Jaqueline Cristian e învinsă de Jelena Ostapenko la debutul pe tabloul principal al Roland-Garros

Radu Marina | 26 mai 2024

Jaqueline Cristian a fost învinsă de favorita 9, Jelena Ostapenko, 6-4, 7-5.

Prezentă în premieră pe tabloul principal la Roland-Garros – singurul Slam la care nu bifase încă această căsuță – Jaqueline Cristian a fost învinsă de favorita 9, Jelena Ostapenko, 6-4, 7-5.

A fost un duel clasic pentru stilul lui Ostapenko, care dictează atât punctele câștigătoare, cât și erorile, sau cât spațiu are oponenta ei pentru a se desfășura. Ostapenko e o adversară foarte dificilă nu doar prin prisma calității ei – e campioană de Slam, e o jucătoare de Top 10 la ora actuală, cu rezultate bune în turnee mari. Jocul ei atât de agresiv și fără ritm e ceea ce o face cu adevărat un coșmar.

Atunci când funcționează tenisul ei, soluțiile adversarei sunt limitate. Dacă îți permite și are secvențe de joc în care greșește mult, atunci ai putea să te strecori și să iei un avans care, teoretic, să nu poată fi recuperat. Însă în anumite meciuri nici asta nu e o garanție pentru că Ostapenko poate răsturna rapid scorul: cum știm, de altfel, din circumstanțe faimoase, letona vine de nicăieri, nu mai ratează nimic și, brusc, îi iese tot ce încearcă. Asta o face un matchup de coșmar și asta e unul dintre motivele cheie pentru care e o jucătoare relevantă: știe, de multe ori, când să se scuture și cum să joace punctele care contează.

Tiparul acesta a existat și în meciul de astăzi cu Jaqueline. Ostapenko a început mai slab, a greșit des și ușor, ceea i-a permis lui Jaqueline să construiască, să își facă jocul și implicit să adune puncte prețioase. În felul asta, Cristian a ajuns la 4-2, dar de la acest punct încolo letona nu a mai greșit aproape nimic, a servit mai bine și a câștigat următoarele patru game-uri la rând.

O statistică relevantă, care arată cum își impune Ostapenko jocul și cât de greu e să o îndepărtezi de planul ei principal e raportul la lovituri câștigătoare din primul set: 15-1 în favoarea letonei, în condițiile în care Jaqueline la rândul ei e o jucătoare agresivă, care aduce mereu un tenis ofensiv.

Setul doi a avut aceeași dinamică, Jaqueline făcând din nou break rapid și distanțându-se la 3-1. Nici de această dată nu a reușit să păstreze acest avantaj, pentru că Ostapenko s-a năpustit rapid asupra ei, a egalat și a preluat conducerea.

Un moment care ar fi putut schimba, poate, felul în care a curs această partidă a fost la 5-4, când Jaq a revenit, a salvat o minge de break și a egalat la 5. Doar că, din nou, Ostapenko a accelerat pe final. Când face astaadversara trebuie să accepte și să găsească o cale să reziste, să prelungească schimbul, în speranța că va apărea eroarea. La meciul nostru nu s-a întâmplat asta, Jaq a jucat game-ul de final prea temător, ceea ce a dus la încheierea socotelilor.

Prezența lui Jaqueline se oprește, așadar, la Roland-Garros; cu o tragere la sorți mai prietenoasă ar fi avut cu siguranță argumente pentru o ședere mult mai lungă. Însă îmbunătățirile din jocul său sunt evidente și va fi de urmărit cum va arăta sezonul de iarbă și hard american pentru ea, având inclusiv șansa de a intra în premieră în Top 50.

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi