Luptăm încă o zi. Simona escaladează zidul Kerber, în finală urmează altul: Caroline Wozniacki

Camelia Butuligă | 25 ianuarie 2018

Angelique Kerber s-a dovedit adversara redutabilă pe care o bănuiam cu toții. Ne înclinăm în fața ta, Angie, ne-ai scos peri albi. În finală, Wozniacki va fi însă și mai redutabilă: la fel de tenace, la fel de vicleană și mai neobosită decât Angelique. Suntem din nou aproape de vârf. Trăim ca să mai luptăm încă o dată pentru el și la fel cum ora cea mai întunecată e cea dinainte de răsărit, nu avem nicio îndoială că această ultimă bătălie va fi și cea mai crudă.    

Dacă s-ar face un manual de psihologie a tenisului, semifinala câștigată de Simona Halep contra lui Angelique Kerber ar trebui să deschidă capitolul „Mind over matter” sau ”Mintea dictează, corpul urmează”. Nu cred că există un exemplu mai bun pentru a ilustra cum fluxul și refluxul emoțiilor dictează scorul între două jucătoare de top. Pentru cine nu a suferit live și pentru cei care au suferit dar sunt destul de curajoși pentru a retrăi cele două ore si 20 de minute de azi-dimineață, iată cronica evenimentelor:

Setul 1: ”Sunt destul de în vârstă ca să-mi aduc aminte de vremurile când meciul asta părea unidirecțional” (Courtney Nguyen, WTA Insider)

În primele cinci gameuri, Kerber a fost inexistentă: a fost clar că nu simțea mingea, nu avea ritm, iar deplasarea se făcea în ciuda, nu cu colaborarea ei. După patru săptămâni consecutive de jucat și fără a avea o zi de recuperare între sferturi și semifinală, Kerber ajunsese la fundul sacului. Simona, mai proaspătă fizic și mental, s-a desprins rapid la 5-0. Acolo a avut loc primul prag emoțional. Trezindu-se nas în nas cu foarte reala posibilitate a unui covrig în nici jumătate de oră, Kerber s-a sumețit și a început să tragă de ea; concomitent, Simona s-a crispat, pentru că #tenis, am mai vorbit despre asta. Nemțoaica a recuperat un break, și-a făcut serviciul și apoi a mai făcut un break: deodată, de la 5-0, era 5-3. Însă într-un meci Halep – Kerber, ambele vor fi mai vulnerabile pe serviciu chiar când servesc bine, pentru că amândouă returnează și mai bine. Kerber a făcut un game slab în care a împrăștiat trei erori neforțate, iar Simona a făcut restul cu retururi și schimburi agresive. Primul set la cutie.

Setul 2: ”Nu ești niciodată mai vulnerabil decât când conduci: nu lua nicio clipă piciorul de pe pedală” (Rod Laver)

Meciul a mers în aceeași direcție și în setul doi: Simona a extins două holduri confortabile cu un break luat la a doua șansă. 3-1: loja Angelicăi suferea, loja Simonei zâmbea. E însă prea devreme pentru zâmbete într-o semifinală de Slam contra lui Kerber, chiar la un set și un break în față. Următorul game a anunțat traseul accidentat pe care l-a avut meciul de acolo înainte. Simona a jucat primele două puncte pe serviciul doi, puncte câștigate prompt de Kerber cu două winnere. Simona a răspuns cu o serie de trei puncte consecutive, un winner flancat de două forțate ale lui Kerber.

Cu minge de 4-1 și linia de sosire la orizont, Simona pierde însă următoarele trei puncte: unul cu o neforțată de rever și două cu greșeli de dreapta forțate de Kerber. Break back, înapoi pe serviciu. ”Angelique trebuie să lungească cât mai mult acest set pentru a avea timp să-și găsească forma cât de cât”, spusese comentatoarea australiană. Kerber a făcut exact acest lucru: a oprit rostogolirea game-urilor în defavoarea sa și a mai câștigat ceva timp. Au urmat două holduri destul de clare (al Simonei la zero) și a venit din nou rândul lui Angie să servească la 3-4. Game-ul acela a fost crucial, atât pentru deznodământul setului doi, dar și pentru decisiv.

Simona a ajuns la break point cu un rever curat în lung de linie, dar Kerber a anulat șansa cu combinația clasică serviciu cu exteriorul urmat de dreaptă câștigătoare în lung de linie. Simona a mai făcut rost de un break point cu un schimb bine construit, deschizând terenul și terminând cu un winner, Kerber anulează din nou cu un forehand inside-out despre care Hawkeye a arătat că a prins tușa din colț.

Apropo, meciul trebuie să primească și o mențiune pentru numărul incredibil de challenges datorat numărului incredibil de mingi pe tușă: s-a jucat la limită, la risc, la totul sau nimic. Simona a continuat să joace agresiv; dar un forehand neridicat destul a aterizat în fileu, un backhand ridicat prea mult a aterizat un pic în out, plus un punct pe care Kerber l-a câștigat cu o defensivă încăpățânată, și iată cum șansa de a fugi cu setul doi i-a scăpat a doua oară printre degete. Iar așa cum se întâmplă deseori (alertă axiomă), după ce nu reușești să faci break, dezamăgirea e atât de mare încât îți pierzi serviciul.

Simona știa cât de important fusese game-ul anterior și pierderea lui i-a rămas în minte: a deschis game-ul următor pe propriul serviciu cu două fileuri crispate. A recuperat cu o serie de trei puncte din care două winnere. La 40-30, mingea ei este dată out, Simona cere challenge, mingea prinsese tușa: punctul se repetă. Micile fluturări din aripi care schimbă soarta universului: dacă nu se striga out aveam hold… Așa, la punctul următor, Angie bate și ea din aripile minții ei iscusite și returnează cu o scurtă pe serviciul doi al Simonei, o aduce pe aceasta val-vârtej la fileu, apoi o pasează. ”De unde-a scos-o?” se minunau comentatoarele.

Apar și primele semne de nervozitate la Simona, concretizate prin gesticulări către lojă, iar următoarele două puncte sunt pierdute cu două revere scăpate în out. Break Kerber, care o depășise pe Simona la scor, pe când Simona încerca s-o depășească pe nemțoaică la numărul de neforțate (20-22).

După pauză, Simona intră pe teren la fel de înnegurată, împrăștie rapid niște revere în out și Angie are două mingi de break. Simona le salvează cu un joc agresiv, însă Kerber nu s-a născut ieri. Simțind oportunitatea, la egalitate apasă pe serviciu și pe lovituri și forțează două outuri consecutive. Cum-necum, setul doi îi scăpase Simonei din mână și acea spirală negativă care a făcut-o să piardă destule meciuri părea să fie în plină desfășurare.

Setul 3 (până la 4-3): ”Ultimul set nu e decis de fitness, ci de nervi mai tari” (Boris Becker)

În acest moment, toată suflarea românească iubitoare de tenis și senzații tari avea flashbackuri traumatizante din meciul contra lui Davis. ”Nu există tiebreak în decisiv, Kerber s-a activat, orice se poate întâmpla”, ne-a trecut tuturor prin cap, alături de scoruri alcătuite din numere de două cifre. Mie, în afară de asta, îmi treceau și posibile titluri de cronici pentru înfrângere; oscilam între extremele ”Oportunitate pierdută, ce dezamăgire” și ”Așa-i în tenis, ce să faci, bine că suntem sănătoși”. Ca să ne adâncim și mai mult în pesimism, la începutul decisivului Simona își pierde imediat serviciul, iar ultimul punct câștigat de Kerber în acel game e absolut ireal. Era clar, aveam să suferim, și noi și ea, la fel ca în turul trei. Intrasem în zona crepusculară, unde totul e instinct de supraviețuire pur, și speram doar atât: ca al Simonei să fie mai puternic decât al lui Angelique.

La 0-1, Halep a schimbat terenul și a transmis că e încă în meci: a atacat cu aplomb, la egalitate a dovedit prezență de spirit lăsând la fileu să treacă peste ea o minge care a ieșit puțin în out și apoi la avantaj a taxat clasicul serviciu cu exteriorul al lui Kerber cu un retur usturător de rever în lung de linie. 1-1 și îndrăzneam din nou să ne uităm direct la ecran. A urmat o serie de cinci gameuri în care fiecare și-a ținut serviciul fără să se ajungă la nicio minge de break. Însă ne apropiam de linia dreaptă, unde avea să se dea bătălia finală.

Setul 3 (de la 4-3 încolo): ”Trebuie să fii nebun să joci tenis” (subsemnata, în 2012, la Bucharest Ladies Open)

Prima a lovit Simona, care la 4-3 i-a făcut un break destul de rapid lui Kerber. Halep servea acum pentru meci, dar numai naivii erau relaxați. Kerber a contraatacat imediat și a făcut re-break, servind să rămână în meci la 4-5. La 15-30, Simona își folosește ultimul challenge pentru o minge considerată bună a lui Kerber (care nu mai avea niciun challenge disponibil): mingea fusese out și Simona are două matchpoints pe care Kerber le joacă închizând ochii și dând în minge cu toate forțele, iar Simona…dând și ea cu toate forțele doar că în out.

Între mingi, atmosfera era fumegândă: Simona striga către lojă, Darren îi făcea semne să se concentreze. Simona continuă să preseze, dar nu reușește să comaseze suficiente puncte consecutive: Kerber se agață de tot, apărând cu fanatism și punând scurte sadice pentru a încheia punctul. Își ține într-un final serviciul, amândouă îndoite de efort, publicul aplaudând în delir, iar noi scurgându-ne sub mese și birouri. Imediat după, după cum e scris la axiome, Simona își pierde serviciul pe o serie de neforțate și Angelique Kerber servește pentru meci la 6-5.

Câteva minute mai târziu, Kerber – care în primul set abia se mișca și în setul doi se chinuia să lovească dincolo de careu – Kerber are două mingi de meci, frați români! Dar slavă cerului că în Simona Halep, dincolo de chipul de iepuraș simpatic sălășluiește un asasin cu sânge rece; după ce-a salvat-o pe prima cu lovituri limpezi ca diamantul, s-a întors spre lojă și a zâmbit feroce. În momente ca astea, confruntat cu suprarealismul crud al acestui sport, ai două soluții și doar una e bună: să spumegi plângându-te către univers sau să dai și să râzi. După a doua minge de meci, salvată la fileu cu un tenis la fel de impecabil-agresiv, aceeași Simona care gesticula nervoasă cu câteva minute înainte mergea către spatele terenului cu privirea-n jos și cu pasul mare. Două mingi mai târziu, tăcută și periculoasă ca un aligator, făcea break pentru 6-6. Extra level unlocked.

De acolo, n-a mai fost decât o chestiune de timp până când Kerber avea să clipească. S-a întâmplat la 8-7, când Simona a găsit în sfârșit cifrul apărării kerberiene: pressing cu lovituri succesive în cros din ce în ce mai închis, urmat de lung de linie chirurgical. La a patra minge de meci, când Kerber a dat out, Simona era atât de scufundată în schimb încât a părut aproape surprinsă: s-a întors către lojă ca și cum ar fi vrut o confirmare că se terminase de-adevăratelea și abia apoi a ridicat pe jumătate brațele în aer.

Ca de obicei, secretul victoriei este să nu te gândești cum să câștigi meciul, doar mingea care se joacă.

Angelique Kerber s-a dovedit adversara redutabilă pe care o bănuiam cu toții. Ne înclinăm în fața ta, Angie, ne-ai scos peri albi. În finală, Wozniacki va fi însă și mai redutabilă: la fel de tenace, la fel de vicleană și mai neobosită decât Angelique.

Suntem din nou aproape de vârf. Trăim ca să mai luptăm încă o dată pentru el și la fel cum ora cea mai întunecată e cea dinainte de răsărit, nu avem nicio îndoială că această ultimă bătălie va fi și cea mai crudă.

Simona-related stuff în Shop-ul 30-0!

Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume!  Comandă-l de AICI

Plus: noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Comandă-l de aici.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi