înaltă a clasamentului pentru Maria. La începutul primăverii, ea a fost, la un moment dat, la o înfrângere distanță să părăsească Top 10. Grație victoriei de azi, Masha urcă pe locul 2, înlocuind-o, începând de mâine, pe Simona Halep.

De-a lungul anului, Maria și Petra au impus două trenduri: rusoaica obișnuia să piardă primul set și să revină apoi în forță, câștigându-le pe următoarele două, în vreme ce Petra și-a căpătat nickname-ul P3tra pentru numeroasele meciuri în care, ulterior câștigării primului set, își lua o pauză de concentrare în cel secund, ajungând în decisiv într-un număr nenecesar de mare de meciuri.

Până la urmă, ordinea a fost alta, iar cele două “reguli” nu s-au mai respectat azi, dar perspectiva unui meci de trei seturi a fost, parcă, inevitabilă. Cum era de așteptat la o întâlnire între două dintre jucătoarele cele mai agresive din circuit, meciul a fost un recital de big, hard-hitting tennis cu multe suișuri și coborâșuri, pe care Sharapova l-a început și l-a terminat mai bine. Perioadele de dominare ale rusoaicei au făcut sandwich un set secund în care Petra și-a găsit adâncimea și forța loviturilor, trimițând 15 lovituri direct câștigătoare. În ciuda a 10 duble greșeli, Maria și-a curățat jocul la începutul decisivului și, deși și-a pierdut în primă fază break-ul obținut, a reușit să închidă finala fără prea multă dramă: 6-4, 2-6, 6-3.

“Poate n-a fost cel mai bun meci al turneului, dar e greu să ai foarte mult ritm în fața Petrei”, a spus Sharapova. “Ea a devenit mai agresivă în setul secund, dar mă bucur că am putut să-mi ridic nivelul și să obțin victoria. Kvitova e una dintre cele mai puternice oponente pe care le poți avea într-o finală și era în mare formă. Însă trebuie să nu te lași distrat și să te concentrezi pe ceea ce poți face tu mai bine”.

La rândul ei, Petra a simțit, inevitabil, efectele unei perioade foarte încărcate: pentru ea a fost al 9-lea meci jucat în numai 13 zile, iar lipsa prospețimii s-a tradus prin destule alegeri proaste și 44 de erori neforțate. “Într-un astfel de meci, diferența se face la greșeli. Amândouă am încercat să jucăm foarte repede, foarte ofensiv. Cred că am greșit un pic mai mult”, a spus Petra, care a ratat șansa câștigării unui al doilea titlu în tot atâtea săptămâni.

Este o revenire dulce în partea superioară a clasamentului pentru Maria. La începutul primăverii, ea era la un moment dat la doar o înfrângere distanță de ieșirea din Top 10. Grație trofeului de la Beijing, Masha urcă pe locul 2, înlocuind-o, începând de mâine, pe Simona Halep. Mai mult, ea se apropie vertiginos și de Serena Williams, făcând posibil un asalt la locul 1, pe care l-ar putea prelua în cazul unui titlu în Singapore, cuplat cu o evoluție foarte slabă a Serenei, sau, poate, cu o absență a acesteia, în cazul în care genunchiul jucătoarei americane nu se reface în timp util.

Al patrulea titlu al anului pentru Maria (după Stuttgart, Madrid și Roland Garros; cele mai multe titluri din 2006, când a câștigat 5) este și primul pe hard pentru rusoaică de la Indian Wells 2013. Masha conduce, de asemenea, în clasamentul celor mai multe victorii versus Top 10 în acest an, cu nouă (urmată de Serena, cu opt, și de Ivanovic, cu șapte).

Novak, la “cel mai bun meci făcut într-o finală”

Cum observa cineva pe Twitter în timpul meciului, singurul lucru interesant care ar fi putut spus despre finala Djokovic – Berdych era condiționat de încheierea meciului cu 6-0, 6-0. Și n-a lipsit deloc mult. În fapt, un singur punct, Novak ratând un match point la 6-0, 5-0. Dar Berdych s-a salvat, cumva, de o contraperformanță care l-ar fi băgat în istorie, dar nu pe ușa care trebuia: ar fi fost prima finală a unui turneu ATP terminată cu un astfel de scor.

Tomas și-a păstrat însă simțul umorului. Când a făcut breakul pentru 5-1 a sărbătorit cu mâinile ridicate, ca și cum ar fi câștigat meciul; anterior, îi oferise racheta unui copil de mingi, sugerând că fetița în cauză ar fi avut oricum mai mult succes decât el. Iar după ce și-a păstrat serviciul la 5-2, a râs într-una pe bancă, hlizindu-se în direcția boxei sale.

Și, la urma urmelor, ce ar fi putut face? Pentru că nu-i mai rămăsese nimic altceva mai bun de făcut, în condițiile în care Novak Djokovic a reușit ceea ce sârbul a numit “cel mai bun meci al vieții într-o finală ATP”. „Totul a mers perfect. Am intrat pe teren cu mindsetul corect. A fost incredibil”, a spus Novak. “Am jucat peste 700 de meciuri în carieră, dar nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva. Nu l-am mai văzut niciodată pe tipul cu care am jucat azi. Nu mai am ce adăuga altceva, pentru că am fost pur și simplu zburat de pe teren”, a comentat hazos Berdych la conferință.

Novak, care îl conduce acum pe Tomas cu 16-2, câștigă al cincilea titlu din tot atâtea apariții la Beijing, unde a adunat astfel 24 de victorii la rând: “Nicăieri în lume nu sunt primit atât de frumos ca aici”, a spus Nole, care va încerca, încă o dată, dubla Beijing – Shanghai. În 2014, campionul sârb a ajuns la cinci titluri, iar bilanțul său total în carieră a urcat acum la 46 de trofee.

Sunt însă și vești bune pentru Berd. Cehul a confirmat că săptămâna viitoare va avea o discuție finală cu Ivan Lendl, în ce privește condițiile unei eventuale colaborări între cei doi.

Celălalt campion al zilei este Kei Nishikori, care s-a impus la Tokyo. Japonezul a depus un efort considerabil pe parcursul întregii săptămâni ca să câștige titlul la turneul din țara sa, iar munca sa a dat roade cu o nouă victorie în fața lui Milos Raonic, în finală, scor 7-6, 4-6, 6-4, în două ore și 13 minute.

Kei urcă astfel pe locul 5 în Race to London, la numai 540 de puncte distanță de Stan Wawrinka, și are șanse tot mai mari să se califice în premieră la Turneul Campionilor. Nishikori a câștigat al doilea turneu în tot atâtea săptămâni (patru în total anul acesta) și are 14 victorii în ultimele 15 meciuri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi