Irina Begu se califică în optimi la Madrid, câștigă cu Shelby Rogers

Treizecizero | 29 aprilie 2023

Ea revine astfel în optimi la Madrid pentru prima dată din 2017. Anterior, Irina jucase două sferturi de finală consecutive, în 2015 și 2016.

Irina Begu și-a trecut cont o nouă victorie la turneul WTA 1000 de la Madrid, după ce a învins-o pe Shelby Rogers, 7-5, 6-2. Este a doua victorie în minimum de seturi pentru Irina, favorită 31, după ce în turul precedent ea o învinsese pe Karolina Muchova.

Irina, singura româncă rămasă în cursă, se califică astfel în optimile de finală la turneul spaniol, unde o așteaptă pe învingătoarea dintre Jelena Ostapenko (19) și Liudmila Samsonova (14).

*

Aflate foarte aproape una de cealaltă în clasament, la un pas de Top 30, Irina și Shelby au avut o oportunitate importantă în față, calificarea în turul următor prin eliminarea unei rivale directe. Americanca a început mai bine, cu jocul ei binecunoscut, cu lovituri puternice, drepte, cu un joc susținut în bună măsură de forehandul ei plat și năpraznic. Irinei i-a luat ceva timp să se aducă la intensitatea meciului și și-a pierdut serviciul la 1-3, ratând apoi două șanse de a-l recupera imediat.

Când joacă cu multă încredere, americanca poate fi greu de dezechilibrat în raliuri, jocul ei nu-i așa unidimensional cum l-ai putea judeca la prima vedere. Dar Irina are multiple opțiuni în bagaj de a reintra într-un meci în care e condusă, în special dacă e pe zgură. Și, treptat, ea a reușit să-și facă tot mai mult loc în schimburi, să aducă meciul în condițiile ei, să stea departe de forehandul lui Rogers și s-o agaseze cu mingi de toate înălțimile, vitezele și nuanțele. Când nu s-a putut da la o parte din calea dreptei lui Shelby, Irina a fost imediat penalizată, vezi acele două winnere consecutive reușite de americancă la 4-5, 40-0 pe serviciul româncei, când Rogers amenința să forțeze închiderea setului chiar acolo. Dar Irina a jucat imediat un punct inteligent, cu care a forțat eroarea, iar mai apoi a obținut, jucând la fel de bine și scorul, și adversara, break-ul desprinderii.

Cu acest prim set, câștigat și în condițiile acelei temeri de accidentare, meciul fusese întors definitiv în favoarea Irinei, care, pentru al doilea meci consecutiv, n-a lăsat să-i scape momentul bun, nici să-și piardă concentrarea, evitând să fie dusă în vreun set decisiv nedorit. Rogers poate întoarce astfel de meciuri, poate fi o adversară grea pentru Irina, s-a văzut asta în toate cele trei întâlniri anterioare (1-2 bilanțul), de aceea a fost important acest mindset al Irinei.

Nici pauza de aproape un sfert de ceas forțată de ploaie, la 4-2 pentru ea, n-a scos-o din această atitudine focusată. Când cele două s-au întors pe teren, Irina a lovit foarte decis, câștigând șapte din ultimele zece puncte pentru a pune capăt meciului.

Serviciul a fost iarăși la înălțime pentru Irina, care a spus la interviu că se simte ajutată de altitudinea de la Madrid. Acel break cedat în primul set a fost și singurul. În rest, 78 la sută primul serviciu în teren și 81 la sută din puncte câștigate, un serviciu susținut și solid, care i-a dat puține opțiuni lui Rogers.

Cu această victorie, Irina e cu un pas înapoi în Top 30 și poate deveni, în caz că va mai câștiga încă un meci, jucătoarea din România cu cel mai bun clasament. Mai important decât asta e că jocul ei începe să-și găsească iar ritmul și îi aduce, iată, două victorii foarte convingătoare.

Ea revine astfel în optimi la Madrid pentru prima dată din 2017. Anterior, Irina jucase două sferturi de finală consecutive, în 2015 și 2016. La cum arată lucrurile acum, n-ar mira pe nimeni să-l joace pe al treilea în acest an.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi