Lucrurile bune se întâmplă celor care muncesc: Primul titlu pentru Florin Mergea!

Adrian Țoca | 20 octombrie 2013

Florin Mergea completează o nouă zi superbă pentru tenisul românesc cu primul titlu al carierei, performanță cu care urcă până pe locul 66 în lume. Cu triumful lui și cu cel al Simonei, bilanțul jucătorilor și jucătoarelor noastre ajunge la un incredibil total de 12 titluri ATP și WTA în 2013: șase de simplu, șase de dublu.

“Acum două săptămâni voiam să-mi termin sezonul mai devreme, iar acum, iată-mă!”, sunt cuvintele lui Florin Mergea, după cea mai frumoasă zi a carierei de jucător de dublu, ziua primului trofeu ATP. Viața are, uneori, moduri complet originale de a ne răsplăti fix atunci când ne așteptăm mai puțin, iar în cazul lui Florin zeii tenisului au pus la cale un drum spinos, cu obstacole peste obstacole, ca și cum cineva acolo sus și-ar fi dorit să-i testeze rezistența, răbdarea și credința.

Între 2002, anul primului Slam la juniori, și 2013, anul primului titlu la profesioniști, Florin a trecut, pe rând, prin agonie și extaz, lehamite și speranță, deznădejde și optimism, uitare și redescoperire. A pornit ca din trombă, iar lumea era a lui, în 2003, când era al doilea în lume la juniori, îi învingea pe Tsonga sau Murray și câștiga titlul la Wimbledon. Românii își frecau mâinile în așteptarea olteanului care avea să îi readucă în relevanță pe harta unui sport în care am dat, totuși, primul lider. Doar că nimic nu e garantat în tenis, și așa cum se întâmplă în atâtea rânduri, trecerea la seniori a fost un șoc greu de manageriat. Au urmat ani grei de dezamăgiri, ratări și accidentări. Florin a fost criticat, uneori meritat, alteori pus la colț doar pentru că trebuia găsit un vinovat. A fost izolat, iar într-un final s-a scos singur din circuit. S-a lăsat de tot și de aici nu mai continuăm, pentru că știți povestea și e mai bine scrisă aici.

Dar Florin își datora un alt fel de final. Iar tenisul îi datora, la rându-i, câte puțin din dulceața victoriilor. Așa că, după Marele Restart, Florin a adunat punct cu punct, a urcat în clasament și și-a rescris povestea. Lucrurile bune se întâmplă celor care muncesc. Și poate că tot Zeii Tenisului, atât de potrivnici în urmă cu mulți ani, i-au luminat gândul acum. Nu și-a întrerupt sezonul, așa cum spune că s-a gândit, și bine a făcut. A câștigat titlul de challenger de la Rennes, săptămâna trecută. Iar acum, alături de Lukas Rosol, campionul de la București (la rându-i și el la capătul unui an emoționant), Florin Mergea a triumfat pentru prima oară într-un turneu ATP. Cercul este acum complet, socotelile, încheiate, iar Florin este, întrucâtva, răzbunat.

Și ce turneu au făcut cei doi. Trei dintre cele patru victorii au venit contra unor echipe formate din jucători redutabili de dublu: Erlich/Ram, în primul tur, Peya/Soares, ocupanții locului secund în lume, în turul doi, și Nestor/Knowle în finală. O finală în care s-a trăit periculos: Florin și Lukas au fost conduși în prima manșă cu 4-1, plus alte trei mingi de break, apoi s-a făcut 2-5. Au întors, salvând și o minge de set pe parcurs, și au câștigat primul set cu 7-5, iar pe al doilea cu 6-4. Victorie și promisiunea permanetizării acestei perechi inspirate. “Florin și cu mine vom juca multe turnee împreună în 2014”, anunță Rosol. “Mă simt minunat: acum două săptămâni voiam să închid sezonul și iată-mă aici”, spune și Florin. Într-adevăr. Iată-l aici. Ajuns acolo unde trebuia. 

Succesul frumos al lui Florin întregește o altă zi minunată pentru tenisul românesc. Nu e prima oară în acest an când o victorie a Simonei la simplu vine însoțită de un trofeu la dublu, completându-ne bucuria. Per total, recolta românilor în 2013 în tenisul profesionist depășește și cele mai optimiste așteptări: 12 trofee din 18 finale jucate. Șase victorii au venit la simplu, cinci aduse de Simona, unul, de către Monica. Alte șase titluri au venit la dublu, Florin Mergea alăturându-se Ralucăi Olaru, Irinei Begu și celor trei trofee aduse de Horia Tecău. Alte șase finale au fost jucate de Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Raluca Olaru, Alexandra Dulgheru și Horia Tecău (2).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi