Laver Cup e bine și fără Big 3, și e tot a Europei

Radu Marina | 27 septembrie 2021

Dar dacă a fost lipsită de dramatism, competiția n-a fost lipsită de farmecul obișnuit, care a făcut acest format unul dintre cele mai apreciate din sport la acest moment – dovadă și reacțiile in corpore ale jucătorilor prezenți.

Pentru a patra oară consecutiv, Team Europe triumfă în Laver Cup, în ceea ce a fost cea mai dezechilibrată întâlnire de la crearea aceste competiții. Scorul general al confruntări dintre Team Europe și Team World a fost 14-1 în favoarea echipei conduse de Bjorn Borg. 

Anulată în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, Laver Cup s-a desfășurat anul acesta la Boston. Cu Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Andrey Rublev, Matteo Berrettini și Casper Ruud, Europa a dominat autoritar confruntarea cu Team World formată din Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Diego Schwartzman, Nick Kyrgios, Reilly Opelka și John Isner. 

Fără a mai avea dramatismul ultimelor ediții și cu absențe notabile (fără Roger Federer, Novak Djokovic sau Rafael Nadal), competiția a respectat ierarhiile din clasament, acolo unde Europa are jucători în Top 5 (Medvedev – 2, Tsitspias – 3, Zverev – 4, Rublev – 5). În partea cealaltă, cel mai bine clasat jucător a fost Felix Auger-Aliassime, locul 11. 

Menit să sporească drama, formatul competiției a premiat, ca de obicei, diferit victoriile, în funcție de zile: un punct vineri, două puncte, sâmbătă, trei puncte, duminică. Ca să câștige, o echipă avea nevoie să ajungă la 13 puncte.

Și a fost un sens unic. Ruud a deschis turneul cu o victorie în fața lui Opelka (6-3, 7-6), urmată apoi de cele ale lui Berrettini (6-7, 7-5, 10-8 cu Auger-Aliassime) și Rublev (4-6, 6-4, 11-9 cu Schwartzman). 

Singurul punct al Team World a fost adus de dublul Isner/Shapovalov, care au învins echipa formată din Berrettini și Zverev. 

Ziua a doua a fost complet dominată de Team Europe, după ce Tsitsipas a trecut de un Kyrgios care nu și-a putut converti pasiunea pentru această competiție în ceva util pe teren (6-3, 6-4). În probabil cel mai bun meci al weekendului, Zverev l-a învins greu pe Isner (7-6, 6-7, 10-5), iar la revenirea sa pe teren post-titlul de la USO, Medvedev i-a lăsat doar patru game-uri lui Shapovalov. Ziua a fost încheiată cu încă o victorie a Team Europe, la dublu: Rublev/Tsitsipas au adus al 11-lea punct după succesul contra echipei Isner/Kyrgios.

Duminică, în a treia zi, s-a mai disputat doar meciul de dublu, încheiat, de asemenea cu victoria europenilor: Rublev/Zverev au adus victoria și trofeul Laver Cup pentru a patra oară pentru Team Europe, după 6-2, 6-7, 10-3 cu Opelka/Shapovalov. 

Dar dacă a fost lipsită de dramatism, competiția n-a fost lipsită de farmecul obișnuit, care a făcut acest format unul dintre cele mai apreciate din sport la acest moment – dovadă și reacțiile in corpore ale jucătorilor prezenți.

La anul, Laver Cup revine în Europa, la Londra, la O2, vechea gazdă a ATP Finals. Și deja avem premise pentru un potențial remake al dublului Fedal, văzut pentru prima oară tot în această competiție.

Din partea lui, prezent la Boston ca să promoveze competiția pe care tot el a lansat-o, Roger Federer s-a arătat optimist în privința revenirii, dar nu a dat un timeline și a lăsat de înțeles că o să dureze ceva timp și că-și va lua oricât răgaz e nevoie. Australian Open pare compromis pentru elvețian, care a mărturisit că o să îi ia alte câteva luni doar ca să revină la antrenamente.

,,Acum încerc să revin pas cu pas. Pasul următor este să merg corect, să alerg corect, să fac mișcări laterale și apoi mă voi întoarce și pe terenul de tenis. O să-mi ia câteva luni asta, dar vom vedea cum stau lucrurile la un moment dat anul viitor. 

Trebuie să-mi ofer timp. Nu vreau să mă grăbesc cu nimic în acest moment. Fac asta nu doar pentru sport ci și pentru viața mea. Vreau să mă asigur că pot face tot ce vreau și mai târziu. Nu există nicio grabă cu nimic, așa că eu consider că sunt, în acest moment, într-un loc foarte bun. Sunt foarte fericit și cred că ce a fost mai greu a trecut.”

Anett Kontaveit, victorioasă la Ostrova

Anett Kontaveit a câștigat cel mai important trofeu al carierei, după o săptămână perfectă la Ostrava (WTA 500), în care nu a cedat niciun set în cele cinci partide jucate în Cehia. Kontaveit, care ajunge acum la trei titluri WTA în carieră, a trecut în finală de Maria Sakkari, favorita 4 a competiției. A fost 6-2, 7-5 pentru Kontaveit, care a încheiat o săptămână incredibilă în cel mai bun mod cu putință. 

După un traseu extrem de complicat – Sorana Cîrstea, Paula Badosa, Belinda Bencic, Petra Kvitova, Maria Sakkari – Kontaveit cucerește astfel cel mai important titlu al carierei și al doilea în 2021, după Cleveland Open (WTA 250), turneu unde a învins-o în finală pe Irina Begu. De altfel, Kontaveit ajunge acum la 12 victorii în ultimele 13 meciuri jucate. 

O consolare și pentru Maria Sakkari, care a intrat în Top 10 după această săptămână.

Hubert Hurkacz face dubla la Metz 

După primul titlu Masters al carierei (Miami) și prima semifinală la un Grand Slam (Wimbledon), Hubert Hurkacz își continuă sezonul remarcabil cu al treilea trofeu al sezonului și al patrulea al carierei. Hurkacz s-a impus la Metz (ATP 250), după o finală câștigată, 7-6, 6-3, cu Pablo Carreno-Busta. 

Fără să piardă vreun set toată săptămână la Metz și câștigând și titlul în proba de dublu, alături de Jan Zielinski, polonezul are acum o șansă uriașă pentru calificarea la ATP Finals; în prezent e pe locul 8 în Race to Torino. E de notat și faptul că Hurkacz nu a pierdut nicio finală ATP până acum din toate cele jucate. 

Săptămâna magică a lui Kwon Soonwoo la Astana

Kwon Soonwoo a câștigat primul său trofeu ATP al carierei la Astana (ATP 250) după victoria obținută în fața australianului James Duckworth. A fost 7-6, 6-3 pentru Soonwoo, care devine astfel primul sud-coreeaan care câștigă un titlu ATP din 2003 încoace. 

În vârstă de 23 de ani, Kwon Soonwoo a trecut la Astana de Evgeny Donskoy, Dusan Lajovic, Laslo Djere, Alexander Bublik și James Duckworth. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi