Madrid | Primele reacții ale lui Țiriac: se scuză, dar nu renunță

Camelia Butuligă | 12 mai 2012

Madrid | Primele reacții ale lui Țiriac: se scuză, dar nu renunță

Jucătorilor de tenis nu le plac schimbările. Tenisul este un sport bazat pe interactivitate, poţi controla în cel mai bun caz maximum 50% din ce se întâmplă pe teren (restul de 50% depinde de adversar). Cele mai mici schimbări în mediul de joc pot înclina radical balanţa extrem de sensibilă a acestui sport. La nivelul extrem de ridicat la care a ajuns tenisul în zilele noastre, orice mic amănunt poate face diferenţa între victorie şi înfrângere. Jucătorii iau foarte în serios azi aspecte ale sportului care acum 25-30 de ani erau complet ignorate: fitness, nutriţie, psihologie, tehnologia rachetelor şi echipamentului. Orice mic avantaj competiţional contează. 

Reacţiile aproape unanime ale jucătorilor împotriva culorii şi/sau caracteristicilor zgurii de la Madrid pot părea exagerate fanilor care se uită la televizor. Dar pentru  jucătorii profesionişti care îşi construiesc ritualuri, ticuri şi obiceiuri din orice, doar pentru a aduce un pic de ordine şi previzibil în vieţile lor stresante şi imprevizibile, să intri pe un teren de zgură care nu arată ca zgura şi nici nu se simte sub picioare ca zgura poate fi un şoc major, şi poate necesita un efort uriaş de adaptare.  

Când miza este un turneu obligatoriu Masters 1000 cu premii de milioane de Euro, plasat atât de aproape de un Grand Slam, frustrarea e cu atât mai mare. Când ATP nu-i consultă în legătură cu schimbări care-i privesc, frustrarea se transformă în iritare. Iar când culoarea se dovedeşte a fi o problemă minoră faţă de pericolul accidentărilor, iritarea se transformă în furie şi ameninţări cu boicotul.

Management de criză

Atunci când ai o problemă, primul pas pe care-l pomenesc toate cursurile introductive de PR este să o recunoşti. Public. Să-ţi asumi responsabilitatea şi să promiţi că faci tot ce-ţi stă în putinţă pentru a remedia situaţia. Deşi declaraţiile nemulţumite ale jucătorilor curg din prima zi a turneului, abia azi a fost convocată o conferinţă de presă la care a participat conducerea turneului (preşedintele Manuel Santana, directorul executiv Gerard Tsobanian şi Ion Țiriac, promotorul şi proprietarul turneului, alături de primăria Madridului). Alături de aceștia, trei preşedinţi ATP: Mark Miles (1990-2005), Etienne de Villiers (2005-2008) şi Adam Helfant (2009-2011).

Atât Santana, cât şi Ţiriac au recunoscut şi s-au scuzat pentru problemele de deplasare pe care le pune zgura albastră. “Terenurile sunt alunecoase, într-adevăr, și îmi cer scuze pentru asta. Dar terenurile sunt așa pentru că ne-a preocupat, în primul rând, siguranța jucătorilor. Felul în care a fost pregătită zgura reduce riscul accidentărilor de glezne (n.r. precum cele de la Monte Carlo). Efectul secundar e că ea e mai alunecoasă, iar mingea sare diferit” a spus Ţiriac.

Santana a confirmat: “Îmi asum toată responsabilitatea. Bineînţeles că sunt dezamăgit”. Cei doi au explicat apoi că au vrut să se asigure că mingea va sări bine şi terenul este perfect nivelat. De aceea, au insistat pe bătătorirea terenurilor, până când baza terenului a devenit foarte dură. Problema a fost că după ce au pus zgura, aceasta nu a mai aderat aşa de bine pe baza dură. De unde problemele cu alunecarea şi deplasarea reclamate de jucători.

Santana a dat asigurări că se fac eforturi susţinute, zi şi noapte, pentru repararea terenurilor. S-a primit aprobarea ATP pentru ca terenurile să fie udate şi reparate şi în timpul setului, nu numai între seturi. Cu toate astea, plângerile au continuat şi azi. Del Potro a declarat după victoria cu Dolgopolov că s-a concentrat mai mult să nu cadă decât să lovească mingea. “Terenul e alunecos şi periculos. Azi aproape că am intrat în zid pentru că nu am putut să mă opresc şi m-am lovit la umăr”. Faptul că spre deosebire de Monte Carlo, nu au fost accidentări până acum, cred că se datorează prudenţei exagerate a jucătorilor care ştiu că nu se pot mişca cum vor şi sunt atenţi la fiecare pas.  

Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic

Cu toate că Nadal şi Djokovic au ameninţat că nu mai vin la anul dacă situaţia rămâne la fel (adică albastră), Ţiriac nu pare tulburat şi declară că va continua cu susţinerea zgurii azurii. Mai mult, va propune ca mingile să devină fosforescente, pentru a îmbunătăţi contrastul cu culoarea terenului.  “Dacă Nadal şi Djokovic nu vor mai veni, ne va părea rău. Dar sperăm să fie profesionişti. Terenul va fi mai bun”. El a explicat că până anul acesta, terenurile erau demontate după turneu şi montate cu doar 10 zile înaintea lui. De acum înainte, vor rămâne aşa tot anul, ceea ce le va îmbunătăţi calitatea.

Criticat atât de dur de jucători, Țiriac a “plătit” o parte din “datorie”. “Turneul are un total de premii de aproape 11 milioane de dolari. Banii ăștia nu vin de la Maica Teresa. Jucătorii trebuie să dea și ei ceva înapoi”. 

Țiriac pare să aibă în continuare sprijin. Dar românul are de gând să renunțe la conducerea turneului

Foştii preşedinţi ATP susţin ideile lui Ion Ţiriac. Miles: “Nu există lider mai inovator şi mai competent în tenis”. „Arată-mi o persoană care n-a comis o eroare” a adăugat De Villiers, în timpul mandatului căruia Madridul a devenit dintr-un eveniment indoor ATP de la sfârşitul anului un gigant ATP/WTA pe zgură. „Mingi fosforescente? Oamenii n-ar trebui să se panicheze” afirmă Helfant, cel care a aprobat folosirea zgurii albastre, și care a fost criticat direct de către Djokovic pentru asta.

„Ca în orice domeniu al vieţii, trebuie să-ţi asumi riscuri pentru a face progrese”, a spus De Villiers. Ţiriac a subliniat că sportul trebuie să ţină pasul cu vremurile în schimbare şi cu noile standarde de divertisment ale televiziunilor şi spectatorilor. “Jucătorii trec, competiţiile rămân”, a adăugat el.

Însă aceşti jucători despre care vorbeşte nu sunt orice jucători. Sunt „cei patru mari”, care au cerut Grand Slam-urilor la începutul anului să mărească premiile pentru toată lumea, iar Grand Slam-urile s-au executat prompt. Pentru că Grand Slamurile au înţeles ceva ce Madridul refuză să înţeleagă deocamdată: că talentul conduce showul. În cuvintele clasicului Andy Roddick, (a cărui părere despre zgura albastra aş fi dat orice s-o aud): „Dacă Bono nu vrea să se urce pe scenă, n-ai concert”.

Zvon neconfirmat oficial până acum. Se pare că, de la anul, Ţiriac va renunța să mai facă parte din conducerea executivă a turneului, urmând să își păstreze doar statutul de co-propietar. Fără legătură cu controversa zgurii albastre. Coincidenţă pură deci?

Sunt și jucători care nu se declară deranjați

Fernando Verdasco: “N-am niciun fel de problemă cu terenul. E alunecos pentru toți, nu doar pentru unii. Respect părerile celorlalți, dar să ne reamintim că era la fel de alunecos și când era roșu”.

Tomas Berdych: “Am crescut pe zgură. Niciodată nu mi-am pus problema că ar fi un dezavantaj zgura de aici. N-am o problemă cu ea”.

David Ferrer: “Da, a alunecat un pic azi, dar n-am nicio scuză pentru înfrângere. Dacă se poate juca tenis de calitate aici? Da, cu siguranță.”

Fostul jucator de tenis elvețian Michel Kratochvil: “Am vorbit cu Federer acum câteva saptămâni. Toți jucătorii știau deja că va fi o suprafață alunecoasă”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi