Live Blogging | Finala Wimbledon 2013: Novak Djokovic – Andy Murray

Adrian Țoca | 7 iulie 2013

Al doilea titlu pentru Djoko la Wimbledon sau primul pentru Andy?

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Setul 3

Andy Murray devine astfel primul britanic care câștigă la Wimbledon după 77 de ani și urcă la cota 2 în ce privește titlurile de Slam.

19:30 Ultimul game a fost incredibil. Murray a urcat la 40-0, dar Djokovic a salvat incredibil cele trei mingi de meci, mai ales primele două. Apoi Nole a avut două șanse de break, într-o succesiune a fazelor de o calitate incredibilă, mult peste restul meciului. La a patra minge de meci, Andy a pus capăt finalei.

19:25 ȘI S-A TERMINAT! ANDY MURRAY CÂȘTIGĂ WIMBLEDON 2013!

19:17 Trei mingi de meci ratate…

19:11 Wow. Game uriaș făcut de Murray. Și foarte neinspirat din partea lui Djokovic. Murray va servi pentru meci și TITLU în minutele următoare. Nole cu spatele la zid…

19:07 4-4. Urmează momente cruciale pentru cei doi, în special pentru Nole.

 

19:02 Novak nu reușește să mențină seria de game-uri și-și pierde iar serviciul: 4-3 pentru el în setul 3.

 

19:00 Ca fapt divers, Roger Federer împlinește exact azi 10 ani petrecuți în top 4 fără întrerupere. De mâine va fi pe locul 5.  

18:56 Dintr-o dată, Murray nu mai reușește să facă punct. Pare fără aer și fără vlagă, ca și cum i s-ar fi înmuiat picioarele. Djokovic a variat un pic jocul în ultimele minute, cu multe scurte care l-au scos din ritm pe Murray. Sârbul face break și conduce cu 4-2 în setul 3. 

18:51 Game solid pe serviciu pentru Djokovic, care întoarce de la 0-2 și 0-30 la 3-2 în setul trei. Novak n-a mai pierdut un meci în trei seturi la un Slam tocmai din 2010, de la semifinala cu Berdych. „It's a funny sport”, trage Boris Becker concluzia.

18:47 Nole is back! Două erori Murray, apoi două puncte cu serviciul Murray. Un raliu superb câștigat de sârb pentru minge de break. Și un efort incredibil ca să ajungă o contra-scurtă: Nole s-a arcuit ca o panteră. Răspunsul lui Murray iese afară și rebreak. 2-2 în setul trei. Not over.

18:41 Condus cu 2-0 și cu 0-30 pe propriul serviciu, Djokovic reușește să pună capăt sângerării și să își facă serviciul, abia al doilea său game câștigat în aproape o oră. 1-2, dar sârbul va avea nevoie de ceva special ca să întoarcă meciul. Cu siguranță de ceva mai mult decât arată acum.

18:34 Murray începe și setul trei cu break și e într-o poziție foarte avantajoasă la acest moment. Tot ce trebuie să facă e să-și păstreze serviciul de aici și până la final. Va reuși?

18:26 Din 1927 n-a mai revenit cineva de la 0-2 la seturi în finala Wimbledon. Nole a revenit de la 0-2 cu Murray în finala US Open de anul trecut, dar Murray s-a  impus atunci. Orice se va întâmpla mai departe, va fi o performanță istorică, într-un fel sau altul.

Setul 2

18:24 Andy Murray câștigă și setul doi și conduce cu 2-0 la seturi! Britanicul e la un singur set distanță de istorie.

18:20 Nole își pierde serviciul la 5-5, dar și calmul, certându-l pe Mo la o minge la care sârbul a crezut că a ieșit. Sârbul a salvat prima minge de break, dar a trimis-o pe a doua în fileu, iar tribuna e în aer. Murray va servi pentru 2-0 la seturi. Moment esențial al meciului urmează chiar acum.

18:10 Unul dintre cele mai bune game-uri ale meciului: Murray salvează o minge de break și egalează la 4. Ne apropiem de o perioadă foarte importantă a jocului. De felul în care se va decide acest set ar putea să conteze multe, mai ales dacă britanicul se desprinde la 2-0 la seturi. 25-12 raportul winners, până acum, pentru Andy. 

Djokovic răspunde cu un game solid și trece iar în față: 5-4.

17.59 Tweet-ul zilei?
 

17:57 Back on serve! Djokovic rezolvă două mingi de break în primă fază, își procură o minge de game, dar Murray revine puternic, întâi cu un retur agresiv, apoi cu un winner superb, un running forehand în cross a la Del Potro. Pus sub presiune de un Murray care a așteptat returul pe serviciul doi mult în interiorul terenului, Djokovic face dublă greșeală și-și pierde serviciul: 4-3.

17:43 Djokovic este acum cel care dictează în raliuri. Mai mult, el continuă să își asume riscul de a veni la fileu, chit că nu e punctul lui forte. Scoțianul este, pe de altă parte, ceva mai pasiv. 4-1 cu un break pentru liderul mondial.   

17:38 Mai bine dinspre Djokovic, care își curăță jocul și începe să preia controlul. Semnele vin și din body-language-ul sârbului: mai motivat, mai încrâncenat, fără acea figură debusolată din primul set. Mult mai vocal și mai expresiv în gesturi. Cumva previzibilă schimbarea de atitudine a sârbului?

17:28 Djokovic a pierdut primul set în fiecare dintre ultimele trei meciuri cu Andy, dar a revenit și câștigat de fiecare dată. Andy a câștigat primul set și în finala de anul trecut cu Federer, dar a pierdut-o. Se vor păstra aceste trenduri? 

Cei doi încep cu câte un hold setul secund: 1-1.

Setul 1

17:19 Concluzie la finalul primului set: Novak dă senzația că e mai obosit, sau mai puțin proaspăt. Încearcă adesea să iasă din raliuri mai repede, ceea ce e lăudabil, dar poate da și un fel de indicație despre prospețimea sârbului. Asta îl face să greșească foarte mult. Numărul greșelilor neforțate făcute de Nole în primul set arată rău de tot: 17 erori, la pachet cu doar 6 winners. Andy arată ceva mai determinat și mai ordonat în joc, motiv pentru care e deja la 1/3 din drumul spre titlul mult visat.

17:15 Câștigătorul primului set a câștigat și meciul în 14 dintre cele 18 meciuri anterioare.

17:14 Andy Murray câștigă primul set cu 6-4. Djokovic a strâns din diferență la 5-4, nu fără emoții (inclusiv o alunecare dubioasă la un serviciu-vole), dar britanicul și-a păstrat cumpătul după un game foarte solid pe serviciu, câștigat la zero. Primul set a durat 59 de minute.

 

17:05 După alte câteva schimburi lungi, printre care un raliu de 26 de schimburi, Murray își face serviciul, deși a început game-ul cu două duble greșeli și a avut de salvat patru mingi de break. 5-3 Andy.

16:59 Moment ciudat și rar întâlnit în game-ul opt: Mohamed a strigat din scaun out la o minge trimisă lung de Nole, dar apoi a lăsat jocul să continue, cei doi schimbând alte câteva mingi înainte ca sârbul, care a părut să se oprească pentru un moment, să piardă, totuși, punctul! Reluarea a arătat că Lahyani a avut dreptate inițial. E prima oară când văd un arbitru care face un overrule, dar care nu poate opri raliul.

16:52 Break la zero pentru Murray, sârbul a arătat un pic dezorientat într-un game în care a făcut trei greșeli neforțate la rând, ajungând la un total de 13 UE, foarte mult raportat la nivelul de regularitate pe care l-a arătat în acest turneu. „Come on!”, strigă Andy, care arată, cel puțin până acum, jucătorul mai energizat dintre cei doi. Suntem încă departe de momentul în care unul dintre cei doi finaliști să treacă la timona finalei.

16:44 Nimic din ce se întâmplă pe teren nu aduce cu un meci de iarbă. Luptă crâncenă de pe baseline, raliuri lungi și foarte lungi în fiecare game. Novak a recuperat imediat break-ul și l-a consolidat apoi, trecând la conducere în primul set: 3-2.

16:35 Ce început de meci! Andy Murray face primul break al meciului la a șaptea șansă de break de care a beneficiat în primele două game-uri. Murray a avut în două game-uri mai multe break points decât a avut în întreaga finală de la AO 2013. Meciul este deja incredibil de fizic, cei doi au început la un nivel înalt direct de la prima minge schimbată. Am avut câteva raliuri intense, de peste 20 de lovituri. Iar primele trei game-uri au avut nevoie de 20 de minute ca să se termine. Semne pentru un alt meci de cinci ore?

Înainte de meci

16:15 A existat o controversă cu… pantofii lui Nole. Exact, după ce Federer a fost avertizat să-și schimbe pantofii cu talpă portocalie în startul turneului, oficialii de la All England Club au avut ceva de reproșat și în cazul sârbului. În caz că ați observat, sârbul a tot alunecat și căzut la meciul cu Delpo, și nu neapărat din cauza loviturilor foarte puternice sau a schimbărilor de ritm ale argentinianului, ci din cauza pantofilor. Oficialii Wimbledon i-au cerut lui Djokovic să-și schimbe pantofii folosiți până în sferturi, deoarece aceștia erau prevăzuți cu un fel de capse pe conturul exterior, care îl ajutau pe Nole să își păstreze mai bine echilibrul când aluneca pe iarbă. Asta i-ar fi oferit sârbului un avantaj incorect, a considerat arbitrul turneului, care l-a pus să și-i schimbe, ceea ce Djokovic a făcut pentru semifinale.

16:13 Novak și Andy au terminat încălzirea și totul este gata pentru marele meci!

15:58 Mohamed Lahyani este în scaun pentru finală – prima lui finală de Slam a carierei. Acum ani buni, Mo arbitra Sampras – Federer la Wimbledon.

15:55 Pe pagina noastră de Facebook, scorul pronosticurilor la întrebarea cine va câștiga îi este favorabil sârbului: 36-20

15:50 Este cea mai fierbinte zi a anului în Marea Britanie, la propriu. Temperaturile au trecut de 30 de grade la Londra.

 

15:46 Lista personalităților prezente la meci în Royal Box este impresionantă. Printre ei: Ducele de Kent, Ducesa de Gloucester, Primul Ministru britanic David Cameron, Președintele Serbiei Tomislav Nikolic, Tracey Austin, Victoria Beckham, Gerard Butler, Bradley Cooper, Roy Emerson, Neale Fraser, Jan Kodes, Rod Laver, Jacques Rogge, Wayne Rooney, Justin Rose, Greg Rusedski, Manolo Santana, Stan Smith.

 

15:41. Nole și Andy nu au ajuns în finală fără emoții. Djokovic a trebuit să reziste într-o semifinală clasică, impunându-se în cinci seturi cu Juan Martin Del Potro, în vreme ce Murray a revenit de la 0-2 la seturi cu Verdasco și a pierdut primul set și în semifinala cu Janowicz.

15:36. Ca fapt divers, cei doi își amintesc de primul meci direct jucat când aveau…11 ani. Andy a câștigat atunci cu 6-1, 6-0.

15:30. Este meciul cu numărul 19 dintre Djokovic și Murray, sârbul conducând cu 11-7. Tot Nole a câștigat și ultimele trei meciuri directe, cele de la Shanghai, Turneul Campionilor și Australian Open. Cea mai recentă victorie a britanicului s-a întâmplat în finala US Open de anul trecut, când Murray a spart gheața în ce privește titlurile de Slam. Însă singura întâlnire a lor pe iarbă a fost câștigată de britanic, acel 7-5, 7-5 din semifinalele olimpice de anul trecut.

Am ajuns la ora marii finale de la Wimbledon, una care, judecând după clasament, arată absolut ideal. Atunci când se întâlnesc favoriții 1 și 2 ai unui Slam, totul capătă anvergura unui meci de mari proporții, iar din acest punct de vedere, deși Nole și Andy nu-s jucătorii cu cel mai mare capital de simpatie din ATP la acest moment, ei sunt jucătorii care au luat prim-planul turneelor de Slam în ultimul an. Finala de la Wimbledon este a treia pe care o joacă ei, caz în care rivalitatea lor candidează cu succes la titlul de cel mai fierbinte subiect din tenisul masculin la acest moment, după ani la rândul petrecuți în umbra celorlalți doi mari campioni din Big Four. 

Unul dintre motivele pentru care meciurile lor nu plac atât de mult precum cele jucate între Federer și Nadal, Nadal și Djokovic sau Federer și Djokovic este multitudinea de asemănări dintre cei doi. Născuți la o săptămână distanță unul de celălalt, Nole și Andy au stiluri asemănătoare de joc, bazate în primul rând pe o defensivă de fier. Așa s-a întâmplat ca meciurile lor jucate în finala US Open sau Australian Open să nu fie pe placul multora din punct de vedere al spectacolului. Iarba ar putea schimba însă acest aspect, ca dovadă meciul lor jucat anul trecut în semifinalele Turneului Olimpic, când ritmul și calitatea au fost la un nivel excelent.

Novak Djokovic joacă pentru titlul de Slam cu numărul 7 din palmares. Andy Murray joacă pentru titlul cu numărul 2, și pentru onoarea de a deveni primul britanic care câștigă Wimbledon din 1936 încoace.

 

Articolul se actualizează permanent pe perioada finalei, așa că nu uitați să dați refresh paginii.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi