Laver Cup rămâne în Europa. Osaka triumfă în Osaka, Daniil Medvedev e de neoprit, iar Karolina Muchova cucerește primul titlu WTA

Radu Marina | 22 septembrie 2019

Europa câștigă a treia oară Laver Cup Team World a fost mai aproape ca oricând să câștige Laver Cup; a condus cu 11-7 în ziua a treia a competiției de la Geneva și mai avea nevoie de un singur pas pentru a pune mâna pe trofeu în premieră. Însă Team Europe a găsit încă o […]

Europa câștigă a treia oară Laver Cup

Team World a fost mai aproape ca oricând să câștige Laver Cup; a condus cu 11-7 în ziua a treia a competiției de la Geneva și mai avea nevoie de un singur pas pentru a pune mâna pe trofeu în premieră. Însă Team Europe a găsit încă o dată calea spre victorie, strecurându-se către titlu în ultimele două meciuri. Asta, chiar dacă a fost lipsită de Rafael Nadal în ziua a treia, Rafa retrăgându-se din competiție din cauza unor probleme la încheietură. 

În ceea ce ar fi trebuit să fie o nouă apariție la dublu a perechii de vis Federer/Nadal, Roger a făcut pereche cu Tsitsipas, cei doi pierzând la limită, 10-8 în decisiv, cu Isner/Sock. Apoi Taylor Fritz a produs surpriza, învingându-l pe Dominic Thiem, și lucrurile arătau promițător pentru echipa lui John McEnroe. Dar Federer n-avea cum să lase lucrurile așa la el acasă: elvețianul l-a învins pe John Isner în două seturi, deschizând calea pentru Sascha Zverev să fie decisiv al doilea an la rând. Ca și la Chicago, anul trecut, Zverev a adus trofeul, învingându-l acum pe Milos Raonic. Team Europe câștigă cu 13-11 și face hattrick-ul de trofee. 

Anul viitor, Laver Cup se dispută la Boston (25-27 septembrie 2020). Într-un an complicat, aglomerat și cu Jocurile Olimpice, va fi probabil cel mai greu test pe care această competiție va trebui să-l treacă de când a apărut în lumea tenisului. Dar, din motivele pe care le-am mai expus pe site, locul Laver Cup pare să fie asigurat. Iar weekendul pe care l-am urmărit, încheiat cu patru generații de campioni ai tenisului pe aceeași scenă la ceremonia de premiere, e o altă dovadă.

https://twitter.com/LaverCup/status/1175849100350296065?s=20

Naomi Osaka strălucește în Osaka

Între timp, circuitul și-a văzut de ale lui în această săptămână, iar ce-i mai interesant e că, și în niște turnee lipsite de multe nume importante, tot s-au putut vedea multe meciuri cu momente de tenis foarte bune.

În Japonia, fostul lider mondial și favorita principală de la Osaka, turneu de categorie Premier, a reușit să lase în spate o perioadă nefastă – eliminări premature, probleme medicale, colaborarea încheiată cu Jermaine Jenkins – cu primul său titlu în Japonia, după o săptămână perfectă în care nu a pierdut niciun set. În finală, Naomi a învins-o, 6-2, 6-3, pe Anastasia Pavlyuchenkova, adăugându-și astfel în palmares al patrulea titlu al carierei (după cele câștigate la Indian Wells, US Open și Australian Open), chiar la Osaka, orașul-port în care ea s-a născut. 

Ajutată de tatăl ei săptămâna asta, care a revenit alături de ea în calitate de antrenor (și, se pare, că va sta până la finalul sezonului), Osaka și-a dominat cu autoritate toate adversarele, câștigând și două meciuri într-o zi. Le-a învins pe Viktoriya Tomova, pe Yulia Putinseva – cea care o învinsese în ultimele trei meciuri -, pe Elise Mertens și, în finală, pe Anastasia Pavlyuchenkova. 

Naomi, care i-a mărturisit tatălui ei la unul dintre OCC încă din sferturile de finală că își dorește enorm titlul, s-a ridicat la înălțimea momentului, a accesat, din nou, cel mai bun nivel al ei și acum se pregătește să încheie sezonul la Beijing și, mai apoi, Shenzhen, la același nivel precum l-a început. 

Primul titlu WTA pentru Karolina Muchova la Seul

Muchova este una dintre jucătoarele cu cea mai interesantă ascensiune din acest sezon, pe care v-am mai lăudat-o pe site: clasată în afara topului 100 la începutul anului, Muchova, care a împlinit de curând 23 de ani, a apărut de nicăieri în circuit și a început să adune victorii, dar fără a exista acel boom pe care l-am mai văzut în circuit. Totul s-a întâmplat treptat: primul sfert WTA la un turneu Premier (Doha, venind din calificări), prima finală WTA (Praga), primul sfert de finală într-un Grand Slam (Wimbledon, cu victorie la Karolina Pliskova în optimi). 

Acestor rezultate remarcabile i-a adăugat astăzi și primul titlu WTA al carierei, după finala câștigată categoric, 6-1, 6-1, la Seul, în fața Magdei Linette – un rezultat care o va urca de luni în preajma locului 30 mondial. Muchova a jucat excelent toată săptămâna, cedând doar un set, și acela în primul tur. 

Sofia Kenin ajunge la trei titluri WTA în 2019

Precum Muchova, și Kenin are parte de un sezon fabulos: în 2019 a ajuns, în premieră, în semifinale de turnee Premier 5, sau în optimi de finale în turneele de Grand Slam. Dar realizarea cea mai mare sunt cele trei titluri WTA (din patru finale) pe care le-a câștigat, fiind doar a treia jucătoare care s-a impus în mai mult de două finale WTA în 2019. Ultimul trofeu a venit la Guangzhou, după victoria în trei seturi, 6-7, 6-4, 6-2, în fața Samanthei Stosur; o realizare care o apropie pe americancă de top 15. 

De asemenea, trebuie subliniată și săptămâna bună avută de Stosur. Cu Rennae Stubbs alături, Stosur a reușit prima ei finală WTA din 2017 încoace și va reveni de luni în top 100. 

Daniil Medvedev, de neoprit

După finala de la US Open, Medvedev și-a luat pauză o săptămână, însă forma lui n-a plecat nicăieri. Întors în circuit la Sankt Petersburg, rusul s-a calificat în a 8-a (!) finală din 2019, respectiv a 5-a consecutivă după Washington, Montreal, Cincinnati și US Open. 

Cu victoria, 6-3, 6-1, din finală în fața croatului Borna Coric, Medvedev își trece în cont titlul cu numărul 6, ajunge la 54 de victorii în 2019 (record al sezonului) și devine primul jucător rus care se impune la Sankt Petersburg din 2004 încoace. Calificat deja la Londra, Medvedev va avea câteva zile de pauză după această săptămână în care n-a cedat set, apoi va juca, conform calendarului său, săptămână de săptămână până la încheierea sezonului: Beijing, Shanghai, Moscova, Viena, Paris, Londra sunt turneele la care intenționează să participe.  

Deși finala a fost fără istoric, trebuie menționat și parcursul bun avut de Borna Coric în Rusia. După o perioadă grea, cu o serie de accidentări complicate, care l-au și forțat să se retragă de la Wimbledon și US Open, Coric a reușit prima lui finală din 2019, după o revenire de la set și break în meciul cu Casper Ruud din sferturi, respectiv de la 0-1 la seturi în semifinale contra lui Joao Sousa. 

Trofeul de la Metz rămâne în Franța

Pentru a 11-a oară în istoria turneului de la Metz – turneu aflat la ediția cu numărul 17 -, campionul acestei competiții este un francez: Jo-Wilfried Tsonga ajunge la 18 titluri ATP, dintre care patru obținute la Metz, după o finală câștigată la mare luptă cu Aljaz Bedene, 6-7, 7-6, 6-3. 

Pentru Tsonga, care a ajuns la Metz după titlul challenger câștigat la Cassis săptămâna trecută, titlul de la Metz este al doilea ATP al sezonului, rezultat care îl readuce după un drum dificil înapoi în Top 50. 

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi