Jaqueline Cristian se oprește în semifinale la Nur-Sultan, Monica Niculescu merge în finală la dublu

Radu Marina | 1 octombrie 2021

Jaqueline Cristian se oprește în semifinale la Nur-Sultan, după o săptămână foarte bună, învinsă de Alison Van Uytvanck, 6-3, 6-3.

După prima semifinală a carierei, Jaq va avea un nou career-high de săptămâna viitoare, locul 111.

Parcursul bun al lui Jaqueline Cristian la Nur-Sultan a fost oprit, în semifinale, de Alison Van Uytvanck, favorita 2 a turneului. A fost 6-3, 6-3 pentru Van Uytvanck, care se califică astfel în a patra ei finală a unui turneu desfășurat în condiții hard indoor. Acest detaliu e relevant pentru că arată ce adversară a întâlnit astăzi Jaqueline, una care se simte atât de bine în astfel de condiții și care e mai obișnuită la acest nivel. 

Cu toate astea, în imaginea de ansamblu, această săptămână e una remarcabilă pentru Jaqueline: prima semifinală WTA a carierei, un salt important în clasament care o aduce aproape de primele 100 de jucătoare ale lumii (un nou career-high, 111), un joc bun în multe momente și o experiență în plus acumulată într-o situație nouă pentru ea. 

În meciul cu Van Uytvanck, Jaqueline a avut câteva șanse bune de a sparge jocul ordonat și cu tente agresive (dar și multă variație) al belgiencei; a revenit, în primul set, de la 0-2  la 2-2 și a stat aproape de adversară multă vreme în primul set. Doar că, ori de câte ori Van Uytanck a avut nevoie de puncte importante, le-a câștigat. Fie prin serviciu, fie prin forehandul accelerat, fie prin acel slice de rever jos, greu de gestionat. 

Setul doi a arătat diferit ca dinamică, atât pentru că Van Uytvanck și-a ridicat nivelul și a lovit cu o încredere și mai mare, după câștigarea primului set. Dar și pentru că Jaqueline nu s-a mai putut ajuta de serviciu. Jaq a avut o revenire bună, de la 1-5 la 3-5, dar diferența a fost prea mare pentru a mai putea recupera și a reintra în partidă. 

La trasul liniei, meciul acesta – precum și întreaga săptămână de la Nur-Sultan – înseamnă o nouă experiență pentru Jaq, care pleacă de aici cu câteva victorii bune și testată cu adversare valoroase.

Sunt câteva similitudini între traseul lui Jaq și cel al Gabrielei Ruse, la rându-i, oprită aseară în premieră în optimile de finală de la Chicago, 6-3, 6-3, de Elina Svitolina, favorita principală. Meciul celor două a fost chiar mai strâns și echilibrat decât scorul o arată iar asta ar trebui să fie încurajator pentru Gabriela.

Având pentru prima dată în față o jucătoare atât de bine clasată (6 WTA), Gabriela s-a ridicat foarte mult la nivelul Elinei: foarte multe game-uri au fost echilibrate, au fost multe egalități (primul game al meciului a avut 9 astfel de egalități) și în aproape fiecare game Gabi și-a creat șanse. Marea problemă cu Svitolina e consistența, acolo unde ea excelează. E prea solidă, construiește punctele inteligent și se apară exemplar iar Gabi nu a găsit mereu acea măsură potrivită a loviturilor, esențială într-un meci cu o asemenea adversară. 

Ca și Jaq, Gabriela are motive să fie pozitivă după o altă săptămână în care a jucat bine și a mai acumulat câteva victorii prețioase la un nivel ridicat.

Monica Niculescu, în a 29-a finală WTA la dublu!

Dacă Jaqueline n-a putut ajunge în finala turneului de la Nur-Sultan, a făcut-o Monica Niculescu. Monica și Anna-Lena Friedsam s-au calificat în finala turneului de dublu, după 6-4, 3-6, 10-8 cu Diatchenko/Sizikova, într-un meci în care perechea Moni/Anna au recuperat de la 6-8 în decisiv. Pentru Monica aceasta e a 29-a finală WTA în proba de dublu a carierei și a doua în acest sezon, după Doha (WTA 500), alături de Jelena Ostapenko. 

În finală, Monica și Friedsam le vor întâlni pe rusoaicele Gabueva/Zakharova. 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

🔸 Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
🔸 Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Budapesta, WTA 250 (cu Fanny Stollar)
🔸 Raluca Olaru – dublu, Chicago, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)


Finale

🔸 Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
🔸 Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Horia Tecău – dublu, Hamburg, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Palermo, WTA 250
🔸 Irina Begu – simplu, Cleveland, WTA 250
🔸 Monica Niculescu – dublu, Nur-Sultan, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi