Irinei i-a lipsit un strop de încredere: Begu pierde în decisiv cu Aga; Monica, învinsă iar de Serena

Treizecizero | 29 martie 2015

Victoriile pentru români au venit de la dublu, unde Niculescu și Horia Tecău merg mai departe.

Și Monica Niculescu, și Irina Begu au avut momente de tenis bun, le-au pus probleme adversarelor lor mai bine cotate, dar au sfârșit prin a pierde meciurile jucate sâmbătă, la Miami. Rămânem cu Simona Halep pe tabloul de simplu. Numărul 3 mondial joacă azi cu Camila Giorgi, de la ora 18:00.

Poate dacă începutul de meci n-ar fi fost atât de lent, Irina ar fi putut să-și treacă în cont o victorie importantă, sâmbătă seara la Miami, contra Agnieszkăi Radwanska. Ocazia a fost cum nu se putea mai bună: vulnerabilă după un început de an foarte slab pentru standardele ei, Radwanksa a avut momente în care a arătat de ce nu reușește să lege mai multe rezultate pozitive. Când a avut nevoie mai mare însă, poloneza a produs tenisul ei sclipitor obișnuit. A fost suficient ca Irina să clipească o dată în decisiv, iar ocazia s-a făcut nevăzută: 6-2, 4-6, 6-2 pentru Radwanska.

Setul întâi s-a făcut nevăzut rapid: Irina și-a găsit târziu ritmul, a suferit la serviciu și a făcut multe, mult prea multe erori neforțate, un total de 21. Când le-a împuținat și a început să creadă, Irina a descoperit că se poate. Reverul în lung de linie a făcut ravagii, serviciul în exterior, pe reverul Agăi, urmat de winner în open space s-a dovedit o schemă eficientă, iar răbdarea în construcția punctelor și plusul de forță au făcut restul. Irina a ieșit cu bine dintr-o succesiune de break-uri, chiar dacă, la 3-2, a ratat un drive-volley cu tot terenul gol, contribuind la rebreak. Apoi a servit cu încredere setul, închizându-l la 6-4, după ce poloneza salvase frumos două mingi de set la 3-5. 

Dar Irina avea momentumul la intrarea în setul trei; avea de asemenea și toate motivele să creadă că poate reuși upset-ul. Deși chiar în primul punct al decisivului s-a întâmplat unul dintre acele puncte pe care doar Aga le poate câștiga cumva (lob, mingi salvate in extremis, urmărite dintr-un colț în altul), Irina n-a părut impresionată și a continuat să domine și să forțeze break-ul. A avut două șanse consecutive la 1-1, dar spre meritul ei, poloneza le-a salvat superb, cu două veniri la fileu în egală măsură riscante și frumos executate. Momentul a descătușat-o și pe Radwanska, iar ambele sportive au ajuns simultan la cel mai bun nivel al lor din această seară.

Pe serviciul următor al Agăi, Irina a avut iar o jumătate de șansă, dar nici aici n-are ce-și reproșa: Radwanska s-a scos și din acel game cu câteva puncte de măiestrie. Se părea că ne îndreptăm spre un set cu final pe muchie, pentru că Irina avea 40-0 și un 3-3 părea asigurat.

Dar câteva erori neforțate neanunțate de nimic au dat totul peste cap. Irina a pierdut game-ul respectiv când a prăpădit un slice de rever în fileu, la a treia minge de break, și totul s-a terminat rapid, câteva minute mai târziu.

O înfrângere oarecum frustrantă, pentru că Radwanska, departe de nivelul ei cel mai bun, n-a fost confortabilă pe teren vreme de trei sferturi de meci. Pe de altă parte, poate că dacă Irina avea mai multe meciuri în picioare post-accidentare, poate că 1) acel prim set n-ar fi existat, 2) ar fi negociat cu mai multă încredere decisivul.

Partea plină a paharului e că jucătoarea noastră continuă să își ofere astfel de meciuri cu nume grele în care joacă de la egal la egal. Din acest punct de vedere, pentru un turneu care a fost mult timp în dubiu, Irina s-a descurcat bine. Și, așa cum remarca și comentatorul britanic al meciului, locul ei e cu siguranță în Top 25. Chiar mai sus, am completa noi. Ceea ce mai trebuie adăugat acum la Irina este încredere și constanță. Lucruri care pot fi obținute în lungul sezon de zgură.

Ceva mai devreme, Monica Niculescu, cealaltă româncă implicată azi în meciurile de simplu de pe arena principală de la Miami, a pierdut rejucarea cu Serena Williams. Un scor mai drastic decât la Indian Wells (6-3, 6-1 vs 7-5, 7-5), chit că Moni a reușit să fie suficient de incomodă pentru liderul mondial, încât s-o facă din nou să sufere pe teren și să muncească pentru fiecare punct. Într-atât încât să spună, la interviul de după, că a simțit încă o dată frustrarea

Dar meciul a avut încă din start, apoi și-a păstrat tot timpul un alt aer față de cel de la Indian Wells, unul în care surpriza avea mai puține șanse să se întâmple. Întâi, a lipsit bagajul emoțional imens de atunci: Serena n-a mai avut, de data asta, de gestionat niște emoții care n-aveau legătură cu tenisul. Dintr-un foc s-a dus o greutate imensă de pe umerii americancei, un factor pe care Monica a știut foarte bine să-l gestioneze în favoarea ei data trecută.

Apoi, a contat că s-a jucat la Miami, la nici 90 de minute de locuința Serenei, la un turneu pe care americanca l-a dominat copios de-a lungul timpului și pe care îl consideră acasă. Familiarul te poate ajuta să te concentrezi mai bine la ce ai de făcut: în cazul Serenei, să rezolve cilimiturile propuse de Monica.

Iar în al treilea rând, a lipsit factorul surpriză. De data asta, Serena era avertizată, știa la ce să se aștepte. “Știam ce urmează, așa că a fost cu siguranță ceva mai ușor de data asta. M-am mai enervat în unele momente, dar per total am fost mai calmă decât la precedentul meci”, a spus Serena.

În fapt, aici e întregul cifru al unor astfel de meciuri: ajutat și de elementul de surpriză, jocul Monicăi poate da dureri de cap oricui, așa cum am văzut în toți acești ani, iar numărul 1 WTA n-a făcut excepție. Dar problema e că, în asemenea meciuri cu miză, acest stil de joc te poate duce până la un punct. Mai departe, trebuie să vii cu ceva extra, sau să beneficiezi de un cumul de factori favorabili ca să poți obține victoria. Altminteri, adversarul se va ajusta, va găsi metode să contracareze. Ceea ce Serena a făcut azi: a stat ceva mai bine în raliurile epuizante de pe fundul terenului, a fost mai decisă pe retur, a deschis unghiuri și a început să încline balanța în favoarea ei pe măsură ce a început să urce mai des în față.

În plus, Serena a trimis două mesaje clare că nu are de gând să mai treacă prin același calvar ca la Indian Wells: break-ul obținut la 2-1 în primul set a venit după un efort fantastic de a recupera lob-ul trimis de Monica. Iar game-ul de la 5-3, când Williams servea pentru set, a fost ultima zvâcnire reală a româncei, care a făcut tot posibilul să reintre în set și n-a lipsit mult.

Una peste alta, matchup-ul celor două s-a dovedit a fi o durere de cap în ambele direcții, și probabil că amândouă ar fi mai mult decât fericite dacă nu s-ar mai întâlni la următoarele turnee. Iar această pereche de tweet-uri sumarizează perfect povestea meciului.

În altă ordine de idei, Serena a confirmat prezența în echipa de Fed Cup a SUA pentru meciul cu Italia, alături de sora ei, Venus. Meciul va decide una dintre țările prezente la anul în Grupa Mondială, acolo unde și România poate fi prezentă, cu un succes contra Canadei. “Aparținem Grupei Mondiale, merităm să fim acolo și să luptăm pentru titlu”, a spus Serena. Și poate că în 2016, duelurile Serenei cu Simona și cu Monica se vor purta și pe un alt front.

Monica a revenit ceva mai târziu pe teren pentru meciul de dublu alături de Panova, și a obținut o victorie frumoasă (6-3, 6-2) contra unui dublu cu multă experiență, Raymond/Stosur. În schimb, Simona Halep și Alexandra Dulgheru s-au înclinat, nu fără luptă însă, 7-5, 6-3 cu Hantuchova/Knapp. A doua victorie românească la dublu pe ziua de sâmbătă a venit de la Horia Tecău, care a câștigat duelul românesc cu Florin Mergea.

Turneul feminin și-a decis optimile pe partea de jos a tabloului și a rămas fără Genie Bouchard de pe partea de sus. Ka. Pliskova – Gavrilova, Makarova – Petkovic, V.Williams – Wozniacki și Radwanska – Suarez Navarro sunt primele optimi de finală stabilite.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi