Jurnal Fed Cup | Am câștigat grupa cu punctaj maxim, jucăm cu Ucraina pentru baraj

Adrian Țoca | 7 februarie 2014

România a câștigat grupa cu trei victorii din trei meciuri și va întâlni duminică naționala Ucrainei, în meciul decisiv pentru calificarea la barajul pentru Grupa Mondială 2.

Update | Sâmbătă

România – Ucraina, pentru baraj

Deja sigură de câștigarea grupei încă înainte de ultimul meci, cel cu Letonia, România și-a aflat adversara din meciul decisiv de mâine. Vom juca împotriva Ucrainei, câștigătoarea grupei C (trei victorii cu Israel, Slovenia și Austria).

Formația Ucrainei o are în prim-plan pe Elina Svitolina, locul 39 mondial. Cu Sorana n-a jucat niciodată, în schimb Svitolina a pierdut clar singurul meci anterior jucat cu Simona, 1-6, 1-6 la Sofia, anul trecut.

Ucraina a folosit alte două jucătoare la simplu în grupe, pe Nadiya Kichenok (locul 104 la simplu, niciun meci cu Sorana, o înfrângere cu Simona în 2009) și pe Lyudmyla Kichenok (locul 200 la simplu, o victorie cu Simona, tot în 2009, o înfrângere cu Sorana, în 2010).

În lot mai este și Olga Savchuk (locul 175 la simplu), pe care ucrainenii au folosit-o doar în meciurile de dublu (locul 70 în lume la dublu). Savchuk este condusă la head-to-head atât de Sorana (0-2) cât și de Simona (0-1).

Va fi a doua întâlnire între România și Ucraina în tenis, la nivel de naționale, în ultimele săptămâni, după ce echipa de Cupa Davis a pierdut cu 1-3 în deplasare.

Fără nicio miză, meciul cu Letonia a adus și a treia victorie României (2-1), care a câștigat astfel grupa cu punctaj maxim. Irina Begu și Monica Niculescu și-au câștigat meciurile cu același scor, 6-3, 6-3, iar la dublu, Simona și Sorana nu au jucat decât cinci game-uri, retrăgându-se la scorul de 3-2 în primul set. 


Dacă va învinge Ucraina, România se va califica în barajul de promovare în Grupa Mondială II, care va avea loc în luna aprilie. 

Pentru a doua etapă la rând, România a câștigat grație punctului decisiv adus în partida de dublu de către Irina Begu și Monica Niculescu.

Încă o dată s-a văzut cât de important este să ai soluții de valoare pe toate cele trei „posturi” din echipă, într-un format precum cel folosit în grupele zonale ale Fed Cup, cu două meciuri de simplu și unul de dublu. La acest capitol, echipa României stă incomparabil mai bine decât orice altă națională dintre cele prezente în turneul de calificare de la Budapesta. Dublul format din Monica Niculescu și Irina Begu a funcționat până acum ca un soi de plasă de siguranță, în cazul în care se întâmplă ceva la simplu. Monica și Irina au fost, pentru a doua etapă consecutivă, decisive, ba chiar și-au făcut viața mult mai ușoară de data aceasta, spre deosebire de startul nervos din partida cu Ungaria, în care au pierdut primul set la tiebreak.

Cu Marea Britanie nu s-a mai pus problema de vreo emoție. Dublul român a condus cu autoritate meciul de la un capăt la altul, impunându-se cu 6-0, 6-2.

Cea „salvată” azi este Sorana Cîrstea, care a pierdut primul meci al zilei cu Heather Watson, jucătoare cu care nu are deloc amintiri plăcute. Pentru a doua oară în trei ani, britanica se impune contra Soranei la capătul unui meci dramatic. În 2012, la Miami, românca pierdea cu Watson după ce condusese cu 5-0 în setul decisiv și ratase două mingi de meci la 5-4.

De data asta, Sorana era pe punctul să îi întoarcă favorul britanicei. În primul set, în care de asemenea a scăpat printre degete un avantaj (a condus cu 5-3), Sori a salvat patru mingi de set și s-a impus într-un tiebreak dramatic, câștigat la 7, făcând-o pe adversară să-și trântească racheta de pământ.

În manșa secundă, Cîrstea a avut însă ghinionul unor dureri la genunchiul drept, care au scos-o din ritm și pentru care a cerut și un timeout medical. În decisiv, Heather s-a desprins la 3-1, dar Sorana a pus capăt seriei negre (9 game-uri pierdute din 11) și a revenit până la 3-3. La acel scor, Sorana a avut o minge de break, Watson a servit o dublă greșeală, dar mingea s-a spart pe serviciul secund al britanicei. Punctul a trebuit rejucat, în ciuda protestelor prelungite ale Soranei, iar Watson și-a păstrat serviciul. Ea a rupt apoi echilibrul, făcând break-ul decisiv pe final de meci: scor final, 6-7, 6-1, 6-4 și primul punct revenea britanicelor.

Ascuns în obscuritatea terenului 3, meciul a avut nerv și o mulțime de rally-uri intense. Sorana a făcut numai puțin de 9 duble greșeli (trei dintre ele consecutive, în primul set), în vreme ce Watson a fost mai agresivă și cu o idee mai inspirată la retur. Per total, au fost 11 break-uri.

Sorana a spus, după meci, că accidentarea nu e ceva serios și că nu a jenat-o în timpul meciului. Nu cât să influențeze rezultatul final: „Am fost prea defensivă și am lăsat-o pe Heather să preia controlul, credit ei, pentru că a jucat foarte bine azi. Încă nu știu dacă incidentul cu mingea a fost judecat corect sau nu, dar face parte din trecut, nu mai putem întoarce. Am fost dezamăgită de serviciul meu azi. E neplăcut când pierzi în Fed Cup, e un sentiment complet diferit față de meciurile din circuit, simți că îți dezamăgești coechiperele”.

Din fericire pentru noi, emoțiile n-au durat prea mult, pentru că restul zilei au adus momente mult mai confortabile pentru delegația română. Pentru început, Simona Halep a repus rapid lucrurile în ordine. Simona s-a revanșat pentru scăparea din prima etapă, când a pierdut surprinzător cu Babos, și s-a răzbunat pe Johanna Konta, pe care a expediat-o cu 6-1, 6-4.

Simona a avut procentaje remarcabile la primul serviciu (76 din puncte câștigate), la al doilea (89 la sută) sau la retur (55 la sută). În setul secund, Halep a evitat repetarea scenariului din meciul cu Babos: de la 5-2, scor la care românca a irosit și trei mingi de meci, Konta a recuperat break-ul și s-a apropiat la 5-4, dar Simona a revenit imediat și a pus capăt partidei cu un alt rebreak. 

Apoi a venit meciul de dublu și încă un final fericit. Cu două victorii din două meciuri, România nu mai poate scăpa primul loc din grupă. Nu pot fi mai mult de două echipe cu 2 puncte în grupa noastră, și presupunând că am pierde, printr-un accident imprevizibil, cu Letonia, România ar fi egalată fie de Marea Britanie, fie de Ungaria. Însă criteriul de departajare în astfel de situații este meciul direct, care ne avantajează în ambele cazuri.

România este sigură, așadar, de meciul de baraj de duminică, împotriva câștigătoarei Grupei C (later update: Ucraina). Dacă și acel meci va fi câștigat, fetele noastre și-ar asigura calificarea la barajul din aprilie, pentru calificarea în Grupa Mondială 2.


Finale și la dublu pentru Horia și Florin

Ziua excelentă a tenisului românesc a fost completată de alte două rezultate excelente din circuitul ATP. La Vina del Mar, Florin Mergea a reușit o nouă victorie memorabilă alături de Oliver Marach. Florin și partenerul său austriac au trecut de redutabilul cuplu spaniol Marcel Granollers/Marc Lopez. După un prim set pierdut la tiebreak, Florin/Oliver au revenit și s-au impus în următoarele două, 6-1, 10-7. Granollers și Lopez sunt câștigătorii din 2012 ai Turneului Campionilor, asta după ce, tot sezonul acesta, Mergea și Marach îi îinvinseseră și pe Verdasco/Marrero, câștigătorii din 2013 ai World Tour Finals! 

Florin va juca pentru al doilea titlu ATP al carierei, după cel de anul trecut de la Viena, cu învingătorii dintre Chardy/Dlouhy și Cabal/Farah.

Horia Tecău s-a calificat, de asemenea, în finala de la Zagreb, prima pentru el în acest an, alături de olandezul Rojer. Horia și noul său partener au început mai greu anul, dar iată-i la primul rezultat notabil. În finală, cei doi vor juca împotriva învingătorilor dintre Marx/Mertinak și Draganja/Pavic. 

Am putea adăuga în acest weekend cel puțin încă un trofeu la bilanțul românesc al anului 2014. Monica Niculescu a adus precedentele două titluri ale sezonului, ambele de asemenea la dublu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi