Linia dreaptă în WTA: Cine merge la Turneul Campioanelor și ce șanse mai sunt ca Serena Williams să piardă primul loc

Adrian Țoca | 25 septembrie 2014

Se poate spune că grupul de opt jucătoare calificate la Turneul Campioanelor e, în mare parte, decis. Ieșirea din ecuație a lui Na Li a simplificat discuția. Cât despre șansele ca Serena să nu termine prima sezonul? Mici, dar există.

Lanțul de surprize de la Wuhan, turneu părăsit rapid de Serena – Sharapova – Simona, adică trio-ul fruntaș din Road to Singapore, n-a afectat prea mult din punct de vedere financiar un turneu văduvit încă din start de prezența jucătoarei pentru care a fost creat, e vorba de Na Li. Chinezii spun că biletele s-au vândut foarte bine chiar și așa, ba dimpotrivă, valul de eliminări neașteptate a creat și mai mult buzz în jurul turneului. Wuhan nu este, așadar, câtuși de puțin impacientat de felul în care s-a produs debutul său în lumea bună a WTA. Într-un material publicat de Bloomberg, organizatorii chinezi spun că turneul are o importanță strategică într-un plan pe termen lung, și va fi folosit pentru a atrage și alte evenimente internaționale importante. Strict legat de tenis, Wuhan își dorește să devină capitala tenisului în China și să se branduiască prin tenis, unul dintre motivele pentru care turneul a investit 200 de milioane dolari în impresionantul complex International Tennis Center, care, de la anul, își va inaugura și stadionul de 15.000 de locuri.

Numeroasele rezultate nescontate au anulat eventualele mișcări de trupe. Spre exemplu, eliminarea Mariei Sharapova de către Timea Bacsinzky o menține pe Simona Halep pe locul doi încă o săptămână, cel puțin, dar mai sunt și alte efecte. Angelique Kerber, una dintre jucătoarele cu un interes sporit în punctele oferite de Wuhan, a pierdut în sferturi în fața Elinei Svitolina, ratând astfel o șansă enormă de a recupera din handicapul față de primele opt clasate. A fost un rezultat de mare importanță, pentru că dacă Kerber ar fi continuat la Wuhan, lucrurile s-ar fi complicat teribil în clasament. În acest context, se poate spune că grupul de opt jucătoare calificate la Turneul Campioanelor e, în mare parte, decis. Ieșirea din ecuație a lui Na Li a simplificat discuția, rezultatele bune ale Anei Ivanovic i-au consolidat dosarul sârboaicei, iar Caroline Wozniacki și Eugenie Bouchard practic și-au acontat biletele pentru Singapore după ce au ajuns în semifinale la Wuhan.

Practic, singura jucătoare cu șanse în a mai tulbura apele este Angelique Kerber, dar jucătoarea germană are nevoie de un final de sezon în forță ca să ajungă la Singapore altfel decât în calitate de rezervă (primele două de „sub linie” merg la WTA Finals ca alternates). Dar să vedem ce urmează pe linia de sosire a WTA:

De unde plecăm

Clasamentul virtual în Road To Singapore, înaintea semifinalelor de la Wuhan (Kvitova – Svitolina, Bouchard – Wozniacki) este următorul:

1. SERENA WILLIAMS 6.931 (calificată), 2. Maria Sharapova 5.680 (calificată), 3. SIMONA HALEP 5.188 (calificată), 4. Petra Kvitova 4.397, 5. Agnieszka Radwanska 4.376, 6. Eugenie Bouchard 4.249, 7. Caroline Wozniacki 4.035, 8. Ana Ivanovic 4.000, 9. Na Li 3.970 (retrasă), 10. Angelique Kerber (3.360), 11. Dominika Cibulkova 2.908, 12. Ekaterina Makarova 2.850, 13. Sara Errani 2.765, 14. Jelena Jankovic 2.665, 15. Flavia Pennetta 2.577.

*Deși încă “neanunțate oficial” de către WTA, Kvitova și Radwanska sunt și ele calificate matematic.

Ce urmează

Beijing

China Open este ultimul turneu mare al sezonului, lăsând la o parte WTA Finals. Este ultimul turneu Premier Mandatory din cele patru turnee mari care urmează, ca importanță, Slamurilor. Beijing are o miză de 1.000 de puncte și face parte din aceeași categorie cu Indian Wells, Miami și Madrid. Sub cele patru vin ca importanță Doha, Roma, Cincinnati, Toronto/Montreal și Wuhan, grupate în categoria Premier 5.

Cu puncte multe în joc, este o ultimă șansă pentru jucătoarele din afara primelor 8 pentru a face un sprint de ultim moment. Cum Cibulkova s-a retras azi de la Beijing, din cauza unei accidentări la gleznă, șansele ei practic au dispărut. Grupul format din Makarova Errani, Jankovic sau Pennetta are nevoie de un rezultat mare ca să mai spere, în vreme ce următoarele clasate (Petkovic, Suarez Navarro, Safarova, Venus Williams, Alize Cornet) sunt mult prea în spate și ar avea, în teorie, nevoie de două titluri (Beijing și unul mai mic) ca să intre în lista pentru Singapore.

Ori, măcar pentru grupul Makarova, Beijing oferă suficiente oportunități. Punctele sunt, cum spuneam, mari: 1.000 pentru titlu, 650 pentru finală, 390 pentru semifinale și 215 pentru sferturi, adică aproximativ similar (sau mai bine) cu un turneu micuț.

Beijing începe de sâmbătă, în paralel cu turneul masculin de 500.

Linz, Osaka, Tianjin

Săptămâna de după Beijing propune trei turnee International, fiecare cu o miză de 280 de puncte. Sunt suficiente jucătoare de Top 20 la startul celor trei turnee, numai bune pentru cine încearcă să adune puncte importante pe ultima sută de metri. Angelique Kerber, spre exemplu, a câștigat anul trecut la Linz (după ce a intrat într-un mod controversat pe tablou, în ultimul moment) și asta a ajutat-o pentru calificarea la Istanbul. De data asta s-ar putea să fie însă prea târziu.

Luxembourg, Moscova

Luxembourg este tot un turneu International, care se joacă indoor și care obișnuia să atragă, în trecut, nume relevante. De data asta va fi mai dificil, odată ce Turneul Campioanelor s-a mutat la Singapore, pentru că tranziția China (Wuhan + Beijing) apoi Europa și înapoi în Asia este anevoioasă. Este valabil și pentru Moscova, celălalt turneu al acelei săptămâni, un Premier.

Premier este a patra categorie de turnee ca importanță (Brisbane, Sydney, Paris, Dubai, Charleston, Stuttgart, Birmingham, Eastbourne, Stanford, Tokyo, Moscova), iar un titlu valorează 470 de puncte.

În ce o privește pe Simona Halep, care e campioana en-titre de la Moscova, este exclusă o eventuală apărare a trofeului, dat fiind că Moscova se joacă în săptămâna premergătoare Turneului Campioanelor, iar un efort la Moscova ar avea un timing neinspirat. Alternativ, ar fi ideea ca Simona să ceară un wildcard la unul dintre cele două International din Asia, adică la Osaka și Tianjin, în căutare de alte meciuri, dar, din nou, e un scenariu mai degrabă fantezist și fără șanse să devină realitate.

Turneul Campioanelor

“Perla Coroanei”, cum l-a denumit WTA, care încearcă să îl transforme într-un eveniment High Premium și să-l monetizeze ca atare, debutează anul acesta în Singapore și va încheia sezonul pentru staruri.

Va fi urmat, în săptămâna următoare, de Tournament of Champions de la Sofia, turneul care aduce la start șase dintre cele mai bine clasate dintre jucătoarele care au câștigat, de-a lungul sezonului, un turneu International (a cincea categorie de turnee WTA), plus două wildcard-uri. Apropro de expansiunea în Asia, nici acest turneu nu mai are multe zile la Sofia și are mari șanse să fie mutat în China din anii următori.

Lupta pentru locul 1

Practic, s-ar putea spune că e o luptă încheiată; teoretic, nu se știe. Mai sunt posibilități pentru o surpriză de ultim moment. Existau șanse mari de tot pentru un final incendiar de sezon, cu locul 1 pe masă la Singapore, dar ele s-au micșorat în momentul în care Serena a luat titlul la US Open, iar Sharapova și Simona au ieșit prematur.

Chiar și așa, există un scenariu prin care Serena să nu termine pe locul 1 sezonul 2014. Plecând de la premisa 99,99 la sută corectă că niciuna din primele trei nu va mai juca alt turneu în afară de Beijing și Singapore, asta înseamnă că sunt 2.500 de puncte puse în joc în această dublă (ambele turnee sunt deținute de Serena, dar asta contează mai puțin, dat fiind că facem calculele pornind de la Race pe 2014). În Race, diferența dintre Serena și Sharapova este de 1.251 de puncte, iar cea dintre Serena și Simona Halep, de 1.743 de puncte. În teorie, orice combinație dintre o eliminare rapidă a Serenei la Beijing + un rezultat slab în Singapore și o combinație finală + titlu reușită fie de Sharapova, fie de Simona, poate schimba soarta locului 1. Chiar dacă sunt șanse mici, infime, pentru un astfel de scenariu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi