Maria Sharapova, de cinci ori campioană de Grand Slam și una dintre figurile importante, dar și controversate, ale tenisului în ultimele două decenii, se retrage

Treizecizero | 26 februarie 2020

Sharapova a câștigat cinci turnee de Grand Slam, câte unul la Wimbledon, Australian Open și US Open și două la Roland Garros.

Maria Sharapova, una dintre cele mai faimoase sportive din lume, a anunțat că se retrage din tenis cu efect imediat, la vârsta de 32 de ani. Ea nu va avea un turneu de retragere, astfel încât ultimul ei meci oficial rămâne înfrângerea cu Donna Vekic din primul tur de la Australian Open.

Sharapova a câștigat cinci turnee de Grand Slam, câte unul la Wimbledon, Australian Open și US Open și două la Roland Garros. Bilanțul carierei ei include un total de 36 de turnee câștigate la simplu și 21 de săptămâni petrecute pe locul 1 în lume, unde a ajuns prima dată în august 2005. Maria mai are în cont Turneul Campioanelor din 2004 (a doua și ultima ei victorie cu Serena), o medalie olimpică de argint (obținută în 2012) și un titlu de Fed Cup cu Rusia.

Apariția ei în tenisul mare a fost fulgerătoare: la 17 ani a câștigat turneul de la Wimbledon, învingând-o în finală pe Serena Williams, favorita 1. Această victorie i-a deschis larg ușile către o lume în care contractele publicitare au început să curgă. Discutabil, impactul ei în afara terenului a fost poate chiar mai mare decât cel pe teren, marea parte a câștigurilor care au propulsat-o de 11 ori la rând în fruntea listei celor mai bine plătite sportive din lume venind din parteneriatele cu câteva dintre cele mai mari branduri din lume.

Moștenirea ei este, însă, în egală măsură controversată. De numele ei va fi legată de suspendarea primită în 2016 pentru uzul de meldonium, o substanță controversată, care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la o recuperare mai rapidă. Momentul a devenit rapid unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria recentă a sportului. Sharapova, care lua medicamentul de 10 ani, ca parte a unui tratament pentru deficiențe de magneziu, amețeli și o istorie de cazuri de diabet în familie, a susținut că nu a fost conștientă că medicamentul a intrat pe lista substanțelor interzise la începutul lui 2016, invocând că nu a fost anunțată de echipa ei, respectiv nu și-a citit corespondența de la WTA în care se făcuse anunțul.

Rusoaica a fost suspendată inițial pentru doi ani. La apel, suspendarea a fost redusă pentru un an și trei luni, una dintre concluziile raportului fiind că Sharapova nu trebuie considerată „sub nicio formă o persoană care s-a dopat în mod intenționat”.

„Meldonium fusese interzis de 4 săptămâni. În cel mai rău caz, am încălcat regulile pentru mai puțin de 28 de zile, și asta fără să fiu conștientă”, spunea Sharapova.

Revenirea ei în circuit a provocat tot la fel de multă zarvă precum suspendarea, iar faptul că Sharapova, susținută de turneul de la Stuttgart, s-a ajutat de o chichiță legală pentru a se putea înscrie la Stuttgart în aprilie 2017, deși suspendarea expira în cursul săptămânii turneului, nu a ajutat deloc la imaginea ei. Mai multe jucătoare și jucători au criticat ușurința cu care Sharapova a primit wildcard-uri ulterior în cursul sezonului; la polul opus, Federația Franceză a provocat rumoare când a refuzat să-i ofere un wildcard chiar și pentru calificări.

Însă Sharapova, deja într-o ușoară cădere de formă înainte de suspendare, n-a mai apucat niciodată să devină un factor după revenire, în mare parte, din cauza repetatelor accidentări. A câștigat un singur turneu, în China, la Tianjin 2017, iar în turneele de Grand Slam n-a mai reușit decât un sfert de finală, la RG 2018, ajutată paradoxal de retragerea Serenei Williams de dinaintea meciului direct din 2018. La ultimele ei trei apariții în turneele de Grand Slam, Sharapova a fost eliminată de fiecare dată în primul tur; printre acestea, un eșec în fața aceleiași Serena Williams, marea ei rivală, la US Open.

Mai mulți critici au legat lipsa ei de rezultate din 2017 încoace cu interzicerea meldoniumului, însă Sven Groeneveld, fostul ei antrenor în ultimul segment al carierei în care Sharapova a mai avut succes, spune, citat de NY Times, că lucrurile începuseră să se schimbe oricum cu mult înainte de suspendare. „Pot să înțeleg de ce oamenii gândesc așa, însă pot să spun că încă de pe la finalul lui 2015 ea deja trecea prin multe accidentări și tot soiul de probleme. Se tot îmbolnăvea, răcea din senin; am tot încercat să vedem ce se întâmplă cu sistemul ei imunitar, să evităm accidentările. O cunosc pe Maria și mi-aș băga mâna în foc pentru ea”, spune antrenorul suedez.

După revenire, accidentările s-au ținut lanț. Sharapova s-a operat în februarie 2019 și a continuat să experimenteze dureri ulterior. Anul trecut ea abia a adunat 15 meciuri (8-7), iar anul acesta le-a pierdut pe cele două oficiale jucate. Ultima ei victorie oficială a carierei rămâne cea din turul 1 de la Cincinnati, de vara trecută, contra lui Alison Riske.

Dincolo de faptul că personalitatea ei polarizantă i-a atras în egală măsură fani și admiratori, precum și opozanți, Sharapova a fost una dintre marile competitoare ale acestei ere. Cu o intensitate peste măsură pe teren și cu un joc de baseline bazat pe o agresivitate feroce, cu mingi adânci și puternice de pe ambele părți, Sharapova a făcut tot ce a putut ca să-și depășească limitele, atât fizice, cât și tehnice, susținându-le sau compensându-le, după caz, cu o tărie mentală remarcabilă, care i-a câștigat multe bătălii.

Operația suferită la umăr, în 2009, i-a afectat dramatic serviciul, una dintre marile ei arme la început, transformând-o treptat într-un non-factor pe suprafețele rapide. Cumva ironic, ea a găsit succes pe zgură, suprafață pe care se simțea la începuturile carierei precum o „vacă pe gheață”, o auto-caracterizare faimoasă, care a urmărit-o toată cariera. Sharapova a sfârșit prin a câștiga de două ori Roland Garros (2012, 2014), titluri între care a mai jucat și o finală, pierdută cu Williams în 2013.

Ambiția și competivitatea ei sunt explicate de mulți prin povestea de viață și copilăria în care nu a avut prea multe: la 6 ani, s-a mutat împreună cu tatăl ei din Rusia în Florida, cu puțini bani în buzunare și fără să știe limba. Sharapova a fost separată de mama ei vreme de doi ani, după ce acesteia i-a fost interzisă intrarea în Statele Unite, din cauza unor probleme cu viza.

În ultimii ani, Sharapova s-a implicat tot mai des în diverse idei de afaceri, de la a-și lansa propria linie de dulciuri până la a investi în diverse proiecte. Cel mai probabil, va fi domeniul în care rusoaica își va concentra atenția de acum înainte.

Sharapova e al doilea nume mare care părăsește tenisul în 2020, după Caroline Wozniacki, însă e cea mai titrată jucătoare care se retrage în acești ani.

Sharapova și-a anunțat retragerea printr-un eseu publicat în Vanity Fair: „Cum lași în urmă singura viață pe care ai știut-o vreodată? Cum lași în urmă terenurile pe care te-ai antrenat de când erai mică, jocul pe care îl iubești, cel care ți-a adus lacrimi nespuse și bucurii de nedescris, un sport în care ai găsit o familie alături de fanii care te-au susținut pentru mai bine de 28 de ani? Nu știu cum să fac asta, așa că îmi pare rău: tenis, îți spun la revedere”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi