Juan Martin Del Crazy: Delpo revine de la 0-2 cu Thiem, într-o nebunie de meci. Rejucarea finalei din 2009 cu Federer

Adrian Țoca | 5 septembrie 2017

Juan Martin Del Potro a reușit o revenire extraordinară cu Dominic Thiem; bolnav și fără vlagă în primele două seturi, Delpo a reintrat în meci ajutat de tribune. A salvat două mingi de meci și a revenit de la 0-2 la seturi. Premiul: un sfert de finală cu Roger Federer. Roger a spus după victoria cu Kohlschreiber că finala US Open din 2009, pierdută cu Delpo, e unul dintre meciurile pe care le-ar rejuca oricând.

US Open este oferit de

“Mi-ar plăcea să primesc trofeul după acest meci”, a spus Juan Martin Del Potro la interviul de pe teren, de după meciul cu Thiem. Un interviu pe care l-a început cu un strașnic “Oh my Goood” și l-a încheiat vorbindu-le în spaniolă celor de acasă și, mai ales, celor care au transformat atmosfera de pe Grandstand într-una de Davis Cup. Publicul a fost un factor important în revenirea aproape inexplicabilă a lui Delpo, care, după ce a lăsat impresia la începutul meciului că va pica din picioare din clipă în clipă, s-a prefăcut în prințul cel frumos precum calul cel slab și plin de bube din poveștile lui Ispirescu. Sau, reluând o veche butadă de pe acest site, Jaun i-a lăsat locul lui Juan Martin. “Am fost bolnav în ultimele două zile. Dar când am văzut publicul cum mă încurajează, am încercat să mă simt mai bine”, a completat el.

E un detaliu important în această declarație, acel “am încercat să mă simt mai bine”, semn că există soluții chiar și atunci când nu-ți arde de tenis, nu te simți bine fizic sau ai o zi proastă din punct de vedere al jocului. Cu eforturi, îți poți convinge corpul să urmeze mintea, asta dacă în interior există vreo urmă de dorință de a lupta. Delpo, în ciuda felului îngrijorător în care arăta la început, a vrut să lupte, iar până la urmă asta a fost tot ce a contat. Restul l-a făcut combinația dintre uralele publicului, pastilele administrate de echipa medicală în pauze, plus un pic de ajutor de la Thiem, care a făcut praf un game vital, la 5-3 în setul patru.

Argentinianul nu a existat în primele două seturi, iar în Social Media se punea doar problema momentului în care se va retrage, nu dacă se va retrage. Juan Martin s-a ales cu un virus zilele precedente și a venit pe teren explicabil fără urmă de energie. Într-atât de rău, încât un copil de mingi s-a cam speriat când a făcut eye-contact cu Del Potro. Dar după două seturi teribile, cheia a fost break-ul din startul setului trei, pe care l-a sărbătorit în stilu-i obișnuit, interacționând cu cineva din tribune; Mardy Fish, în cazul acesta.

Break-ul acela a fost exact scânteia care i-a dat motive să creadă și care a strecurat îndoiala în mintea lui Thiem. Austriacul, vom vedea, a avut o vară cu destule alte episoade similare, așa că pe undeva e de înțeles dacă a clipit. Domi a dispărut repede după acel break, copleșit de forehandurile lui Del Potro, iar setul trei s-a scurs repede. Grandstand avea un meci. Dar Thiem a recăpătat controlul și s-a desprins la 5-2 în setul trei. Del Potro și-a făcut partea lui, obligându-l pe austriac să servească pentru meci. Deși a avut 30-0, Thiem n-a putut duce misiunea la capăt, așa că sud-americanul a egalat, îndepărtând pericolul. El a revenit la 5-6, când pe serviciul advers, Dominic a făcut rost de două mingi de meci. În hărmălaia generală, Del Potro a plasat imperturbabil doi ași imenși; energia din arenă era deja la cote foarte înalte, iar Juan s-a folosit excelent de ea, iar în tiebreakul care a urmat a zburdat pe teren. L-a încheiat cu un forehand sănătos, care a smuls reacții precum aceasta:

În decisiv, Thiem s-a regrupat, dar faptul că a servit din urmă nu l-a ajutat. La 4-5, austriacul a clacat, în fine, sub presiunea adunată, cedând meciul cu o dublă greșeală. E prima oară în carieră când Domi pierde de la 2-0 la seturi, dar, mai important, e al treilea meci pe care-l pierde în această vară de hard după ce a avut mingi de meci. Un moment greu pentru austriac, dar la care a reacționat foarte elegant: “O atmosferă grozavă, mi-a făcut plăcere. Publicul n-a fost deloc lipsit de fair-play. Toată lumea îl place, are un joc atractiv, spectaculos. Poate a părut că am lăsat-o mai moale după primele două seturi, dar n-a fost deloc așa. Forehandul lui Del Potro e poate cel mai greu din circuit, iar serviciul lui e foarte greu de jucat”.

Așa s-a scris unul dintre meciurile turneului. Și da, Twitter-ul a avut material din belșug. În ordinea evenimentelor:

https://twitter.com/doublefault28/status/904829553121648641

https://twitter.com/treizecizero/status/904881171598802944

https://twitter.com/doublefault28/status/904864162723049472

Del Potro avansează astfel miraculos în sferturi; pentru toate meciurile-dramă în care a fost implicat de-a lungul timpului, e ușor de uitat că mai degrabă le-a pierdut decât le-a câștigat. Aceasta a fost, de altfel, prima ocazie în care revine de la 0-2 la seturi. Va avea acum oportunitatea unei reîntâlniri cu Roger Federer în sferturi; cei doi au jucat anul acesta la Miami, dar afară de asta nu s-au văzut în ultimii patru ani. Mai important, e primul lor meci la New York de la finala istorică, din multe motive, câștigată de Del Potro în 2009. Federer, care a avut atunci 2-1 la seturi și era pe cale să bifeze al șaselea titlu consecutiv la US Open (n-a mai câștigat un alt titlu la NY după aceea), a spus la un moment dat că percepe acel eșec drept cel mai dureros din cariera lui, iar la interviul de după meciul cu Kohlschreiber a părut foarte motivat de perspectiva unei revederi pe Ashe cu prietenul său argentinian, opt ani mai târziu. Ceva mai târziu, la conferință, a detaliat: „Meciul din 2009 e unul dintre acelea pe care aș vrea să le rejoc din nou și din nou. El a fost mai bun în setul cinci atunci. (…) Poate forehandul lui Rafa e preferatul meu all-time, dar cel al lui Del Potro, atât de plat, îmi place pentru că nu ezită, pur și simplu apasă pe trăgaci”.

„Toată lumea îl iubește pe Roger, și eu la fel, dar știu cum să joc dacă e să am o șansă. Dar va trebui să văd cum mă voi simți fizic. Mă simt obosit, dar sper că ziua de odihnă mă va ajuta să mă recuperez”, a spus Del Potro la conferință. Întrebat de ce crede că el generează atât entuziasm în rândul fanilor, a spus: „Nu știu de ce mă iubesc oamenii atât de mult. Probabil că apreciază efortul meu de a mă întoarce în tenis, după câte mi s-au întâmplat. Susținerea publicului a fost incredibil de importantă. Am luat toată energia lor și am pus-o în forehanduri și în servicii”.

Elvețianul a bifat o victorie-rutină cu Kohlschreiber, în care a arătat foarte animat, eficient și dornic să scurteze pe cât posibil meciul. A reușit să-l ducă la cap cu zero emoții, parte și pentru că, pentru prima dată în turneu, nu și-a pierdut serviciul. Singurele griji pentru fanii lui au venit între seturile doi și trei, când Roger a dispărut la vestiare pentru un MTO, explicat hilar lui Brad Gilbert, la interviul de după meci.

Sferturile sunt așadar completate, la fel și învățăturile meciurilor de peste seară. Pe de o parte, ne reamintim că nu e important cum începi un turneu, ci cum îl termini. Bonus la asta, unele declarații ale unor jucători sunt pur și simplu adevărul gol-goluț, indiferent dacă par altceva de la distanță. Federer a spus că n-are dureri la spate, și că primele două tururi se explicau prin lipsa de încredere și în lipsa de antrenament de dinainte de USO – pe aceasta din urmă și-a asumat-o amânând la maxim efortul fizic după accidentarea la spate de la Montreal. Ulterior acelor 10 seturi cu Tiafoe și Youzhny, Federer a fost privit cu scepticism când a spus că e gata să joace tenis, dar cele două meciuri cu doi clienți mai vechi, Feliciano Lopez și Philip Kohlschreiber l-au băgat în viteză. Acum, înainte de un meci tare în sferturi și un posibil epic în semifinale cu Nadal, elvețianul se reîntoarce, treptat, la nivelul de peste an.

Pe de altă parte, nu e important nici cum începi un meci, ci cum îl termini. Del Potro e dovada vie că e important să-ți dai șanse, să te agăți de meci, chiar dacă nu te simți bine, chiar dacă șansele sunt împotriva ta, chiar dacă ești accidentat. E și explicația pentru care unii jucători participă în turnee în ciuda faptului că au o accidentare; speră că vor trece cumva de primul meci și-și vor câștiga timp pentru o îmbunătățire, vor apuca să simtă turneul. Sunt multe cazuri de-a lungul timpului în care jucători cu probleme de sănătate la început au sfârșit prin a câștiga un titlu și nu e nimic în neregulă aici. E doar o altă dinamică a acestui sport mereu surprinzător.

***

În noul Shop 30-0 ai o ofertă specială, valabilă doar pe perioada US Open, la un preț avantajos: un pachet revistă 30-0 Pe Curat + tricou. Numărul pachetelor oferite este limitat.

Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop, aici

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi