King of Hard | Rafa Nadal face dubla Canada – Cincinnati, continuă un sezon de vis

Adrian Țoca | 18 august 2013

Rafa este la primul titlu obținut la Mastersul de la Cincy, turneu care, tradițional, era cel mai slab Masters al său. Nu mai e cazul acum. Nadal l-a învins pe John Isner în două tiebreak-uri.

Ca lucrurile să fie cât mai clare, să începem așa: Rafa nu a jucat Australian Open, a ieșit din turul 1 la Wimbledon, a început sezonul abia din februarie și, cu toate astea, de luni va urca pe locul doi în lume. ATÂT de bun a fost anul lui. Și nu doar că va urca pe locul doi, dar perspectivele sale pentru restul sezonului și pentru un nou finiș pe locul 1 sunt excelente. Ca să-și păstreze postura de lider, Novak Djokovic va avea nevoie de un parcurs aproape perfect pentru restul anului, însă la cum se prezintă lucrurile acum, preluarea șefiei de către Rafa nu doar că este o chestiune de timp, ci și una cât se poate de logică și de meritată.

Nadal a mai adăugat o cărămidă la un sezon excepțional impunându-se în Mastersul de la Cincinnati, turneu pe care nu-l mai câștigase niciodată și la care nu ajunsese niciodată în finală până azi. Prin asta, Rafa devine și primul jucător care face dubla Canada – Cincy de la Andy Roddick, în 2003. Invincibil pe hard în acest sezon, Rafa a înfrânt, în finală, opoziția unui John Isner foarte inspirat, aflat într-una dintre cele mai inspirate săptămâni ale carierei. Big John obținuse deja trei victorii contra unor jucători de Top 10 în turneu, inclusiv Djokovic, și a fost aproape să obțină măcar un set cu Rafa. În primul, la 6-5 pentru el, Isner a forțat la primire și și-a creat două mingi de set consecutive, dar Nadal, spre deosebire de Novak, cu câteva zile în urmă, a răspuns cu o serie de servicii excelente. În tiebreak-ul care a urmat, John a mai avut o minge de set la 7-6, însă nici de această dată n-a putut concretiza, iar Rafa a tranșat câteva minute mai târziu tiebreak-ul cu 10-8. Povestea s-a repetat, parțial, în manșa secundă. În game-ul șapte, la scorul de 3-3, americanul a fost cel care a beneficiat de o a treia minge de break (cele trei au fost singurele ale întregii finale), însă și de această dată spaniolul a răspuns impecabil. Deși nu s-a putut apropia de serviciul lui Isner, cu care a mai avut probleme serioase la Roland Garros, în urmă cu câțiva ani, Nadal a încheiat finala, cu un passing-shot, într-o oră și 57 de minute: 7-6, 7-6.

„Să câștig și la Montreal, și aici, în două săptămâni succesive, e ca un vis pentru mine. Sunt foarte emoționat acum. Este foarte dificil să câștigi două turnee pe hard unul după altul. În primul rând, terenurile nu-s chiar la fel. Condițiile meteo nu-s la fel, iar adversarii te obligă să dai 100 la 100. Am fost și norocos. Am fost foarte aproape să pierd cu Roger în urmă cu câteva zile, la fel și cu Novak la Montreal. Am fost aproape să pierd și azi”, a spus Rafa, ajuns la cinci titluri de Masters în 2013, cea mai bună performanță a carierei pentru el din acest punct de vedere. Trei dintre ele au venit pe hard, ceea ce noul număr 2 n-a mai reușit vreodată de-a lungul carierei. Per total, Rafa a ajuns în finala tuturor turneelor la care a participat în acest an, exceptând Wimbledonul, și a acumulat un bilanț de 53 de victorii din 56 de meciuri disputate. Singurele „accidente”: Zeballos (Vina del Mar), Darcis (Wimbledon) și Djokovic (Monte Carlo). Asta înseamnă 11 finale din 12 turnee. Și nouă titluri câștigate, cele mai multe reușite de Rafa din 2005 încoace. 

Urcarea pe locul doi îi oferă și un avantaj semnificativ lui Rafa: va evita posibilitatea de a mai nimeri pe aceeași jumătate de tablou la US Open cu cel mai periculos adversar al său din acest moment, Novak Djokovic, pe care nu-l va putea întâlni decât în finală. Iar dacă Rafa va triumfa la Flushing Meadows, iar Nole nu va ajunge în finală, Nadal va evita așteptarea suplimentară și se va încorona lider încă de la New York.

 

Highlights

Ceremonia de premiere

Interviu Rafa

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi