Maratonul lui Nicholas David Ionel, noul număr 3 român în clasamentul ATP: patru titluri consecutive, 20 de victorii la rând, patru finale în două săptămâni

Radu Marina | 3 noiembrie 2019

În două săptămâni petrecute în Tunisia, Nicholas David Ionel a câștigat două titluri ITF. Nicholas David Ionel a câștigat, luni, finala turneului de la Tabarka (ITF, 15K), după victoria, 6-4, 7-5 în fața favoritului 5 al competiției, Manuel Lopez Pena. De asemenea, el s-a calificat și în finala de dublu, alături de Alexandru Luncanu, pierdută […]

În două săptămâni petrecute în Tunisia, Nicholas David Ionel a câștigat două titluri ITF.

Nicholas David Ionel a câștigat, luni, finala turneului de la Tabarka (ITF, 15K), după victoria, 6-4, 7-5 în fața favoritului 5 al competiției, Manuel Lopez Pena. De asemenea, el s-a calificat și în finala de dublu, alături de Alexandru Luncanu, pierdută însă în decisiv în fața favoriților principali, Arreche/Feitt. 

Era al treilea titlu ITF al carierei în proba de simplu. Celelalte două le reușise, unul după altul, luna trecută: la Brașov și la Târgu Mureș (ambele, 15K).

Miercuri, el a luat startul la un alt turneu, desfășurat tot în Tunisia, de aceeași categorie, unde a repetat performanța de a se califica în ambele finale ale turneului, jucate în acest weekend.

De data asta, Nicholas s-a impus atât la simplu, cât și la dublu, unde l-a avut alături tot pe Alexandru Luncanu. Ceea ce înseamnă că David ajunge la 20 de victorii consecutive (!), patru titluri la rând la simplu și bifează primul trofeu din carieră în proba de dublu. 

Unghiul din care trebuie privite aceste rezultate nu e neapărat acela al valorii turneului (premii totale în valoare de 15.000 de dolari; câștigătorul rămâne cu doar aproximativ 2.000 de dolari), a punctelor (doar 10 puncte se acordă campionului) sau a circuitului din care face parte turneul (ITF). 

Pentru a pune în contextul potrivit aceste reușite, e util de (re)amintit că David are doar 17 ani, împliniți în urmă cu trei săptămâni, că a ajuns în Tunisia neînvins de 10 meciuri la simplu și a jucat, la primul turneu câștigat în Tunisia, patru meciuri în nici 24 de ore (două la dublu, două la simplu), câștigând trei dintre ele. Apoi, fără mult timp de refacere, a luat startul într-un alt turneu, pe care l-a câștigat cedând doar două seturi  în cele cinci meciuri jucate în proba de simplu, ducând astfel seria de victorii la 20.

Nu e la îndemâna oricui. Ba mai mult, e încurajator că astfel de rezultate apar și în tenisul masculin, acolo unde, în prezent, România nu mai are niciun jucător clasat în Top 100. 

Momentele cheie ale acestei serii

Primul turneu jucat în Tunisia a fost dat peste cap din cauza condițiilor meteo, motiv pentru care o parte din jucători au fost nevoiți să joace mai multe meciuri într-o zi. Sâmbăta trecută, David a câștigat două meciuri la simplu iar duminică și-a început ziua cu o victorie în semifinale (6-4, 6-0) cu belgianul Benjamin Dhoe. A revenit la scurt timp pe teren pentru semifinalele de dublu (6-3, 6-4, alături de Alexandru Luncanu). Trei ore mai târziu a jucat finala de dublu, pierdută însă la limită în decisiv, în fața favoriților 1. 

Finala de simplu a fost reprogramată luni, Ionel revenind pe teren pentru al patrulea meci în nici 24 de ore, adversar fiindu-i Manuel Lopez Pena, favorit 5 și clasat în top 500 ATP. A fost 6-4, 7-5 pentru David, care a revenit în primul set de la 1-3 și 2-4 în setul doi.  

David a continuat șirul victoriilor în cadrul unui alt turneu, desfășurat tot la Tabarka, unde s-a calificat în ambele finale ale turneului, ajungând astfel la patru finale consecutiv. 

Pe tabloul de simplu, un meci dificil a fost cel din sferturi, în fața argentinianului Mariano Navone (4-6, 7-5, 7-5). Dar cea mai importantă victorie a venit în semifinale, unde l-a învins pe Fabrizio Ornago, favoritul principal al turneului, jucător clasat în top 400, mai în vârstă cu 10 ani; Ornago trecuse în sferturi de alt jucător român, Nini Dică. 

Finala a fost de asemenea foarte complicată: David a câștigat-o, 6-4, 4-6, 6-4, în fața italianului Andrea Picchione. David a revenit în finală de la 1-4 cu dublu break în setul decisiv, reușind astfel să câștige al 20-lea meci la rând, al patrulea titlu consecutiv și al treilea în ultimele două săptămâni (două la simplu, unul la dublu).

Cu punctele adunate aici, David se va apropia de săptămâna viitoare de intrarea în top 500 ATP, urcând peste 150 de locuri în clasament. De asemenea, el va deveni al treilea cel mai bine clasat jucător din România în clasamentul ATP, după Marius Copil și Filip Jianu. 

Foto: FRT

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi