Irina impresionează din nou la Madrid, demontează jocul Jelenei Ostapenko cu o tactică perfectă

Radu Marina | 6 mai 2018

La Madrid, acolo unde a ajuns de două ori în sferturi de finală, Irina Begu a găsit din nou inspirația, reușind o victorie excelentă cu Jelena Ostapenko. Irina o așteaptă acum în turul al doilea pe învingătoarea dintre Mihaela Buzărnescu și Maria Sharapova.

Ca să o învingi pe Jelena Ostapenko nu trebuie să faci niște lucruri cu totul ieșite din comun. Jocul ei e spectaculos, poate pune în dificultate pe absolut oricine, dar nu e perfect. Are slăbiciuni, care, dacă sunt exploatate inteligent și continuu de cea pe care o are în față letona, probabilitatea ca ea să se vadă rămasă fără soluții e mare. Adversarele îi știu slăbiciunile, la fel cum îi cunosc și punctele tari.

Însă de la a ști ce trebuie jucat împotriva ei și până la execuție e cale lungă. Irina Begu (6-3, 6-3) le-a reușit pe amândouă: a știut ce trebuie făcut, iar execuția a fost perfectă. Cel mai important, nu s-a depărtat nicio clipă de la planul inițial. Consecința? O victorie scurtă, clară, cu un aer de inevitabil pe măsură ce am avansat în meci.

Faptul că Irina a venit cu lecțiile învățate s-a văzut de la prima minge, mai exact de la primul retur, lovit din urcare, plat, care i-a și adus primul punct din meci. Acesta avea să fie unul din multele returi incisive și nemiloase cu care i-a pedepsit serviciul Jelenei, cea mai mare slăbiciune a jocului ei. Asta a făcut, de fapt, diferența, Irina având un procentaj de peste 50% puncte câștigate din retur.

Ce a contat foarte mult a fost faptul că Irina i-a atacat constant serviciul, nu a lăsat-o pe Jelena să-și recupereze ritmul și a ținut-o tot timpul sub presiune. De regulă, Ostapenko încearcă și chiar reușește să blocheze imediat atunci când returul îi vine puternic, dar cu Begu n-a avut succes; retururile nu au fost doar puternice, ci și foarte bine plasate.

Cheia nu a fost doar returul. Un alt indiciu că Begu era (bine) pregătită pentru Ostapenko a fost punctul cu care a reușit primul break din meci: dispusă la efort, s-a agățat de fiecare minge, a obligat-o să lovească încă o dată și încă o dată, până când a apărut eroarea.

Au fost din start două elemente tactice care i-au confirmat Irinei că face bine ce face și trebuie să continue. Așa că a continuat să preseze la retur, nu s-a cantonat în schimburi de forță, a lăsat-o pe Ostapenko să facă și să desfacă, iar ea și-a văzut de treabă, încercând să joace altceva. A riscat făcând asta, dar a câștigat.

Pe de altă parte, alte opțiuni nu prea existau. Dacă Irina își făcea jocul ei obișnuit, agresiv, de regularitate și cu lovituri mai drepte, era o țintă sigură pentru Ostapenko, care se hrănește dintr-un astfel de joc. Așa că a preferat să se bazeze mult pe defensivă, pe contraatac, pe efecte diferite. E suficient să privim spre statistici și vom observa că, în tot meciul, Irina a avut doar 10 erori neforțate și șapte lovituri câștigătoare.

La un moment dat, când Ostapenko a simțit că lucrurile îi scapă de sub control l-a chemat la OCC pe David Taylor, spunându-i că are dureri în zona abdominală. Australianul a sfătuit-o să joace două-trei lovituri în cross și apoi să schimbe în lung de linie, plus să caute să-i servească Irinei cât mai des spre corp. A încercat de câteva ori, i-a ieșit, dar nu cât să-și poată facă loc înapoi în meci.

Iar aici serviciul Irinei a avut un cuvânt de spus. În aproape fiecare moment important, când Ostapenko părea că e gata să revină și să reintre în meci (4-3, 30-30 în primul set, 30-30 primul game din setul doi), Begu a răspuns cu as de fiecare dată. Mai mult decât atât, cu serviciul doi a fost impecabilă; acel serviciu kick făcea ca mingea să zboare efectiv la impactul cu zgura, ceea ce i-a dat mari bătăi de cap letonei, în foarte puține ocazii reușind să treacă returul peste fileu  – în primul set, procentajul Irinei la punctele câștigate cu serva a doua (77%) a fost mai mare decât la punctele câștigate cu primul serviciu (64%).

Setul doi a fost relativ echilibrat, dar cu senzația că Irina e în controlul partidei. Cu excepția acelor două game-uri pierdute la 3-1 și 4-2, ea a rămas în continuare conectată și concentrată la ce are de făcut. Break-ul decisiv l-a reușit jucând exact ceea ce a jucat tot meciul: retururi aspre, mingi liftate, slice-uri defensive, forțând-o pe Jelena să greșească. Și până la urmă, greșeala a venit încă o dată, a fructificat mingea de break, s-a dus la 5-3 și a închis meciul în stil: un game la zero, cu doi ași.

Victoria obținută de Irina, prima vs. top 10 după o pauză de doi ani de la ultima (Birmingham, 2016) nu miră aproape deloc, ceea ce, evident, nu-i scade din importanță. Dar știam încă de acum doi ani că e capabilă de lucruri mari pe zgură, că poate învinge jucătoare de top și poate juca un tenis excelent atunci când situația o cere. Azi doar a reconfirmat toate aceste lucruri.

Foto: Jimmie48Photography

 

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi