Julia Goerges, prea puternică pentru Gabriela Ruse. Gabi amână prima ei victorie la turneul preferat, dar continuă să acumuleze experiență

Radu Marina | 2 iulie 2019

Gabriela Ruse mai are multe de învățat, dar după un nou sezon de iarbă promițător, se poate uita cu încredere spre o eventuală ascensiune spre Top 100

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Gabriela Ruse n-a putut replica meciul de anul trecut cu Agnieszka Radwanska, fiind învinsă în două seturi, 7-5, 6-1, de Julia Goerges, favorita 18 și semifinalista ediției precedente. Dar pleacă de la Wimbledon cu trei victorii importante, cu o nouă calificare pe tabloul principal și cu o evoluție solidă avută timp de un set în fața unei jucătoare mult mai valoroase și mai experimentate. 

Timp de un set, Gabriela s-a ridicat la nivelul adversarei sale. A dominat-o în multe schimburi, a făcut prima break-ul, dar Goerges s-a dovedit a fi mult mai puternică atunci când a contat. Cu toate astea, am primit din partea Gabrielei încă o confirmare: are jocul și loviturile pentru a face față oricărui stil de tenis, iar lucrul ăsta contează. 

Spuneam și zilele trecute că un lucru care te-ar putea impresiona la Ruse e capacitatea extraordinară de a sta în acele dueluri dure din apropierea liniei de fund. Cu greu o poți împinge în spate și cu o greu o poți surprinde indiferent de tăria loviturilor. Am revăzut asta și azi, cu Goerges, una dintre jucătoarele cu cele mai puternice lovituri din tenisul feminin: n-a fost câtuși de puțin incomodată de agresivitatea sporită a Juliei, ba chiar a reușit deseori să o domine, preluând controlul încă de la retur. 

Prima jucătoare care a făcut break-ul în acest meci a fost Gabriela, la 2-2, după un game în care a returnat la fel de puternic precum a servit Goerges: apăsat și folosindu-se de viteza serviciului nemțoaicei. Însă cea care a reușit să țină în frâu acest tenis avântat și a ajuns prima la mingi de set a fost Goerges. Nemțoaica a știut când și cum să profite, având experiența de partea ei. 

O bună bucată din primul set, Ruse n-a avut teamă de nimic. A jucat îndrăzneț, și-a făcut jocul ei obișnuit și a dat constant impresia că știe ce să facă cu agresivitatea. Până la 5-6 a stat aproape de adversară și a avut replică la absolut orice a încercat Julia. Însă când a servit a doua oară pentru a rămâne în set a clipit, asta și în condițiile în care Goerges a pus o presiune enormă pe ea la retur, obligând-o să riște. 

Cu primul set pierdut la limită, încrederea cu care a început meciul s-a mai risipit, iar jocul a început să nu se mai lege la fel de bine; a alternat, a jucat în serii, a greșit ușor.

Asta e, de fapt, ceea ce îi și lipește: consistența. Jocul e construit pe o bază solidă, loviturile luate separate sunt remarcabile, dar nu întotdeauna reușește să le lege. Astăzi, serviciul și jocul de pe linia de fund au fost la un nivel înalt o vreme îndelungată, dar când a trebuit să confirme (la 3-2, cu break în față, la 5-6) au apărut ezitările și ratările. Consistența asta e strâns-legată și de experiență: ca să o capeți trebuie să ai meciuri jucate, să ai ceva victorii la care să te poți întoarce. Gabriela nu le are; acum începe să capete o brumă de experiență, care să o ajute atât în momentele în care e la conducere, cât și în momentele în care e dominată clar.

Meciul a avut o evoluție tipică pentru o jucătoare aflată la început de drum: start promițător, tenis extraordinar, dar mici ezitări atunci când contează și o cădere în setul doi după un prim set pierdut la mare luptă. Multe lucruri nu se pot reproșat aici: câtă vreme a jucat liber, a fost foarte bună. Când a fost pusă în situații în care nu a mai fost până acum, a cedat. Mai ales că nu trebuie uitat că adversara ei a fost o jucătoare de top 20, semifinalistă aici anul trecut. 

Chiar și cu această înfrângere, performanța de a se califica, din nou, pe tabloul principal la Slamul ei preferat rămâne una notabilă. Nu doar că păstrează mari șanse de a urca în top 150 (de ce nu chiar top 100 până la finalul anului?), dar pe aceste patru meciuri jucate aici se poate construi mult, folosindu-se totodată și de experiența de anul trecut. E un nou punct de plecare, care poate fi gestionat altfel, având în vedere că anul trecut după Wimbledon rezultatele și întreaga ei evoluție n-au fost neapărat cele așteptate. 

De aceea e atât de special tenisul și din acest motiv e atât de important să te pui, din nou și din nou, în situații din care să înveți și din care să poți câștiga, fie meciuri, fie experiență. Tenisul îți va da noi șanse pentru a face altfel lucrurile data viitoare, sau pentru a le face la fel. De aceea și această performanță a Gabrielei e importantă și are rostul ei, dacă ne uităm la imaginea de ansamblu.

30-0 Tee a revenit în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi