Irina Begu obține o victorie importantă cu Agnieszka Radwanska, se întoarce în sferturi la Seul

Radu Marina | 20 septembrie 2018

La primul turneu de la despărțirea de Artemon Apostu și Adrian Cruciat, Irina leagă două victorii, ceea ce nu s-a mai întâmplat din mai, se califică într-un sfert de finală WTA la Seul (ceea ce nu s-a mai întâmplat din aprilie, de la turneul de Istanbul) și o învinge, în premieră, 6-4, 6-3, pe Agnieszka Radwanska.

În urmă cu câteva săptămâni, după o vară în care a strâns doar trei victorii în opt turnee, Irina Begu anunța că renunță la colaborarea de cinci ani de zile cu cei doi antrenori, Artemon Apostu-Efremov şi Adrian Cruciat.

O decizie surprinzătoare, poate, la vremea respectivă, dată fiind relația lor bine închegată, de lungă durată, și faptul că împreună au trecut prin cele mai grele momente, în special atunci când Irina a trebuit să o ia de la zero, în 2014.

Însă uneori, unele schimbări, dacă sunt făcute la vremea potrivită, sunt binevenite și lucrurile bune se pot întoarce. Andrea Petkovic spunea, la un moment dat, că schimbările în tenis au rolul lor și uneori e bine să auzi și alte voci. Când lucrurile stagnează, e important să schimbi oamenii cu care lucrezi pentru a auzi și altceva, pentru a ieși din starea de monotonie care apare, deseori și oarecum inevitabil, între antrenor și jucător.

Iar în cazul Irinei, lucrurile bune par să se întâmple mai devreme decât mulți ar fi anticipat. La primul turneu de la acel anunț, Irina leagă două victorii, ceea ce nu s-a mai întâmplat din mai, se califică într-un sfert de finală WTA la Seul (ceea ce nu s-a mai întâmplat din aprilie, de la turneul de Istanbul) și o învinge, în premieră, 6-4, 6-3, pe Agnieszka Radwanska. Deși foarte departe de forma ei obișnuită, Aga rămâne o adversară extrem de incomodă, mai ales pentru o jucătoare fără încredere și cu puține victorii în ultimele luni precum Irina.

În primul tur, Begu a trecut de Mona Barthel, cea care venea după o finală reușită la Chicago (125K), revenind de la 1-4 în setul doi, în vreme ce astăzi să obțină această victorie importantă în fața Radwanskăi. Prin prisma clasamentului, victoria nu spune multe, având în vedere cât de slab este sezonul Agăi, ajunsă acum în afara topului 50, adică acolo unde nu a mai fost de mai bine de 10 ani. Este, totuși, o victorie importantă, de moral, obținută ferm, după un joc curat și rotund, în fața unei jucătoare valoroase. Pentru că Radwanska este și va rămâne o jucătoare valoroasă, indiferent de cât de rău arată, la acest moment, lucrurile pentru ea.

În schimb, pentru Irina acesta poate fi un nou început. Nu știm ce va urma de acum înainte, e posibil ca lucrurile să meargă din bine în foarte bine, sau poate încă mai e nevoie de ajustări. Un lucru e cert: schimbarea îi priește. E reconfortat să o vezi pe Irina că își pune la treabă toate armele, că își folosește atât de bine reverul, că poate accelera și face diferența cu forehand-ul, că poate surprinde cu scurtele, că acoperă tare bine fileul. Așa a învins-o pe Radwanska, copleșind-o cu forța, ținând-o sub presiune cu returul și nefiindu-i teamă să intre în jocul ei atât de complex: a răspuns cu scurtă la scurtă, cu slice la slice și nu s-a ferit să intre în schimburi prelungite de mingi cu poloneza.

Următoarea adversară pentru Irina este grecoaica Maria Sakkari, favorita 3 a turneului, o jucătoare în creștere, care a cedat în primele două meciuri, cu Schmiedlova și Gasparyan, doar cinci game-uri. Va fi al doilea meci între cele două, Irina câștigând clar prima lor întâlnire care a avut loc în urmă cu doi ani, la Miami. Doar că de data asta, lucrurile sunt puțin (mai mult) schimbate. Sakkari are un sezon excelent până acum, a crescut frumos și se anunță o adversară complicată pentru Begu, care va avea nevoie de o evoluție cel puțin la fel de curată precum cea de azi pentru a putea repeta rezultatul de la Miami.

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.

Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi