Limpede și sonor: Simona Halep o învinge pe Ivanovic, merge în careul de ași la Madrid

Adrian Țoca | 9 mai 2014

După 6-2, 6-2 cu Ana Ivanovic, Simona va juca, sâmbătă, în cea de-a treia semifinală a anului.

Ca și cum ar fi avut ceva de demonstrat. Așa a jucat Simona Halep cu Ana Ivanovic, în reeditarea întâlnirii jucate la București, de Paști. Revanșa a venit complet meritat, într-un meci în care Simo ne-a reamintit de evoluțiile ei cele mai bune din acest an. 

Sunt multe similitudini între parcursurile de la Doha, Indian Wells și Madrid. În toate cele trei turnee, Simona a avut de depășit un moment de minicriză, iar odată găsită ieșirea din impas, nivelul jocului ei a crescut fundamental la următoarea apariție. Maximul a fost atins la Doha, în seria Errani-Radwanska-Kerber, segment în care Simona a avut momente de grație; vorba unui jurnalist de pe Twitter, „câteva dintre cele mai bune minute de tenis feminin pe care le-am văzut. Vreodată”.

Treptat, Simona își găsește și la Madrid ritmul. Deloc întâmplător, a avut nevoie mai întâi să fie împinsă în toate colțurile de Lisicki, într-un meci în care acum, la o zi și la o altă victorie distanță, își vede amplificată importanța. Din nou și din nou, Simona acționează ca o jucătoare mare. Ori jucătoarele mari fac două lucruri: câștigă și atunci când nu prind o zi de grație, apoi se asigură că, la proxima ocazie în care intră pe teren, își vor face viața mai ușoară.

Revederea dintre Simona și Ana a început fără niciun fel de menajamente, direct la un nivel înalt de joc. Ca și cum ar fi rămas afaceri neterminate de data trecută. Simona și-a făcut cunoscute intențiile de la primul punct, care a echivalat cu o declarație de intenție, un rezumat a ceea ce avea să urmeze: retur agresiv, lung, joc de picioare stelar, preluarea controlului în raliu și punct în cross, în open space. Dar Ana a avut un răspuns care a amintit de București: a lovit foarte puternic, foarte curat și a împins-o mult în spate pe Simona în următoarele minute. Suplimentar, Ana a venit și la fileu de câteva ori, iar break-ul a venit natural.

La 2-0 și 30-40 s-a întâmplat însă un punct care a șters rapid impresia startului mai decis al lui Ivanovic. Simona a salvat cu o intuiție fantastică un punct pe care Ana putea să-l închidă lejer. Expusă în spatele baseline-ului, unde fusese împinsă ca să apere un FH puternic în lung de linie, Simona a ales să stea pe loc, reușind să contracareze cu un lob următorul FH. Ana și-a regăsit poziția dominantă în schimb, dar românca s-a apărat încă o dată bine de tot pe rever, sfârșind prin a obține punctul și break-ul.

A fost momentul în care jocul a căpătat o cu totul altă dinamică. Oricum cu un body-language promițător, Simona a devenit infinit mai animată și a preluat autoritar controlul pe teren. Contra agresivității cu orice preț a Anei, Simona a răspuns cu o agresivitate controlată, folosindu-se inteligent de viteza și forța sârboaicei pentru a o manevra dintr-un colț în altul. În plus, numărul 5 mondial a returnat fabulos, ceea ce nu s-a întâmplat la București, iar diferența s-a văzut. Unde mai pui că viața e mult mai ușoară când servești bine. O serie de șapte game-uri la rând a rupt în două atât încrederea Anei, cât și meciul în sine. Rebreak-ul din setul doi a fost mai degrabă întâmplător, pentru că Ana nu l-a putut susține decât cu un singur serviciu sigur. Niciodată nu s-a pus problema ca meciul să se relanseze. Ivanovic a arătat fără soluții și fără reacție, în vreme ce Simona a acoperit fantastic terenul și a jucat cu o motivație în plus, reglând conturile din Fed Cup. 

A șaptea victorie (din opt meciuri) a anului contra unei rivale de Top 20 o califică pe Simona în a treia semifinală din 2014, după cele reușite la turneele citate mai devreme, Doha și IW. Iar perspectivele la Madrid sunt interesante, după ce Serena Williams a declarat forfait înainte de meciul din sferturi. În loc de Serena, Simona o va reîntâlni pe Petra Kvitova. Precedenta întâlnire dintre cele două s-a întâmplat în finala de la New Haven, când Halep a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale anului, cu doar șase erori neforțate!

După ce a răzbunat-o pe Irina Begu, eliminând-o pe Lisicki, Simona poate face același lucru și în cazul Soranei Cîrstea, care a pierdut la limită în turul 1 cu Petra, 7/6 în decisiv. Va fi, de asemenea, un meci cu locul 5 WTA pe masă. Cehoaica o poate depăși pe Simona în cazul în care va câștiga titlul la Madrid. Evident, Simonei îi e suficientă o victorie în semifinala de sâmbătă (ora 12:30) ca să-și apere locul.

Pe scurt

– Un detaliu și mai important despre semifinala de mâine: dacă va câștiga cu Kvitova, Simona își va asigura postura de cap de serie 4 la Roland Garros! Lesne de înțeles avantajele: un culoar mult mai bun și evitarea Serenei până în semifinale (cel puțin).

– Apropo de Serena. Accidentată la coapsa stângă, ea NU s-a retras încă de la Roma, așa cum s-a vehiculat pe net la un moment dat. Liderul mondial intenționează să meargă și să joace la turneul de săptămâna viitoare, unde, de asemenea este campioană en-titre. Serena mizează pe faptul că va avea bye în turul 1, implicit o zi în plus de odihnă și recuperare.

– Maria Sharapova a întors-o pe Na Li în duelul dintre două foste campioane la RG. Li a avut un set și un break avans, dar s-a prăbușit în tiebreak, unde, deși a salvat trei mingi de set, n-a mai putut evita decisivul. În setul 3, jocul chinezoaicei s-a umplut de greșeli, iar Sharapova continuă seria rezultatelor excelente pe zgură. O va întâlni pe Agnieszka Radwanska în semifinale, într-un nou episod al unei rivalități cu ceva scântei în trecut. Aga a trecut în sferturi de revelația franceză Caroline Garcia, surpriza plăcută a săptămânii. Sharapova a învins-o pe Aga în cel mai recent meci, tot pe zgură, în sferturile de la Stuttgart.

Patru jucătoare de Top 10, așadar, în semifinalele de la Madrid. Și Simona e bine plasată între ele.

Simona, despre meciul cu Kvitova, turneul de la București și cum reacționează după înfrângeri

În comentariul făcut pe site-ul WTA, acolo unde a fost invitata blogului jucătoarelor în această săptămână, Simona nu și-a ascuns bucuria pentru succesul de azi. A început prin a le mulțumi fanilor. „Trebuie să spun asta, fanii români au fost incredibili azi. E atât de drăguț să joci având sprijinul lor, mai ales că vin de fiecare dată, apreciez mult asta!

Mă așteptam la un meci greu, pentru că Ana este o jucătoare foarte bună. Dar din fericire eu am jucat foarte bine azi, agresiv, și mă bucur că am putut câștiga în două seturi. A fost și un pic de revanșă. Am jucat în Fed Cup acum câteva săptămâni, iar înainte de acel meci mă accidentasem la gleznă și nu am putut să mă antrenez pentru cinci sau șase zile, iar în aceeași zi mai jucasem un meci. Plus că ea a jucat excelent atunci. Dar de data asta am câștigat eu, mă bucur mult că sunt în semifinale aici.

După ce scriu asta, voi discuta cu Wim puțin, apoi merg să mănânc ceva – n-am apucat să mănânc înainte de meci, am fost prea stresată. Apoi merg la hotel, masaj. Apoi merg în oraș să iau masa cu echipa și cu prietenii.

Mai voiam să mai spun un lucru: sper că engleza mea se îmbunătățește! Nu vorbesc încă foarte bine, dar fac eforturi. Am dat o mulțime de interviuri în ultimul an și a devenit o parte din viața mea acum. Cred că românii pot să observe că acum sunt mult mai relaxată când dau interviuri 🙂

Cu Petra va fi un meci foarte dificil, pentru că ea joacă bine și ar putea avea un avantaj, că n-a jucat azi. E puternică și agresivă, va trebui să fac un joc foarte bun, dar în mod sigur voi lupta pentru șansele mele!” 

Într-un răspuns dat unui fan, Simona a reconfirmat că va juca la turneul de la București, din această vară. Întrebată cum reacționează după o înfrângere: „Depinde. Dacă a fost una la mare luptă, posibil să plâng un pic 🙂 Încerc să iau lucrurile pozitive dintr-un eșec. Plus ciocolată și cumpărături. Dar mai ales mă gândesc la următorul meci”.

Toate gândurile Simonei, pe site-ul WTA.

   

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi