Irina Begu o învinge prima oară pe Elise Mertens, merge în turul al doilea la US Open!

Radu Marina | 31 august 2022

Irina a reușit să rupă tradiția nefastă pe care o avea în fața belgiencei Elise Mertens, revenind de la set și break în fața favoritei 32, în drum spre prima ei victorie în patru meciuri cu Mertens.

US Open este oferit de

Irina Begu confirmă forma bună din această vară cu o victorie importantă. Irina a reușit să rupă tradiția nefastă pe care o avea în fața belgiencei Elise Mertens, revenind de la set și break în fața favoritei 32, în drum spre prima ei victorie în patru meciuri cu Mertens. Un rezultat care o duce, după o pauză de trei ani, în turul doi la New York.

A fost 3-6, 6-2, 6-3 pentru Irina, meci încheiat în două ore și 25 de minute.

Dincolo de head-to-head-ul și match-up-ul nefavorabile, mai e un motiv pentru care succesul Irinei e valoros: Irina i-a oprit astfel lui Mertens o serie impresionantă: belgianca reușise să joace cel puțin turul 3 la un Grand Slam în 18 turnee de Slam consecutive.

Irina o va întâlni pe Yue Yuan, din China, în turul următor. Yuan e numărul 142 în lume și a trecut în primul tur de australianca Fourlis.

Irina e a treia româncă în turul secund la NY, după Gabriela Ruse (vs Coco Gauff) și Sorana Cîrstea (vs Belinda Bencic).

*

Întâlnirile Irinei cu Mertens n-au mers niciodată așa cum și-a dorit ea, dar de data asta a fost diferit. Într-un match-up care o dezavantajează, Irina a găsit, în sfârșit, cheia potrivită pentru Mertens, cea care în ultimele două partide cu ea nu cedase mai mult de trei game-uri pe set. 

Am mai scris și în alte dăți și e de spus și acum: pentru Irina, matchup-ul acesta cu Mertens e ca un vârtej în care e prinsă mereu la mijloc și aleargă de colo-colo, de multe ori fără repere și scăpare. Azi n-a mai fost cazul și tocmai din acest motiv această victorie e una cu greutate – nu doar pentru că a învins o favorită, nu doar pentru că a trecut de cea care o eliminase în trei rânduri. Ci pentru cum a întors și cum a câștigat acest meci. 

Azi, Irina a părut o vreme confuză cu alegerea planurilor de joc și a fost prinsă pe picior greșit, și în apărare și în atac – iar asta tocmai pentru ca belgianca i-a citit din nou foarte bine tenisul, loviturile și intențiile, per total. 

Mertens nu are un stil de joc impresionant din cale afară, dar ceea ce face, face foarte bine: dacă trebuie să atace, atacă, dacă trebuie să țină mingea în teren o poate face ore în șir, dacă trebuie să joace pe contraatac, se simte ca peștele în apă. E eficientă prin tot ce face pe teren, de la construcția punctului la defensivă, atac și veniri la fileu. 

Și totuși, Irina a făcut un set doi fără cusur; de la 3-6, 0-2, ea a câștigat următoarele șase game-uri la rând. A pus piciorul în prag, a dat drumul la braț și n-a mai așteptat nimic, asumându-și tot. A făcut pasul în teren, a atacat tot ce era de atacat și a ținut-o pe Mertens mereu în corzi, fără să-i mai permită să se afle în controlul punctelor și să dicteze.

Pe Mertens trebuie să o sufoci, să nu o lași să-și întindă capcanele și dacă reușești asta – ceea ce nu e puțin lucru – totul devine mai ușor. Irina a dat la o parte tot jocul ordonat și bine definit al belgiencei într-o manieră brutală, fără să se mai gândească prea mult la scor sau la faptul că avea în față o adversară pe care nu o învinsese niciodată; a lăsat să iasă la iveală acel tenis incisiv al ei, cu lovituri grele și apăsătoare. 

Întrebarea care se punea după setul doi era dacă Irina va reuși să mențină și în decisiv acest tenis atât de coerent și agresiv. De obicei, asta e o misiune complicată în general, mai ales după un set atât de bun – și devine și mai greu când o ai în față pe Mertens, care e capabilă să sădească dubii la orice pas. 

Răspunsul Irinei la această întrebare a fost încă o dată pe măsură: a revenit de la 0-2, a egalat și a intrat din nou în controlul meciului, luând practic lucrurile de unde le lăsase în setul doi. Loviturile au avut acea măsură potrivită, defensiva și-a făcut treaba exemplar, iar lovitura de drepta a funcționat la capacitate maximă. De la 1-3, Irina a încheiat în forță, câștigând ultimele cinci game-uri ale meciului și premiindu-se astfel pentru curajul de a fi luat lucrurile pe cont propriu.


 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi