Kaia Kanepi îşi continuă povestea, Rublev confirmă, Pliskova şi Rafa arată tot mai bine

Radu Marina | 5 septembrie 2017

Sferturile la masculin: Nadal – Rublev, Federer – Del Potro, Querrey- K. Anderson, Carreno Busta – Schwartzman. Sferturile la feminin: Pliskova – Vandeweghe, Keys – Kanepi, Venus Williams – Kvitova, Sloane Stephens – Sevastova.

US Open este oferit de

După două meciuri în care a fost pusă serios în dificultate (cu Gibbs a pierdut primul set, iar cu Shuai Zhang a salvat minge de meci), Karolina Pliskova a trecut fără nicio emoţie în sferturi, după ce i-a dat un singur game lui Jennifer Brady și a încheiat meciul în sub 50 de minute. Pliskova a pierdut doar două puncte în tot meciul cu primul serviciul şi nu a fost incomodată în niciun moment de jocul americancei. A copleşit-o cu forţa, s-a simţit excelent cu ritmul primit, iar la retur a fost extrem de agresivă.

Pliskova confirmă exact ce spunea Sveta Kuznetsova acum ceva timp: în tenis, e o diferenţa mică între a fi cineva şi a fi nicăieri. Acum două zile, Pliskova era la un punct de a ieşi din turneu, acum câștigă cu un astfel de scor şi îşi oferă şanse pentru un nou parcurs lung la New York, respectiv, pentru apărarea primului loc. Pentru un loc în semifinale, va juca cu Coco Vandeweghe, care a trecut fără mari probleme de Lucie Safarova, calificându-se în premieră în sferturi la US Open.

Cu victoria de azi, Vandeweghe reuşeşte să facă cel puţin sferturi la trei din cele patru turnee de Grand Slam în acest sezon şi va intra în premieră în top 15.

Kaia Kanepi îşi continuă povestea după o victorie la Daria Kasatkina, ajungând la 7 victorii consecutive la New York şi revenind în sferturi la US Open după 6 ani de pauză. Spuneam la începutul turneului, când Kanepi reuşea să trecă de calificări, prin câte probleme şi accidentări a trecut şi de câte ori a trebuit să o ia de la capăt; acum refuzul de a se da bătută şi de a mai da o nouă șansă tenisului e răsplătit prin performanţa incredibilă de a reveni într-un sfert de Slam, al 6-lea al carierei.

Contra Dariei Kasatkina, Kanepi a fost cea care a condus jocul, a impus ritmul; ea a fost jucătoarea mai curajoasă care a atacat permanent şi şi-a sufocat adversara cu lovituri din ce în ce mai aspre. Kasatkina a încercat să lungească schimburile, a încercat să mai rupă ritmul cu câte o scurtă ori un slice, însă insuficient. Meciul a fost despre Kanepi. A lovit de-a dreptul năprasnic cu forehand-ul (a avut aproape 40 de winnere) a variat foarte bine serviciul, s-a agăţat de orice minge şi nu a lăsat să-i scape meciul din mâna, mai ales că pe finalul setului doi lucrurile se puteau complica serios.

Ce e impresionant în toată această poveste: pentru Kanepi e abia al 5-lea turneu din acest an în care joacă (a câştigat 2 ITF-uri, dar de exemplu la București nu a ieșit din calificări). Acum va urca până aproape de top 100, asta deşi la începutul turneului era pe 418 (!).

După meciul câştigat împotriva lui Naomi Osaka, Kanepi a povestit mai multe despre perioada de pauză, accidentări şi decizia de a juca la New York. Printre altele, a mărturisit că anul trecut, după ce s-a accidentat din nou, nu a tratat accidentarea cum ar fi trebuit pentru că nu i-a mai păsat. Pe lângă accidentarea la picioare, s-a mai ales și cu un virus autoimun, Epstein-Barr, care o seacă de energie. ,,Nu am ştiut dacă voi mai putea juca, aşa că am lăsat lucrurile de la sine şi nu mi-am mai dorit să am de-a face cu sportul”, spunea ea. Apoi, în decembrie, deşi nu era sigură că va mai reveni în tenis, a început să se antreneze cu un aruncător de greutăţi: ,,Cum nu aveam nimic de făcut, am început să mă antrenez cu el, aruncam cu mingea medicinală, făceam exerciţii fizice, alergam. Nu am mai jucat deloc tenis, dar o lună mai târziu, când am realizat că sunt destul de bine pregătită fizic şi m-am simţit în sfârşit sănătoasă, am decis să revin, a treia oară”.

Cât despre decizia de a juca la New York, spunea că a venit aici fără nicio aşteptare şi şi-a dorit doar să joace.

Kanepi o va întâlni în sferturi pe Madison Keys, care a câștigat un meci excelent cu Elina Svitolina, 7-6, 1-6, 6-4. Svitolina a avut 4-2 în decisiv, dar Keys și-a regăsit forehandul la timp, încheind seara furtunos.

Pentru prima dată din 2002, sunt patru americance în sferturi la US Open. Teoretic, sunt posibile două semifinale americane.

Eliminarea Elinei mai înseamnă că ucraineanca iese și ea pentru moment din cursa pentru locul 1. Aceasta este acum între Pliskova (care trebuie să facă finala ca să-și păstreze locul) și Muguruza (care preia locul 1 de luni dacă Pliskova e eliminată în sferturi sau în semifinale).

Tot fără emoţii a trecut mai departe şi liderul mondial, Rafael Nadal, după o victorie în trei seturi la Dolgopolov; Rafa a arătat pe alocuri ceva mai convingător şi cu un joc mai clar faţă de ultimele două meciuri, fapt confirmat şi de el la finalul meciului. A declarat că a făcut un meci solid, fără multe erori (doar 11 greşeli) şi a încercat, pe tot parcursul meciului, să rămână concentrat pe servici şi să aştepte oportunităţile, pentru că ştia că vor veni. Pentru Rafa a fost a 50-a victorie a carierei la US Open. El revine în sferturi la New York după o pauză de trei ani; ultima dată când a ajuns în sferturi aici, a şi câştigat titlul.

În meciul următor, Rafa îl va întâlni pe Andrey Rublev, care a trecut de David Goffin în trei seturi, belgianul cu ceva probleme la genunchi pe finalul meciului. Dintre toți jucătorii NextGen remarcați în ultima perioadă, e interesant că tocmai Rublev e cel care ajunge cel mai departe în turneu. După cel mai important rezultat al carierei, Rublev va intra pentru prima dată în carieră în top 50.

Parcursul lui Rublev din aceste săptămâni e remarcabil; a bifat prima victorie vs. top 10, a pierdut un singur set în 4 meciuri şi a devenit, astfel, cel mai tânăr jucător care atinge sferturile de finală la New York de la Andy Roddick din 2001.

https://twitter.com/doublefault28/status/904783176505151489

Cu Goffin, rusul a fost impecabil în momentele importante. La 6-5 în primul set a reuşit nişte puncte geniale după câteva accelerări cu forehand-ul, apoi în setul doi a revenit de la 0-3 cu dublu break, iar în tiebreak a arătat multă luciditate închizând setul tot după o lovitură venită parcă de nicăieri, surprinzându-l chiar şi pe belgian. În setul trei a început cu break, ajutat şi de câteva duble ale lui Goffin, care a părut din ce în ce mai deranjat de accidentarea de la genunchi (a încheiat meciul cu 8 duble greşeli), iar până la final nu şi-a mai pierdut serviciul.

După titlul câştigat la Umag din postura de lucky loser, Rublev spunea că în ultima perioadă s-a axat pe pregătirea fizică şi simte că la capitolul acesta a progresat cel mai mult, ceea ce îl ajută să joace mult timp la un nivel ridicat şi cu aceeaşi intensitate. Un alt lucru foarte interesant pe care l-a spus a fost că până anul trecut simţea că joacă fără niciun sens, doar lovea mingea şi atât; acum a înţeles cum să joace, cum să îşi ajusteze loviturile şi cum să se poziţioneze, detalii deosebit de importante în tenis. Pe lângă asta, forehand-ul pare mult îmbunătăţit față de anul trecut, când jocul lui per total era lipsit de forţă, fără curaj şi nu reuşea deloc să se impună în schimburi. Acum diferenţa e imensă; forehand-ul a devenit cu adevărat o armă, e capabil să impună el ritmul (a terminat meciul cu 50 de winnere) şi are o uşurinţă incredibilă în a schimba direcţia, atât cu forehand-ul cât şi cu reverul.

Celelalte meciuri de pe tabloul masculin, în articolul de aici.

 

***

În noul Shop 30-0 ai o ofertă specială, valabilă doar pe perioada US Open, la un preț avantajos: un pachet revistă 30-0 Pe Curat + tricou. Numărul pachetelor oferite este limitat.

Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop, aici

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi