Jaqueline Cristian și Ana Bogdan sunt gata de Transylvania Open, vor să se bucure de fiecare moment: „Să joc cu bucurie, cu iubire, că de asta fac ceea ce fac”

Andreea Giuclea | 9 octombrie 2022

„Ne bucurăm să jucăm acasă, am așteptat cu foarte multă nerăbdare să ajungem în această lună a anului și să jucăm acest turneu. Pentru mine e o bucurie să joc aici, cu atât mai mult cu cât anul acesta avem parte și de fani, avem parte de public. Sper ca tribuna să fie cât mai plină și să ne susțină pe tot parcursul turneului.”


este partener principal al Transylvania Open

Ajunse deja de câteva zile la Cluj, Jaqueline Cristian și Ana Bogdan, două dintre jucătoarele românce pe care publicul abia așteaptă să le vadă la Transylvania Open, au avut timp să se obișnuiască cu atmosfera turneului și să facă câteva antrenamente. Duminică dimineața, au discutat cu jurnaliștii într-o conferință de presă.

„Ne bucurăm foarte mult să jucăm acasă, e un alt vibe, te simți mult mai bine în fața publicului tău și ai altă energie în timpul meciului. E un turneu foarte frumos, cu foarte bune condiții și ne mândrim să avem acest turneu acasă. Și abia așteptăm”, a spus Jaqueline, care a fost întrebată cum se simte să revină pe teren, după accidentarea suferită la începutul anului.

„La cât de grele au fost ultimele luni, din februarie, începând cu operația, a fost un foarte mare setback pentru mine. A trebuit să mă readaptez, să găsesc oarecum o forță interioară pe care sincer nu credeam că o am. Am tras foarte mult să mă recuperez, am avut multe momente de dubii, foarte multe momente de dureri, foarte multe îndoieli. Dar am trecut cu bine peste și mi-a dat o încredere foarte mare, pentru că mi-am dovedit că sunt mai puternică decât credeam că sunt; și după șase luni în care nu am jucat, dorința de joc este foarte mare, cred că de aia am și câștigat turneul de la Neubourg, pentru că mi-era poftă să joc, îmi era dor de competiție, de tot ce însemna turneu și atmosfera aia în care intri atunci când joci meciuri. Și cred că cel mai important e când nu ai așteptări. Pentru că m-am dus acolo și doar m-am bucurat de tenis, de faptul că sunt sănătoasă și am două picioare sănătoase.”

Ce așteptări are de acum încolo?

„Acum, bineînțeles, e un proces în care chiar îmi dau timp, știu că mai am multe la care trebuie să lucrez, dar simt că tenisul e acolo și sunt destul de încrezătoare, pentru că pentru mine – deși e octombrie, final de sezon -, pentru mine abia a început sezonul.”

Cum vede meciul din primul tur de la Cluj, cu Wang Xiyu?

„Mă aștept să fie un meci bun, e o jucătoare bună și majoritatea chinezoaicelor de fapt joacă bine, pentru că sunt niște fete foarte disciplinate și au o mentalitate foarte puternică. Bineînțeles, cu niște condiții și echipă în spate pe care nu le are toată lumea. Deci mă aștept la un meci bun, mă bazez foarte mult și pe faptul că sunt acasă și tot timpul acasă eu am jucat foarte bine, mai ales și cu energia publicului, mă încarcă foarte mult. Eu sunt destul de încrezătoare pentru tabloul pe care-l am, dar nu mă gândesc decât meci cu meci.”

Cum se raportează la bucuria de a juca?

„Cred că uneori ne ia un pic valul acela de meciuri-turnee-puncte-stres, și uiți; de fapt, nu neapărat că uiți, o pui mai pe ultimul loc, că până la urmă tenisul e un sport, e plăcerea noastră și ce știm să facem noi cel mai bine, de aia îl și transformăm într-un job. Dar până la urmă e un joc și dacă intri pe teren, intri că vrei tu și trebuie să te simți bine, să te bucuri și să arăți pentru ce muncești; de fapt nu să arăți, să pui acolo toată munca ta de zi de zi, pentru că de aia o faci, practic.”

Ana Bogdan: „Să credem mai mult în noi și în potențialul nostru”

Și pentru Ana Bogdan acest turneu e special, cu atât mai mult cu cât locuiește și se antrenează la Cluj. „Ne bucurăm să jucăm acasă, am așteptat cu foarte multă nerăbdare să ajungem în această lună a anului și să jucăm acest turneu. Pentru mine e o bucurie să joc aici, cu atât mai mult cu cât anul acesta avem parte și de fani, avem parte de public. Sper ca tribuna să fie cât mai plină și să ne susțină pe tot parcursul turneului.”

Cât ar însemna pentru ea să câștige un al doilea turneu în România, după cel de la Iași?

„A câștiga un turneu acasă nu cred că se compară cu nimic altceva în cariera mea. Ar fi foarte special și deosebit pentru mine, însă nu prea vreau să mă gândesc la acest lucru acum; așa cum am făcut-o și la Iași, am ajuns, m-am antrenat, m-am focusat pe fiecare zi și am luat-o pas cu pas și cred că asta e cel mai important acum.”

Ce crede de jocul româncelor, ce-ar fi de îmbunătățit?

„Pe parte mentală să fim mai puternice și mai pozitive, să credem mai mult în noi și în potențialul nostru, pentru că le-am urmărit pe fete și jocul e unul foarte bun, foarte solid, și cred că la nivelul acesta în unele momente mentalul face diferența. Cu cât ești mai pozitiv și cu cât îți spui tu singur mai multe lucruri bune și pozitive, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Și eu cred că aici putem să mai îmbuntățim.”

Ce așteptări are de la primul meci, unde o va întâlni pe JuleNiemeier.

„Aș vrea să iau pas cu pas lucrurile, să mă pregătesc pentru fiecare meci pe care-l am de jucat, așa cum am făcut-o și în săptămânile trecute. Adversara (Jule Niemeier) e una puternică, am văzut că a avut un sezon foarte bun și rezultate foarte bune, în special la turneele de Grand Slam, așa că nu mă voi gândi nicio secundă că este un meci ușor și nu voi trata lucrurile cu superficialitate. Vreau să mă focusez în primul rând pe mine și pe ceea ce vreau să fac.”

Ce înseamnă să joace cu bucurie?

„În primul rând, să o faci pentru tine și să nu te gândești la ce gândesc alții, ce și-ar dori alții. Pentru că până la urmă este viața ta și toată munca ta pe care ai acumulat-o într-un an de zile. E într-adevăr și meritul oamenilor foarte apropiați care te susțin, echipei, familiei, prietenilor. Și eu am experimentat acest lucru în ultimele săptămâni, și anume să te bucuri. Adică să intri pe teren și să zici: da, sunt aici ca să mă bucur. Să joc cu bucurie, cu iubire, că de asta fac ceea ce fac. Dacă nu o fac în modul acesta, mai bine nu o mai fac. Și cred că asta e rețeta. Una dintre ele, pe lângă muncă.”

Fotografii: Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi