Irina Begu pierde un meci maraton cu Aliaksandra Sasnovich la Miami, se oprește în runda a treia

Radu Marina | 26 martie 2022

Pentru Irina urmează Charleson, iar apoi meciul din BJK Cup, unde experiența și forma ei încurajatoare vor fi esențiale pentru echipa României. După primele trei luni ale anului, Irina e într-o formă bună, și se poate uita la destule meciuri în care tenisul ei a arătat de foarte multe ori excelent.

Irina Begu a fost învinsă în turul trei la turneul WTA 1000 de la Miami după un meci epuizant, încheiat după trei ore de joc. Sasnovich a reușit astfel prima victorie în fața Irinei după trei înfrângeri consecutive; a fost 7-5, 6-7, 6-4, într-o partidă intensă, un test de anduranță pentru ambele jucătoare. 

Deși nu reușește să consolideze victoria cu Aryna Sabalenka – prima ei victorie vs. o jucătoare de top 10 după mai bine de patru ani – Irina rămâne cu primele ei victorii la Miami din 2017 încoace și cu o urcare în clasament care o va readuce aproape de Top 50 la următorul update al clasamentului. 

Meciul în sine a fost unul fără un ritm anume; s-a jucat în serii, au fost multe reveniri pe finaluri de set și învingătoarea s-a desprins pe ultima sută de metri, gestionând mai bine ultimele două game-uri. Putea să se termine la fel de bine și invers, de altfel, Irina a câștigat, per total, cu un punct mai mult decât adversara ei, în ciuda înfrângerii (115 vs 114).

Primul set a fost și el fragmentat; fiecare jucătoare a avut pasaje de joc bune – doar că, spre final, adică atunci când a contat cel mai tare, Sasnovich a fost jucătoarea mai inspirată. Irina a avut de două ori șansa de a se distanța decisiv în set, la 4-3, când a făcut break-ul și la 5-4, când a servit pentru set, dar în ambele cazuri serviciul a trădat-o și i-a oferit adversarei ocazia să revină. Iar Sasnovich nu a clintit: a întors de la 4-5, a egalat și a preluat conducerea, urmând ca la 6-5, când Irina a servit pentru a rămâne în set, să dea lovitura decisivă, câștigând un set la mare luptă. 

Deși le-au despărțit doar două puncte (38 vs. 36), Sasnovich a fost jucătoarea mai agresivă și cu inițiativă, vezi și numărul dublu de lovituri direct câștigătoare (10) față de ale Irinei (4). Dar nu agresivitatea i-a adus primul set neapărat, cât faptul că în ultimele trei game-uri întreg jocul Irinei a cedat și nu a mai putut lega loviturile în vreun fel. A fost, așadar, mai mult despre ce nu a mai făcut Irina decât despre ce a făcut Sasnovich – care are însă meritul de a fi stat aproape, luându-și șansele când acestea au apărut. 

Și n-a fost neapărat o întâmplare ce s-a întâmplat în primul set, pentru că în setul doi, Sasnovich a avut aceleași reveniri; a jucat impecabil punctele mai mari și cu cât punctul a fost mai important, cu atât tenisul ei a părut mai bun. Irina a fost multă vreme în set, a construit inteligent și  a făcut ce trebuie – dar nu și atunci când a avut cea mai mare nevoie. 

Irina a condus cu 5-3 și a fost la două puncte de a câștiga setul, dar de aici ea a pierdut următoarele trei game-uri la rând, pe fondul aceluiași joc ezitant și fragmentat, care a fost ușor de contracarat de Sasnovich. 

Cu toate astea, Irina a rezistat. A ieșit din încercuire și a dus setul în tiebreak, unde a reușit, în final, să lege jocul, să adune puncte la rând și să joace acel tenis bun, clar și precis care a adus-o, de altfel, până aici. Ceea ce nu s-a întâmplat în primul set la 5-4 și mai apoi în setul doi la 5-3 s-a întâmplat în tiebreak, unde a reușit să lovească mai precis, să aibă o lungime mai deranjantă a loviturilor și un ritm mai bun la serviciu. 

A fost un set doi câștigat pe merit – pentru cum a luptat, pentru șansele pe care și le-a creat și pentru tenisul îngrijit și solid pe care l-a arătat în foarte multe segmente ale setului, câștigând acest set după doar cinci erori neforțate și 11 lovituri direct câștigătoare. 

În setul decisiv, Irina n-a mai avut aceeași claritate, deși s-a luptat serios să reintre în meci: a revenit de la 0-2 la 3-2 și a avut un moment bun la 4-3 de a se desprinde decisiv. A fost momentul în care s-a jucat meciul. Nu a reușit să facă break-ul în acel game, Sasnovich a egalat și după acel moment Irina a pierdut următoarele două game-uri, implicit și meciul. 

Pentru Irina urmează Charleson, iar apoi meciul din BJK Cup, unde experiența și forma ei încurajatoare vor fi esențiale pentru echipa României. După primele trei luni ale anului, Irina e într-o formă bună, și se poate uita la destule meciuri în care tenisul ei a arătat de foarte multe ori excelent.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi