Jaqueline Cristian: „S-a văzut că dacă sunt serioasă și îmi văd de ale mele, la un moment dat se leagă”

Adrian Țoca | 18 ianuarie 2022

„Dacă îmi fac jocul și sunt relaxată pe teren, cred că pot să agăț pe oricine. Cam asta e. Nu pot să zic acum, ah, îmi doresc să câștig. Acum știm clar că se poate, că ne-a arătat Emma anul trecut că totul e posibil. Dar pentru mine e mult mai important să-mi dau seama de lucrurile pe care le leg la antrenament, să le testez în meci.”

Între primul și al doilea ei meci la un turneu de Grand Slam, Jaqueline Cristian ne-a povestit despre cum i-a fost tranziția dintre sezoane. Astă toamnă, Jaq ne spunea la Cluj că abia așteaptă să înceapă noul an și să se măsoare cu adversare de top. Dar înainte de asta, a avut de gestionat un off-season mai complicat, cu o accidentare după finala jucată la Linz, prima a ei în carieră.

„N-a fost pregătirea pe care am vrut s-o am, sincer, pentru că după Linz am avut o accidentare destul de urâtă la genunchi, iar oboseala și-a spus și ea cuvântul, și am pierdut două din cele patru săptămâni de preseason le-am pierdut. Am fost nevoită să joc doar de pe loc și să fac chestii mai mult de partea de sus a corpului și să las un pic genunchiul să-și revină. A fost un pic pe repede înainte, totul.

Mai ales mental mi-a fost un pic greu, mai ales când am revenit la intensitate 100 la 100 și până să mă obișnuiesc să am încredere în picior în întregime a trecut ceva. Asta s-a întâmplat abia în prima săptămână când am ajuns în Australia. Am simțit nu că am pierdut, dar că am stat un pic pe loc.”

Soluția a fost să trateze primele turnee din Australia ca pe o altă perioadă de antrenament, fără să pună greutate pe rezultate.

„Primele două turnee din Australia, sincer, le-am luat fix ca pe o perioadă de pregătire. N-am avut nicio așteptare, am vrut doar să fiu sută la sută fizic, să mă bucur iar că sunt bine fizic. Noi, după meciuri, mergeam iar la antrenament. N-am ținut cont că am meci; am tratat totul fix ca pe o pregătire. Ideea a fost să fiu la cel mai bun nivel fizic la Australian Open. Și am reușit.”

De aceea, Jaq vrea să guste din plin experiența Australian Open unde, după ce a reușit prima ei victorie, va juca în noaptea de marți spre miercuri cu Madison Keys, pe a treia arenă ca importanță de la Melbourne, John Cain. 

„Vreau să mă bucur de tablou, pentru că știu cât de mult mi-am dorit și cât am muncit să ajung aici. Și să joc. Vreau să trăiesc experiența de a juca meciuri de Grand Slam și să înaintez cât mai mult. Dacă îmi fac jocul și sunt relaxată pe teren, cred că pot să agăț pe oricine. Cam asta e. Nu pot să zic acum, ah, îmi doresc să câștig. Acum știm clar că se poate, că ne-a arătat Emma anul trecut că totul e posibil. Dar pentru mine e mult mai important să-mi dau seama de lucrurile pe care le leg la antrenament, să le testez în meci. S-a văzut că dacă fac asta și sunt serioasă și îmi văd de ale mele, la un moment dat se leagă. Poate nu se leagă aici, poate o să se lege la următorul, nu știu. Doar vreau să mă bucur și, mai ales, chiar mă bucur că nu mă doare piciorul, că n-am niciun fel de problemă și pot să alerg până mâine.”

Prezența în proba de dublu de la AO are același rol, de pregătire.  „Exact, de asta am și jucat dublu. Iar pentru anul ăsta chiar mi-am propus să joc un pic mai mult dublu. Pentru că îmi place și e un antrenament foarte bun pentru simplu. Pentru serviciu, retur, venit în față, te ajută. Iar acum, odată cu clasamentul un pic mai bun de la simplu, e mai ușor să intru pe tablouri; cu clasamentul de dublu (am 300 și ceva), n-am nicio șansă. O să încerc să leg și meciurile de dublu, dar bineînțeles prioritatea este simplul.”

Perechea cu Andrea Petkovic (cele două le vor întâlni pe Simona Halep și Gabriela Ruse în primul tur) s-a legat pe ultima sută de metri. „Antrenorul ei, în ultimele 30 de minute de dinainte de deadline-ul de dublu, i-a scris lui Thomas (n.a. Thomas Drouet, antrenorul lui Jaqueline) și așa am zis, ok, haide, că nu aveam pe nimeni. Eram pe dinafară. S-a legat bine. Iar acum o să fie un meci foarte bun cu Simona și Gabi în primul tur și sunt excited pentru ocazie.”

Citește interviul complet cu Jaqueline Cristian aici. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi