Irina Begu salvează o minge de meci și întoarce spectaculos cu Donna Vekic la Istanbul

Camelia Butuligă | 27 aprilie 2018

După ce a salvat o minge de meci și s-a răcorit într-o discuție cu arbitrul, Irina a întors un meci ce părea pierdut și a fugit cu decisivul. Victorie în două ore și 16 minute, 3-6, 7-6 (1), 6-1, și calificare în cea de-a doua semifinală a sezonului, după cea de la Shenzhen. O va întâlni mâine pe Pauline Parmentier, care a trecut de Caroline Wozniacki, după ce daneza s-a retras la 6-4, 3-6.

În victoria Irinei Begu contra Donnei Vekic arbitrul a jucat un rol mai mare decât specifică fișa postului: la sfârșitul setului doi, a enervat-o atât de tare pe Irina cu decizia de a da out o minge a ei care căzuse foarte aproape de tușă, încât i-a activat atât spiritul de luptă, cât și precizia loviturilor. E un fenomen care se întâmplă și altor jucători care se simt nedreptățiți de vreo decizie a arbitrilor, mai ales dacă vine la un moment crucial în meci. Dacă au sau nu dreptate e irelevant, atâta timp cât spiritul justițiar le limpezește mintea și le dă ceva de demonstrat.

Dar să derulăm înapoi și să vedem cum s-a ajuns acolo. Până la acel moment, meciul a fost strâns, cu Vekic mai abilă în a capitaliza la momentele esențiale. Într-un prim set în care s-a făcut rapid un schimb de breakuri, Irina a pus presiune la 2-2, având și o minge de break, dar nereușind să fructifice. Imediat după, și-a pierdut ea serviciul și de acolo primul set a curs într-o singură direcție: 6-3.

În setul doi, Irina a clipit din nou prima, pierzându-și serviciul la 1-1. Frustrată, a pornit într-o cursă de urmărire subminată de propriile neforțate, dar și de jocul agresiv al croatei, care nu i-a mai dat nicio șansă de break până la 4-3. De acolo, serviciul acesteia a început să producă accelerat duble (avea să termine setul cu 6 și meciul cu 14!).

Finalul de set a fost o horă de breakuri și contrabreakuri (cinci consecutive), care au împins până la urmă setul în tiebreak. Vekic a servit de două ori pentru meci fără succes – însă punctul de cotitură a venit la 5-5, când Irina și-a pierdut serviciul la zero, ultimul punct fiind acea minge căzută aproape de tușă pe care arbitrul a dat-o out.

Fiind schimbare de teren, Vekic s-a așezat pe scaun, dar Irina era neconvinsă. Arbitrul a invitat-o să se ducă în partea cealaltă să verifice și ea urma. Proastă mișcare, căci Irina a considerat că mingea a fost bună, s-a lansat într-o tiradă contra arbitrului și a sfârșit prin a chema supervizorul și a se certa și cu el (fără succes).

Toate astea i-au mâncat întreaga pauză, dar au inflamat-o suficient cât s-o ambiționeze și să-i facă break lui Vekic (care a contribuit și ea servind atroce), cu o scurtă curajoasă și apoi un passing shot cu sânge rece. ”Total inutilă”, decretase comentatorul britanic cruciada Irinei. Nu știu: Irina a pierdut bătălia pentru acel punct controversat, dar a câștigat până la urmă războiul. După ce Vekic nu a reușit nici a doua oară să servească pentru meci, ratând și o minge de meci în timpul ăsta, situația s-a întors cu 180 de grade, jocul ei deteriorându-se la fel de repede pe cât prindea viteză al Irinei. O jumătate de oră mai târziu, meciul se terminase.

În timpul întregii zarve de la sfârșitul setului doi am deplâns lipsa Hawkeye pe zgură. Motivele pentru care acesta nu este introdus mi se par ridicole și sunt periodic expuse exact de incidentele de acest gen. De câte ori mingea este prea moale pentru a lăsa urmă clară sau (ca în cazul nostru), urmele se amestecă la sfârșitul seturilor, apar probleme. Sunt în continuare de părere că autoritățile ar trebui să înceteze cu naivitățile romantice și să introducă Hawkeye peste tot. Pe de altă parte, dacă am fi avut azi Hawkeye și reluarea electronică ar fi arătat că acea minge a Irinei era out, probabil Vekic ar fi ieșit zâmbitoare de pe teren la sfârșit.

 

***

„My Forehand is Better Than Yours!” – este parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibil acum la 55 de lei, ofertă limitată!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi