Kvitova, in, Kerber, out. Roland Garros 2017 începe cu zâmbetele Petrei și cu o Angie dezorientată

Camelia Butuligă | 28 mai 2017

Eliminarea lui Angelique Kerber mai înseamnă și că primul loc este oficial pe masă. Nu vă uitați acum, dar, teoretic, două jucătoare o pot înlocui pe Kerber în fruntea clasamentului WTA la final de Roland Garros. Una e Karolina Pliskova. Cealaltă e Simona Halep.

Roland Garros este oferit de

Ce  dramatic se schimbă rolurile în tenis! Acum o săptămână, Petra Kvitova nu știa când și unde își va face revenirea, azi a fost primul cap de serie care avansează în turul doi, după o victorie categorică contra Juliei Boserup  cu 6-3, 6-2.

Zgura nu este suprafața preferată a Kvitovei, dar poate tocmai asta este un avantaj acum. Petra are ocazia să-și încerce puterile la un Slam unde nimeni nu are așteptări de la ea nici când este în deplinătatea forțelor, darmite acum, când se pare că nici nu poate să-și strângă complet pumnul mâinii stângi. Revenirea la Roland Garros  este smart și pentru că vâlva mass-media se va întâmpla la Paris, și nu la Wimbledon, unde șansele ei au fost mereu mult mai mari decât la orice alt Slam și agitația ar fi putut să o distragă. Social media a fost asaltată de mesaje de felicitare de la actuale și foste jucătoare, dovadă a afecțiunii de care se bucură Kvitova printre colege.

https://twitter.com/Madison_Keys/status/868776923303956481

https://twitter.com/rolandgarros/status/868781439193624578

Este paradoxală într-un fel situația ei la Paris: de obicei jucătorii au câteva turnee de încălzire înaintea unui Slam. Pentru Kvitova, acum turneul de încălzire este un Slam. Petra a declarat că a fost o decizie de ultim moment – abia vineri a venit confirmarea -, însă are nevoie de meciuri. ”Dacă nu veneam aici, stăteam acasă și mă antrenam două săptămâni. Dar eu mereu am preferat să joc meciuri decât să fac antrenamente.”

Kvitova are șanse frumoase să adauge încă o victorie celei de azi: adversara următoare va fi Mattek-Sands sau Rodina, iar apoi, probabil, un test mai sever în persoana lui Sam Stosur. Însă dacă meciul de azi poate fi luat ca punct de reper, Petra joacă același tenis năprasnic, care nu lasă loc prea mare de manevră adversarelor. Provocarea pentru ea acum este cât de fit este pentru a juca mai multe meciuri la rând și cum va rezista mâna. Din punct de vedere mental este clar proaspătă și dornică de competiție.

Dacă fizic face față bine, ar putea Petra să fie cea care profită de pe urma ieșirii din acel sfert al lui Angie Kerber? Liderul clasamentului a fost scoasă de Ekaterina Makarova cu 6-2 6-2, după un meci în care jocul ei a fost lipsit de inspirație. Kerber trece anul acesta printr-o perioadă proastă, în care se luptă cu lipsa de formă, dar și cu câteva accidentări. Ieșirea ei în primul tur la Paris este o surpriză și nu prea, dacă luăm în considerare atât forma proastă, dar și faptul că zgura n-a fost niciodată suprafața ei favorită.”Deplasarea e cea mai problematică. A fost un sezon de zgură dezamăgitor”. În plus, nici sorții nu i-au zâmbit un pic: a dat peste o adversară foarte competentă, care este a patra (!) în topul jucătoarelor active cu cele mai multe victorii vs Top 10 la Slamuri. Maka are 10, și doar Serena (56), Venus (36) și Sharapova (39).

Totuși, ieșirea primului cap de serie în primul tur la Roland Garros este o știre, oricum am lua-o. Mai ales că nu s-a mai întâmplat decât o dată până acum în Open Era: a pățit-o în 1990 Stefan Edberg. Este și o parte bună în această înfrângere: Angie are acum câteva săptămâni bune în care să se odihnească și să se reseteze pentru iarbă, unde are de apărat finala la Wimbledon și apoi pentru sezonul de hard american, unde are de apărat încă și mai multe puncte.

Foto: Jimmie48Photography

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi