Juan Martin Del Potro revine în finala US Open după 9 ani. Se va duela cu Novak Djokovic. Anul de Slamuri al lui Rafa se încheie cum a început: cu o retragere

Treizecizero | 8 septembrie 2018

Finala US Open va fi o confruntare captivantă, între cei mai buni doi jucători ai turneului, ambii sănătoși, motivați și în urcare. Va fi fie Slamul 2, și șansa rotunjirii unei cariere frumoase pentru Delpo, fie Slamul 14, și reluarea sprintului lui Novak în cursa cu propriile recorduri.

US Open este oferit de

Juan Martin Del Potro este primul finalist al turneului masculin de la US Open, ediția 2018. Argentinianul s-a calificat în finală după ce Rafael Nadal s-a retras în întâlnirea lor din semifinale, la scorul de 7-6, 6-2. Rafa a părut să acuze dureri la genunchi și a resimțit cu siguranță și efortul fizic depus într-un traseu foarte greu, în particular în meciurile cu Khachanov și Thiem, ambele depășind câte patru ore.

Dar astăzi a fost ziua lui Juan Martin Del Potro. La rându-i cu o sumedenie de probleme medicale de-a lungul anilor, inclusiv cele patru operații la încheieturi care erau să-l oblige într-o retragere forțată, Juan Martin închide cercul acum, revenind în finala singurului turneu de Grand Slam pe care l-a câștigat. Sunt nouă ani de când Delpo a triumfat la New York. Și atunci se califica în finala cu Roger Federer trecând tot de Nadal în semifinale.

Nadal îl oprise pe Delpo la Roland Garros, la Wimbledon, într-un meci grozav, dar și anul trecut la US Open, tot în semifinale.

Argentinianul a jucat foarte bine azi, iar problemele medicale ale lui Rafa nu ar trebui să-i scadă din merite. Cu un turneu pe care l-a gestionat excelent până acum, la care a ajuns sănătos și în formă bună, el va beneficia în finală de efortul fizic mai mic depus azi.

Juan Martin îl va vedea în finală pe învingătorul din a doua semifinală, Novak Djokovic, care a trecut convingător de Kei Nishikori, 6-3, 6-4, 6-2.

Rafa a părut că știe de la început că e pe resurse limitate. Cu un bandaj la genunchi la care a renunțat spre finalul primului set, el a fost surprins într-un gest de rară frustrare, aruncând cu o sticlă de apă, semn că nu era deloc într-o stare bună. La jumătatea setului doi, într-o scurtă conversație cu arbitrul, a dat de înțeles că se va retrage. Ceea ce a făcut, după ce a dus la capăt setul secund.

Pentru Nadal e un an dulce-amar în Slamuri. Cele două retrageri ale sale din sezon de până acum au venit ambele în meciuri de Slam: la Australian Open, cu Cilic, și acum. Dar în ambele turnee jucase foarte bine până în acel moment și se poate spune că avea șanse mari la titlu. De asemenea, la Wimbledon a jucat excelent și i-a lipsit foarte puțin să treacă într-o finală în care ar fi fost iarăși favorit. Titlul la Roland Garros întregește acest tablou al unui an în care Rafa a jucat la un nivel foarte înalt și a fost protagonistul unor turnee și al unor meciuri memorabile.

La conferința de presă la care a sosit imediat după meci, Nadal a spus că i-a fost foarte greu să mai continue. „A fost foarte dificil pentru mine să spun la revedere înainte ca meciul să se termine. Urăsc să mă retrag. Dar ar fi fost un pic prea mult pentru mine să mai stau pe teren un set. Durerea în genunchi, atunci când e, e mereu la fel; dar de data asta a fost foarte ascuțită, n-a fost progresivă, s-a întâmplat dintr-o dată. E și mai  rău când fac o mișcare greșită”, a detaliat el, explicând că a simțit prima dată durerea la 2-2 în primul set. „Știu ce am, e aceeași poveste, tratament, ca de fiecare dată. Nu știu cât o să dureze acum”, a spus campionul de anul trecut, care își va păstra prima poziție.

„Sigur că nu e cel mai bun mod de a câștiga. Sunt trist pentru Rafa. Mă bucur mereu să joc cu el, pentru că e cel mai mare luptător din sportul nostru. Sunt fericit să fiu din nou în finală”, a spus Juan Martin.

A doua semifinală a repus pe tapet un match-up dezechilibrat în ultimii ani. De când l-a bătut pe sârb chiar în semifinalele USO de acum patru ani, Nishikori nu s-a mai apropiat niciodată de Novak, pierzând acum a 14-a oară la rând. Iar dacă la Wimbledon, acum două luni, i-a luat totuși un set, o astfel de performanță a părut imposibilă azi, în niște condiții de joc ideale pentru Nole. Tenisul sârbului a arătat extrem de bine.

Cu o elasticitate absurdă, la fel ca în zilele bune (video-ul de mai jos, filmat de la nivelul terenului, parcă te hipnotizează), capabil să „micșoreze” terenul și să-i facă viața un chin lui Kei când venea vorba de închisul punctelor, Djokovic s-a bucurat de temperatura mult mai omenească și a dominat fără probleme, ajutându-se și de un serviciu foarte eficient.

Au fost trei seturi cu multe schimburi fantastice, în care Nole a avut mereu răspunsurile, chiar și atunci când Nishikori a ridicat nivelul în setul al doilea și a încercat să-și asume mai multe riscuri. Ceea ce ar fi putut fi un moment psihologic al meciului – game-urile 1 și 2 din setul doi, când Kei a ținut serviciul după mai bine de 10 minute, apoi a avut șansă de break – a fost neutralizat cu destulă ușurință de Nole, care avea să facă el break-ul ceva mai târziu și să frângă orice rezistență a niponului. Rămâne însă un turneu foarte bun pentru Nishikori, care a jucat bine azi și a atins a treia semifinală de Slam a carierei. În plus, revenirea lui post-accidentarea de anul trecut arată bine per total: evoluțiile lui au fost în creștere la Slamuri, iar în plus are și o finală de Masters anul acesta.

Djokovic, însă, are alți pești de prins, ceva mai mari. Nole va juca a opta lui finală la US Open și va încerca duminică să-și îmbunătățească bilanțul de 2-5. Dacă o va face, va obține al doilea titlu de Slam la rând, lucru care părea aproape imposibil în iunie, când părăsea furios Roland Garros, eliminat în sferturi de Marco Cecchinato. De asemenea, l-ar egala pe Pete Sampras la cota 14 în clasamentul all-time al titlurilor de Grand Slam. Interesant, ar fi primul Slam pe care l-ar câștiga fără să trebuiască să treacă de unul dintre Nadal, Federer sau Murray.

Va fi însă o finală interesantă și, cel mai probabil, competitivă. Dacă contra lui Nadal are nevoie de ceva ajutor ca să poată trece, Del Potro îi poate produce dureri de cap lui Novak. E adevărat, a pierdut 14 meciuri din 18 contra sârbului, însă e important de notat că acele câteva victorii au reprezentat unele dintre cele mai dureroase momente ale carierei lui Nole: semifinala de Cupa Davis din 2011, meciul pentru medalia olimpică de bronz din 2012 sau turul 1 de la Rio 2016, când Novak a părăsit terenul în lacrimi.

Cei doi au mai oferit, de asemenea, și spectaculoasa semifinală de la Wimbledon 2013, poate cel mai bun meci al rivalității lor.

Afară de acele trei momente menționate, Delpo nu l-a bătut pe sârb decât o dată în circuit, în semifinalele Indian Wells 2013. Anul trecut, de exemplu, în plin an de criză al lui Nole și an solid al lui Delpo, Djokovic s-a impus de trei ori din tot atâtea întâlniri.

Însă ce au în comun acele victorii rare ale lui Juan Martin e că au venit în niște competiții foarte importante emoțional pentru el, precum Cupa Davis sau turneul olimpic, competiții la care argentinianul se motivează suplimentar. US Open are această calitate: e un turneu special pentru Delpo, locul unde a reușit singurul lui titlu de Slam și cele două prezențe în ultimul act al unui Grand Slam. Duminică e de așteptat să-l vedem din nou extrem de motivat.

E o finală, detaliu ceea ce schimbă oricând datele problemei în orice match-up. În precedentele două meciuri ale lor cu un trofeu pe masă, Delpo a luat bronzul olimpic din 2013, iar Djokovic a câștigat titlul de la Shanghai 2013, dar la limită, cu 7-3 în tiebreak-ul decisivului.

Una peste alta, o confruntare captivantă, între cei mai buni doi jucători ai turneului, sănătoși, motivați și în urcare. Va fi Slamul 2, și șansa rotunjirii unei cariere frumoase, sau Slamul 14, și reluarea sprintului lui Novak în cursa cu propriile recorduri.

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Aproape SOLD-OUT

Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să folosești negativitatea ca motivație suplimentară

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ!

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi