Irina Begu, premiată pentru curaj. Ea câștigă cu Jasmine Paolini, continuă în turul 2 la Roland Garros

Andrei Năstase | 24 mai 2022

Mai multe meciuri în același meci. E o expresie des auzită pe terenurile de tenis, unde notoriul Game, set and match descrie perfect structura atipică, rar întâlnită în alte sporturi, a meciului de tenis: puncte care te conduc la game-uri, game-uri care te conduc la seturi, seturi care te conduc spre linia de sosire. A fost și cazul acestui meci al Irinei.

Roland Garros este oferit de

Irina Begu gestionează bine un final de meci complicat, câștigă cu Jasmine Paolini (locul 55 WTA), 4-6, 6-1, 7-6 (10-5), un meci întrerupt luni și încheiat azi.

A fost a patra întâlnire dintre Irina și Paolini; scorul e acum 3-1 pentru Irina, care nu va uita prea curând acest meci curios, în care a părut ba în control, ba în corzi.

Dar Irina Begu are meritul că a rămas agresivă. Și a smuls o victorie care părea, la un moment dat, să-i fi scăpat printre degete.

*

Mai multe meciuri în același meci. E o expresie des auzită pe terenurile de tenis, unde notoriul Game, set and match descrie perfect structura atipică, rar întâlnită în alte sporturi, a meciului de tenis: puncte care te conduc la game-uri, game-uri care te conduc la seturi, seturi care te conduc spre linia de sosire. Cu numeroase capitole și subcapitole, povestea unui meci de tenis e mereu schimbătoare: nici game-uri nu seamănă între ele, cu atât mai puțin seturile. Iar când vremea își joacă rolul important – or la Paris mereu l-a jucat – mai toate meciurile conțin în ele alte meciuri.

A fost și cazul întâlnirii dintre Irina Begu (31 de ani, locul 63 WTA) și Jasmine Paolini, începută luni (spre) seară, pe un soare de apus, continuată apoi pe o ploaie măruntă, deasă, și întreruptă când ploaia s-a întețit, la 4-6, 6-1, 1-0 și minge de break pentru Irina.

Ziua 1. Meciul 1

Într-un prim tur de Roland Garros, e important să câștigi încă din start câteva game-uri echilibrate, așa cum a făcut Irina în debutul jocului cu mai dinamica Jasmine Paolini. Asta mai ia din tensiunea debutului, o tensiune care se acumulează și mai mult într-o zi ca cea de luni, în care programul – și așa aglomerat – e dat peste cap de câteva ore de ploaie.

E complicat să-ți faci încălzirea potrivită când nu știi precis la ce oră începi, însă Irina a părut sprintenă și inspirată în primele șase-șapte game-uri.

A început cu break și s-a distanțat din start la 2-0, a stat la conducere cu mare ușurință și a avut chiar minge de dublu break pentru 5-2. A ratat-o – trimițând prea lung una dintre mingile cu care a vrut să-și împingă adversară spre prelata micuțului Teren 5 – și lucrurile i-au scăpat brusc de sub control de la 4-3 încolo.

Mai încrezătoare după ce-a scăpat din situația grea, Paolini a început să dicteze cu forehand-ul ei liftat, o lovitură incisivă, cu care a împins-o pe Irina când mai în spate, când mult în lateral – unghiuri pe care italianca le găsește cu mare ușurință. La fel de bine se simte Paolini și-n preajma fileului, deși alonja îi lipsește, iar asta s-a văzut în următoarele trei game-uri, câștigate toate de italiancă.

A fost un mix între creșterea ei și căderea de nivel a Irinei, care a părut să rătăcească puțin planul de joc: știa, din precedentele trei întâlniri cu Paolini (două câștigate, dar și acelea echilibrate), că nu-i poate lăsa inițiativa inventivei ei adversare. 

Când Irina a început din nou să lovească cu mai multă intenție, mai apăsat, a cules imediat și roadele: un set secund fără istoric, câștigat cât se poate de convingător, în ceva mai mult de 20 de minute. 

Ploaia măruntă care-a reînceput la Paris a luat și ea din argumentele lui Paolini, căci efectul ei liftat și-a pierdut din eficiență atunci când mingile au devenit mai grele. 

Dincolo, Irina n-a părut deranjată nici de ploaie, nici de încurajările celor câtorva italieni din tribune. Și nici de zbaterile Jasminei, care a tot încercat – fără succes – să o miște cumva din mijlocul terenului.  

Din păcate pentru Irina Begu, când ploaia s-a întețit, arbitrul a decis să întrerupă meciul în game-ul al doilea al decisivului, când românca avea minge de break pentru 2-0.

Ziua 2. Meciul 2

Și soare. Nu arzător, dar cer senin și un vânt plăcut, cât să facă terenul mai ușor și mingile mai rapide. Condiții mai bune pentru Paolini decât cele de aseară.

Oricum, italianca nu e o adversară facilă pentru Irina, dovadă stau și meciurile lor precedente, echilibrate și lungi: din trei întâlniri, două au ajuns în set decisiv. 

Așa cum observam acum câteva luni, la Melbourne Summer Set, în precedenta întâlnire dintre cele două, Irinei nu îi plac jucătoarele care-i cer să fie prea agresivă. Paolini face asta indirect, căci dacă Irina o lasă să joace, italianca e în stare să o plimbe, până la epuizare, cu forehand-ul și cu efectele ei diverse. Așa că Irina Begu trebuie – în meciuri ca ăsta, cu adversare de tipul acesta – să aibă ea inițiativa. Să dicteze ea, să aleagă ea tăria, înălțimea sau direcția mingilor. Chiar și lungimea schimburilor de mingi. Ea poate face toate astea, dar în general nu interpretează rolul de „agresoare” cu lejeritatea jucătoarelor pur ofensive.

Cum spuneam, meciul s-a reluat de la 1-0 și avantaj pentru Irina, care a și fructificat șansa de break și s-a dus imediat la 2-0 în setul decisiv.

Irina s-a ajutat apoi de prima minge de serviciu, a stat răbdătoare în două-trei schimburi mai lungi, închise toate după greșelile lui Paolini, și s-a așezat înapoi pe bancă la 3-0. Toate bune.

Dar nu pentru mult timp. Și revenirea lui Paolini a părut la fel de simplă precum fusese, câteva minute mai devreme, desprinderea Irinei: trei game-uri la rând pentru jucătoarea din Italia, care n-a mai împrăștiat nimic, în schimb a reușit să o plimbe pe Irina; și să nu-i dea două mingi la fel.

La 3-3, Irina a părut să accepte din nou, la fel cum făcuse în setul 2, luni seară, că trebuie să ia meciul în racheta ei. A făcut exact asta, însă precizia i-a lipsit, iar câteva atacuri bune (mai ales ca intenție) au căzut lângă linie.

Paolini a făcut un nou break, profitând de o scurtă cam înaltă a Irinei, și-a ținut serviciul și s-a apropiat la un singur game de victorie: 5-3.

Însă Irina a continuat să joace ofensiv, în ciuda greșelilor din ultimele minute. Curajul ei a ajutat-o nu doar să păstreze totul – și erori, dar și puncte direct câștigătoare – în racheta ei, dar și să întoarcă meciul în direcția ei. Irina și-a ținut serviul, a apăsat bine de tot pe retur, a egalat la 5, luându-și break-ul înapoi, și a dat senzația că e gata să închidă meciul. A condus cu 6-5, a avut 30-0 pe serviciul advers, însă următoarele ei atacuri s-au oprit în fileu.

Împinsă în tiebreak (care e un alt meci în sine), Irina a știut să rămână agresivă, a revenit de la 1-3 și a pus punct la 10-5.

În turul următor, ea urmează să joace contra Ekaterinei Alexandrova, care a câștigat în două seturi cu Greetje Minnen. E un match-up în care Irina se simte bine: conduce cu 3-0 la întâlnirile directe, precedenta fiind în august 2021, la Cleveland, 7-6, 6-3, turneu la care Irina a mers până în finală.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi