Maria câștigă războiul cu Vika, Serena calcă totul în picioare

Adrian Țoca | 7 iunie 2013

Turneul feminin de la Roland Garros va avea finala perfectă, favoritele 1 și 2 urmând să-și dispute trofeul sâmbătă. Va putea face Maria marea surpriză?

Roland Garros este oferit de

Dacă ar fi după ea, probabil că Sharapova ar decide s-o joace pe Azarenka numai pe zgură, o suprafață pe care are succes constant în fața rivalei ei bieloruse. Pentru a treia oară din tot atâtea întâlniri jucate pe claycourt, Maria a învins-o pe Vika, reducând scorul confruntărilor directe la un mult mai rezonabil 7-6. Dacă pe hardcourt e dominată de Azarenka, pe zgură lucrurile stau invers, o combinație de factori între nivelul mai slab al bielorusei pe această suprafață și dragostea pe care a găsit-o Masha pentru Roland Garros, acolo unde a ajuns la 13 victorii consecutive.

E un progres fantastic să evoluezi de la stadiul de „nu mă pot înțelege cu zgura, mă simt ca o vacă pe gheață” la finalistă în doi ani consecutivi la Paris. Dar nimic n-ar trebui să ne mai mire la Sharapova, o jucătoare capabilă să depășească orice obstacol. Sau „aproape” orice obstacol, pentru că e unul singur căruia încă nu i-a găsit rezolvare. Iar vestea proastă e că îl va avea din nou de sărit tocmai în finală. Dacă însă într-o bună zi Maria va rezolva și această din urmă problemă, să nu vă mire prea mult. 

„Am avut un turneu magnific anul trecut aici și mă simt special să pot să mă întorc în meciul pentru trofeu la Roland Garros. Mă mișc mult mai bine pe zgură acum, și sper să pot să joc cel mai bun meci al meu în finală”, a spus rusoaica, la capătul unui 6-1, 2-6, 6-4 meritat și foarte… sharapovician. În sensul că meciul a propus câteva teme atât de des întâlnite atunci când Maria e pe teren: un prim set câștigat categoric, la un scor sonor, apoi o scădere de ritm, urmată de o corectare imediată. Plus tradiționalele duble greșeli, plus un game maraton jucat pe serviciul Mariei într-un moment cheie. Am văzut de multe ori în meciurile ei cum Masha se lasă prinsă într-un game absolut interminabil pe serviciul ei, cu multe egalități, cu multe erori neforțate, și pe care de obicei îl pierde, în ciuda eforturilor uriașe pe care le depune.

Așa s-a întâmplat și acum, la 5-2 în decisiv, într-un moment în care se pregătea să închidă meciul. Game-ul a durat 14 minute, timp în care Sharapova a ratat patru mingi de meci, a salvat două mingi de break, dar a sfârșit prin a pierde game-ul cu pricina prin două duble greșeli. Probabil că 95 la sută dintre jucătoarele din WTA s-ar fi pierdut cu firea în acel moment și am fi asistat la un dublu-break care ar fi readus partida într-o situație de echilibru. Nu și Maria. Fidelă filosofiei ei de a se restarta ori de câte ori situația o cere, ea s-a redresat rapid și la următoarea ocazie n-a mai ratat, încheind meciul cu un game mult mai convingător, plus un as de final, pentru impresia artistică.

Azarenka va fi, fără îndoială, ușor frustrată de pauza intervenită între setul doi și setul trei, și care, din punctul ei de vedere i-a tăiat elanul. O ploaie a întrerupt pentru o jumătate de oră meciul, numai bine pentru ca Sharapova să-și pună mintea în ordine. „Fără îndoială că pauza a anulat momentumul pe care îl căpătasem. Nu sunt prea fericită cu meciul acesta, dar am luptat. Per ansamblu, trebuie să-mi dau credit pentru că anul acesta am făcut un pas înainte aici. E cel mai bun RG pentru mine”.

Într-adevăr, Vika a ajuns în premieră în semifinale, și dacă Sharapova nu-și va apăra titlul, ea va urca pe locul doi, înlocuind-o, într-o nouă rocadă, pe rusoaică. Și nu e ca și cum ar fi o mare surpriză dacă Masha nu va putea reține trofeul. Cu Serena a pierdut ultimele 12 meciuri jucate, indiferent că a fost iarbă, hard sau zgură. Cea mai recentă a fost finala de la Madrid, unde Williams a câștigat cu 6-1, 6-4. Serena a spulberat-o în semifinala ei pe Sara Errani, 6-0, 6-1, ca și cum ar fi vrut să puncteze faptul că derapajul cu Kuznetsova din sferturi (când a fost condusă cu un break în decisiv) a fost doar un accident. A fost cea mai dezechilibrată semifinală feminină de la Roland Garros din 1984 încoace, rezultat care i-a rotunjit seria de victorii consecutive la 30. Ca idee, Serena a ajuns în 23 de semifinale de Slam și n-a pierdut decât trei dintre acestea. Sâmbătă, ea va juca pentru al doilea titlu la Paris după o pauză de 11 ani de la primul.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi