Irina Begu pierde la limită cu Bianca Andreescu, într-o nouă întâlnire de calitate dintre cele două. Forma Irinei continuă să încurajeze

Treizecizero | 17 februarie 2021

Irina Begu a ajuns în sferturile de finală la două dintre cele trei turnee jucate în Australia, câștigând un total de șase meciuri.

Când Irina Begu și Bianca Andreescu sunt față în față, trebuie să te aștepți la artificii pe terenul de tenis. Pentru a patra oară la rând, întâlnirea celor două a avut nevoie de set decisiv, de fiecare dată nivelul fiind excelent. Așa a fost și acum, în sferturile de finală de la Phillip Island Trophy, turneul WTA 250 organizat la Melbourne, în paralel cu săptămâna a doua a Australian Open. Bianca s-a impus în două ore și 34 de minute, 6-3, 4-6, 7-6 (5).

Irina și Bianca s-au văzut prima dată într-un România – Canada, în Billie Jean King Cup, la Cluj, în 2018, când Irina a câștigat 6-3, 6-7, 6-2. Bianca era la câteva luni distanță de explozia de formă de la începutul sezonului 2019, dar și așa, s-a dovedit redutabilă. Următorul meci a confirmat acest lucru, canadianca impunându-se la Indian Wells 2019, în primul tur, 6-7, 6-3, 6-3. Andreescu avea să câștige acel turneu și să facă astfel pasul cel mare spre elita tenisului feminin.

Cele două s-au revăzut la Miami, două săptămâni mai târziu, iar Irina a condus cu 6-4 și 5-2, a avut o minge de meci, dar Bianca, aflată atunci într-o perioadă de formă grozavă, s-a cățărat înapoi în meci, câștigându-l în cele din urmă, 4-6, 7-6, 6-2.

A patra lor întâlnire a fost iarăși strânsă, până într-acolo încât a avut nevoie de tiebreak în setul decisiv. Calitatea raliurilor a fost susținută de evoluția imprevizibilă a scorului. Irina a pornit cu break, dar Bianca a câștigat șase din ultimele șapte game-uri ale primului set. Apoi Irina a răspuns, detașându-se la 5-1 în setul secund, și din nou Andreescu a încercat o revenire, o serie de 13 puncte din 16 jucate relansând setul. Dar Irina a dus meciul în decisiv, unde a fost rândul ei să întoarcă un dezavantaj, revenind de la 3-5 și forțând un tiebreak. S-a ajuns la 5-5 după ce Irina a trimis un winner de rever, dar Bianca a jucat mai bine ultimele două puncte, tranșând meciul cu un forehand câștigător în lung de linie.

Irina a stat mai bine în statistici față de Bianca și la loviturile direct câștigătoare (22 la 21) și la erorile neforțate (40 vs 44), și a câștigat cu doar trei puncte mai puțin decât Andreescu.

În ciuda eșecului frustrant, turneul Irinei a fost încă o dată excelent. În drum spre sferturile de finală (aceeași fază în care a ajuns și la Gippsland Trophy, Irina a trecut de trei adversare solide: Nadia Podoroska, Anna Blinkova și Qiang Wang.

Cu punctele de aici, Irina mai saltă câteva poziții, până în zona locurilor 74-75 (în funcție de rezultatul final al Kasatkinei); orice progres în clasament rămâne remarcabil, într-o perioadă în care e dificil să faci un salt notabil, din cauza schimbărilor în ce privește modul în care funcționează acesta. Însă mai important decât clasamentul este jocul, iar Irina continuă să crească, o formă în ascensiune de la începutul anului trecut, timp în care a câștigat 31 din 47 de meciuri (21-8 pe hard).

În semifinale, Bianca Andreescu o va întâlni pe Marie Bouzkova, în vreme ce Danielle Collins va juca cu Daria Kasatkina.

Celelalte românce de pe tablou au fost Patricia Țig (a mers până în turul 3, după victorii la Tsurenko și Jones, dar în turul 3 s-a retras în setul al doilea cu Teichmann), Ana Bogdan (învinsă în turul 2 de Diyas, după ce trecuse de Sevastova), Monica Niculescu (învinsă în turul 2 de Teichmann) și Mihaela Buzărnescu (învinsă în turul 1 de Teichmann).

La dublu, Raluca Olaru și Andreea Mitu au pierdut în sferturi, cu Blinkova/Potapova.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi