Lidera mondială, eliminată: Azarenka n-a mai scăpat și a treia oară din mâna Cibulkovei

Camelia Butuligă | 3 iunie 2012

Lidera mondială, eliminată: Azarenka n-a mai scăpat și a treia oară din mâna Cibulkovei

Roland Garros este oferit de

Al doilea meci pe Lenglen a fost unul cu o deosebită încărcătură emoţională şi … hm, karmică: Victoria Azarenka, nr. 1 mondial care era gata-gata să iasă în primul tur, contra Dominikăi Cibulkova, care pierduse doar 8 game-uri în cele 3 meciuri anterioare la RG. În plus, în ultimele două meciuri pe care le-au jucat, Cibulkova a condus cu 6-3, 3-1 şi 6-1, 5-2 pentru ca Azarenka să revină şi să le câştige pe amândouă. Nu cred că exagerez când spun că Domi era nerăbdătoare să plătească nişte poliţe azi. 

Începutul meciului ne-a arătat cam la ce trebuie să ne aşteptăm. Cibulkova a făcut două duble, a salvat 5 mingi de break şi a strigat “Podme!” de parcă era 5-5 în decisiv. La a şasea minge de break, Azarenka a luat game-ul. Şi… l-a pierdut imediat pe următorul.  Cu racheta ei supradimensionată, Domi a plesnit retururi câştigătoare, a împins-o pe Vika în colţuri şi a fost mai agresivă în schimburi. Loviturile ei plate erau destul de puternice pentru a zbura repede, în ciuda umidităţii. 

Continuând cu planul ei de atac (de fapt singurul pe care-l ştie), Cibulkova a făcut break pentru 4-2, apoi şi-a ţinut serviciul pentru 5-2 şi a făcut încă un break: 6-2. Azarenka nu putea să ţină pasul cu ritmul sufocant al adversarei. Singura ei şansă era să varieze spinul şi loviturile şi să atace serviciul. Ceea ce a aplicat la începutul setului 2, când a făcut imediat break cu un retur câştigător, şi a apărat apoi două mingi de break pe serviciul ei pentru a face 2-0. 

Toată lumea aştepta ca scenariul să se repete: Vika să întoarcă meciul, Iar Domi să se înece la mal. Însă Cibulkova şi-a ţinut serviciul şi apoi a făcut break pentru 2-2 cu un drop shot îndemânatic, una din loviturile cu care a dezarmat-o ieri pe Azarenka. După ce a ajutat-o pe Dominika să-şi ţină serviciul la 3-2 cu o scurtă pusă prost, Vika s-a aşezat pe scaun şi a rupt gospodăreşte racheta. 

Fiecare îşi ţine apoi serviciul până la 4-3, când la 40-40 Vika trăzneşte un retur câştigător pe un serviciu doi al lui Domi. Avantaj şi break point Vika.  Domi se uită lung la adversara ei, zâmbind a pagubă. Cred că se gândea şi ea la cele două meciuri anterioare, la fel ca noi toţi. Şi ca să dovedească că de ce ţi-e frică, d-aia nu scapi, face o dublă greşeală ca să-i dea Vikăi break-ul pentru  4-4.

Soseşte şi inevitabilul tie-break, unde toţi ne aşteptam ca Domi să clacheze, aşa cum o mai făcuse în trecut. E interesant de notat cât de partizan a fost din nou publicul, susţinând-o cu înverşunare pe Cibulkova şi izbucnind în urale la fiecare greşeală a Vikăi. Cibulkova însă a declarat la conferinţa de presă că era conştientă că e singură pe teren şi totul depinde numai de ea. Probabil că a învăţat din cele două înfrângeri dureroase anterioare în care, în ciuda susţinerii publicului, a pierdut pentru că i s-a făcut frică. 

Ca să dovedească că ulciorul nu merge şi a treia oară la apă, Domi a jucat un tie-break impecabil, curajos şi inteligent din punct de vedere tactic.  E drept, Vika a făcut greşeli neforţate, însă Cibulkova a luat iniţiativa şi a adus-o pe Azarenka de două ori la fileu cu drop-shot-uri, ca s-o paseze apoi cu sânge rece. Unul din aceste puncte a fost chiar mingea de meci. Cu toţi demonii meciurilor anterioare exorcizaţi, Cibulkova s-a prăbuşit pe zgură, fericită. Azarenka, fair-play, a venit pe partea ei de teren şi au dat mâna.  

“O să mă sinucid. Ce să fac? Mă întorc la antrenamente”

Azarenka este a cincea jucătoare la rând care câştigă un Grand Slam şi apoi nu ajunge în a doua săptămână la următorul. Dacă Masha joacă finala, Azarenka va pierde şi poziţia de lider în clasament. La conferinţă, o Vika abătută a răspuns la întrebarea: “Ce-o să faci pentru a-ţi reveni după această înfrângere?” cu  următoarea mostră de umor negru: “O să mă sinucid. Ce să fac… o să mă antrenez mai mult.”  A continuat apoi, un pic mai realist: “Am jucat mult în ultimele 5 luni. O să mă duc acasă, o să mă odihnesc psihic  şi când îmi voi recăpăta pasiunea pentru tenis, mă voi întoarce pentru sezonul pe iarbă”. A mai spus că nu plănuieşte să joace niciun turneu pregătitor înainte de Wimbledon. 

Cibulkova a recunoscut că s-a gândit în timpul meciului la înfrângerile din trecut: “N-aş fi om dacă nu m-aş gândi. Le-am pierdut din poziţii foarte favorabile.” Dar a fost mândră că a luptat în tie-break şi a continuat să lovească cu hotărâre. Va avea nevoie de această hotărâre în sfertul contra lui Sam Stosur şi al ei spin monstru. 

Sam Stosur, din nou în sferturi, dar de ținut minte numele lui Sloane Stephens

Comparativ cu optimea dramatică a Cibulkovei, Sam Stosur a trecut aparent fără emoţii (75, 64) de Sloane Stephens, (19 ani, nr 79), o debutantă în optimile unui GS. Iniţial, programat ultimul pe Chatrier, a fost mutat pe terenul 1 după ce Tsonga-Wawrinka s-a prelungit. Sam a spus după meci că e greu să intri în starea competitivă necesară când atmosfera e “moartă” şi nu sunt spectatori destui în tribune. Cu toate astea meciul a fost înverşunat şi disputat, datorită loviturilor feroce pe care amândouă pot să le producă. 

Stephens este o jucătoare extrem de talentată şi de puternică fizic. Curios, spre deosebire de americani, ea iubeşte zgura şi o numeşte suprafaţa ei preferată. Ca şi Serena, are o deplasare foarte înşelătoare: ai împresia că nu se agită foarte tare, dar este mereu acolo unde trebuie. În plus, jocul ei este extrem de puternic şi are capacitatea să facă punct din orice poziţie. 

Americanca i-a dat emoţii lui Sam când a făcut break pentru 5-3 şi a servit pentru primul set. Însă tinereţea şi probabil presiunea ocaziei au făcut-o să-şi piardă imediat serviciul. Apoi, la 6-5, i-a dat setul lui Stosur cu o dublă greşeală. Şi-a pierdut apoi imediat serviciul în setul 2. Dar nici Sam Stosur nu e un celebră pentru tăria ei mentală şi adolescenta americancă a revenit de la 1-5 la 4-5. Doar ca să-şi piardă apoi serviciul şi meciul. 

Deşi mental meciul a fost încurcat, Stephens are un joc de top 10 dacă reuşeşte să-şi stăpânească emoţiile în punctele critice şi să-şi menţină nivelul ridicat pe perioade mai lungi. Ieri i-a ţinut piept la capitolul forţă lui Stosur, care are un joc masiv pe zgură şi e ajutată de un top spin pe care nu-l mai vezi la nimeni în WTA. Stosur a spus după meci că a fost luată prin surpindere de cât de agresiv a început Stephens şi că dreapta ei este excelentă. Va juca cu Cibulkova în sferturi, iar slovaca nu duce lipsă la capitolul agresivitate. Stosur e conştientă de dificultatea meciului: “E o oportunitate să joc în sferturi, dar este o oportunitate şi pentru restul jucătoarelor”.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi