La a treia încercare în turneu, Djokovic pierde cu Goffin. Nadal arată bine pentru titlu

Adrian Țoca | 22 aprilie 2017

Nu va fi un Rafole la Monte Carlo; în schimb, Nadal îl va întâlni pe David Goffin, care a obținut prima lui victorie cu Novak Djokovic, după ce a revenit de la 2-4 în decisiv. Sezonul rămâne neclar pentru Nole, în vreme ce Nadal mai are doi pași până la un eventual titlu al 10-lea în Principat.

Până la urmă, Djokovic a dat de cineva care a putut închide meciul. După Gilles Simon, care a clipit când a servit pentru meci la 5-4 în decisiv, și Pablo Carreno Busta, care a avut și el șansele lui în decisiv, Novak s-a înclinat în fața lui David Goffin, în sferturi, un jucător care rulează pe multă încredere la acest moment, o încredere alimentată de cele 23 de victorii din 2017, cele mai multe din tur. Iar dincolo de toate argumentele primului turneu pe zgură în acest sezon și adaptarea dificilă la suprafață, semnalele îngrijorătoare încep să fie tot mai numeroase în ce-l privește pe Novak.

Spre exemplu, setul întâi, pierdut net, clar și repede. Sau căderile de concentrare care se tot repetă și duc la pierderea avantajului de pe tabelă și din joc. La 4-2 în setul decisiv, Novak cel obișnuit ar fi închis ușa-n nas unei reveniri în măcar 95 la sută din cazuri; în schimb, când a servit la 4-3, Nole a produs un game slab și l-a ajutat pe Goffin să creadă că are o șansă reală.

Sau, și mai îngrijorător, faptul că schimbările de direcție din timpul raliului, acelea care schimbă soarta punctului, care cresc încrederea celui care le face și îl descumpănesc pe celălalt,  au venit acum de la Goffin, nu de la Novak. Tot Goffin a venit cu reverele în lung de linie, tot Goffin a intrat în teren ca să închidă punctele scurte obținute după mingi lungi, tot Goffin l-a manevrat de-a latul terenului până la epuizare, până la oportunitatea perfectă. Studiu de caz:

https://twitter.com/TennisTV/status/855463452441276416

Și tot Goffin a rezistat mai bine schimburilor foarte lungi; pe final de set decisiv, Djokovic sufla din greu și s-a găsit în postura în care a renunțat vizibil la un punct important, dar lung, la capătul căruia a dat un out din oboseală. În ultimul game, în care a salvat patru mingi de meci – două atacând, alte două obținând o eroare – Djokovic a ajuns în situația de a salva match points și pentru că a făcut alegeri cumplit de neinspirate, care până la urmă i-au fost fatale. Tot de două ori a ales să execute o scurtă înaltă (sau prea lungă, cum ar spune un clasic drag nouă), pe care Goffin a ajuns-o și a convertit-o fără probleme.

Iarăși îngrijorător e că Djokovic apare adesea reținut, ca și cum știe că îi lipsește ceva și e oarecum împăcat cu deznodământul. E atitudinea care a frapat cel mai mult în timpul înfrângerii cu Istomin de la Australian Open (Istomin a jucat grozav, dar n-a fost nici pe de parte un tenis în transă) și pe care am mai văzut-o de câteva ori în turneele care au urmat. Când Djokovic a fost avertizat de Carlos Bernandes, parcă prea aspru, la capătul acelui schimb de 27 de lovituri pentru time violation, aproape că ți-ai fi dorit ca sârbul să protesteze, să facă ceva, să fie furios, să aibă o stare, o reacție de orgoliu la următoarele puncte. Dar Nole a acceptat momentul resemnat și, secunde mai târziu, se îndrepta cu capul plecat spre vestiare. Sigur că nu absența protestului la decizia lui Bernandes e problema, ci absența unei reacții. Asta nu vine să sugereze că Nole nu a luptat sau nu a avut și momente bune, ci doar că lupta pe care o poate produce acum începe să fie suficientă doar pentru câteva tururi. Iar adversarii încep să simtă asta și să se adapteze corespunzător. Cazul lui Goffin, un match-up comod pentru sârb până acum, pentru că îl putea domina copios de pe baseline și-i asedia serviciul al doilea, e elocvent. Într-un final, Novak n-a mai putut găsi ieșirea ca în precedentele două meciuri. Iar întrebarea de zilele trecute – dacă victoria cu Simon (apoi cea cu Carreno Busta) e un semn al descătușării sau un semn că problemele nu dispar, ba dimpotrivă – începe să-și găsească răspunsul.

Dincolo, Rafa Nadal începe să își intre tot mai bine în ritm, adăugând o altă victorie relevantă lângă cea cu Zverev. Rafa l-a bătut acum pe Diego Schwartzman, 6-4, 6-4.

Nu că n-ar fi avut și el problemele lui: la 4-4 în primul set, înfruntând o minge de break, Nadal a făcut serviciu-vole și a pus mingea agonizant de aproape de tușă. Iar în setul doi spaniolul a avut o serie de 11 puncte pierdute la rând, inclusiv un break cedat la zero. Dar a răspuns cu propria lui serie, de 14 puncte la rând, și a închis meciul fără complicații suplimentare. Iar acum e în ultimii patru, lângă trei jucători care n-au ajuns niciodată atât de departe la Monte Carlo: Albert Ramos, care a confirmat victoria cu Murray cu una la Cilic, Lucas Pouille, care l-a învins în trei seturi pe Pablo Cuevas, și Goffin, pe care Nadal îl va întâlni în premieră. Șansele pentru titlul numărul 10 în Principat n-arată deloc rău.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi