Irina Begu trece de Elisabetta Cocciaretto, avansează în turul 3 la Wimbledon!

Radu Marina | 29 iunie 2022

Irina Begu e pentru a treia oară în turul 3 la Wimbledon. Și asta fără set pierdut. Anul acesta, rezultatele ei în turneele de Grand Slam arată bine: tur 2 la AO, optimi la RG și acum (cel puțin) tur 3 la Wimbledon.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Irina Begu nu-i lasă multe opțiuni Elisabettei Cocciaretto, câștigă în două seturi simetrice, 6-4, 6-4, și se califică în turul 3 la Wimbledon!

Irina și-a făcut meciul ușor încă din start, când a confiscat inițiativa, a făcut break-ul devreme și n-a oferit mai nimic pe propriul serviciu.

A fost a doua întâlnire dintre Irina și Cocciaretto (WTA 199). Precedenta, câștigată cu un dublu 6-2 de Irina, s-a jucat pe zgura de la Roma, în 2020.

Irina Begu a mai ajuns în turul 3 la Wimbledon și anul trecut, dar și la ediția din 2015.

Așa cum ne spunea acum câteva săptămâni, când a atins turul 4 la Roland Garros, Irina încă are ambiția să atingă cel puțin un sfert de finală în turneele de Grand Slam.

*

Ajunsă la Wimbledon fără să fi jucat vreun meci pe iarbă în acest sezon, Irina se achită impecabil de misiunea unei trageri la sorți prietenoase. După victoria de rutină cu Ekaterine Gorgodze din primul tur, azi a urmat un alt succes frumos, obținut în fața unei jucătoare dificile, chiar dacă fără rezultate notabile pe iarbă. De multe ori, provocarea de a profita de un culoar favorabil la un Slam poate deveni o adevărată capcană – nu și pentru Irina. 

Mai experimentată, trecută deja prin multe, Begu e din nou în turul trei într-un Grand Slam. Și asta fără set pierdut. Anul acesta, rezultatele ei în turneele de Grand Slam arată bine: tur 2 la AO, optimi la RG și acum (cel puțin) tur 3 la Wimbledon.

Astăzi, Irina a făcut un meci solid și a jucat ce și cât trebuie în materie de tenis ofenisv (nimic grăbit, calculată, atacuri inteligente) contra unei jucătoare atipice și bătăioase, care nu se lasă ușor scoasă de pe teren.

Da, Cocciarreto nu avea până la această ediție a Wimbledon nicio victorie pe iarba londoneză, dar ei îi plac suprafețele rapide, unde poate juca repede și e capabilă să atace și să genereze suficientă forță. 

În fața Irinei, acest tenis rapid, cu tente agresive n-a funcționat. N-a funcționat pentru că Irina a fost ca o stâncă în momentele mari ale meciului, începând cu serviciul și terminând cu jocul foarte bine închegat de pe linia de fund; Irina nu a avut fisuri în niciun departament al jocului, iar serviciul a funcționat la capacitate maximă.

Un break făcut chiar în debutul meciului i-a asigurat câștigarea setului, în condițiile în care italianca pur și simplu nu s-a putut apropia cu returul de Irina. În primul set, Irina n-a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut doar 3 puncte cu primul serviciu!

Dar cel mai important lucru pe care Irina l-a reușit în meciul de astăzi să-i expună vulnerabilitățile adversarei. A insistat să direcționeze toate atacurile spre reverul italiencei, o lovitură în care Cocciarreto nu are multă încredere; apoi, Irina a evitat să intre în schimburi de mingi prelungite, tocmai pentru a nu o duce pe adversară în zona ei de confort. Cocciarreto e o jucătoare de zgură, în ciuda intențiilor agresive din jocul ei, și cel mai bine se simte atunci când i se oferă timp de reacție. Or Irina tocmai asta nu i-a oferit astăzi: a grăbit-o și a forțat-o să ia decizii pripite. 

De fapt, după primul set, închis la 4, Irina a putut să-și reproșeze doar că n-a făcut și al doilea break. A avut alte șanse, însă aici a fost și meritul lui Cocciaretto, care a jucat foarte bine când a fost vorba să anuleze șansele de break ale Irinei. În rest, italianca a fost dominată de Irina peste tot. Și în schimburile mai lungi, pe care Begu le-a controlat cu multă răbdare, și în jocul din preajma fileului, dar mai ales la serviciu și retur, unde Irina a știut să atace mingea a doua a adversarei.

A făcut asta perfect în finalul setului secund, când fusese egalată la 4, dar a răspuns cu un break la zero și n-a mai privit peste umăr.

Au fost multe momente, în special în setul doi, când nivelul accesat de Irina a părut a fi mai înalt decât în primul set; momente în care Cocciarreto părea că-și întreabă echipa “ce să mai fac, cum să mai joc?”, tocmai pentru că Irina i-a închis toate portițele. Cu excepția câtorva duble greșeli, jocul româncei a funcționat exact așa cum și-a dorit: planul perfect, execuția optimă.

Pentru prima ei calificare în turul patru la All England Club, Irina va trebui să treacă de Jelena Ostapenko, pe care a învins-o de fiecare dată când a întâlnit-o, ultima dată la Madrid, în 2018.

Întâlnirea cu Ostapenko, favorită 12 aici, va fi una foarte deschisă. E tipul de partidă unde se poate întâmpla orice, pentru că niciodată poți ști ce fel de Jelena Ostapenko primești: o Jelena care nu poate fi deraiată de nimic, una care transformăfiecare lovitură în winner? Sau o Jelana oscilantă, care greșește ușor și are dificultăți în a pune mingea în teren? 

Obiectivul Irinei în această întâlnire va fi, cel mai probabil, să-și aducă adversara în situația descrisă mai sus: să o destabilizeze, să o determine să greșească și să forțeze. Iar partea bună e că Irina are tenisul cu care să poată să face toate aceste lucruri în mod susținut.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi