Irina Begu nu găsește soluția într-un matchup tare greu cu Petra Kvitova, e eliminată în primul tur la US Open

Radu Marina | 31 august 2020

Semifinalistă la Praga pe zgură, Irina se va reîntoarce acum pe suprafața roșie, pentru turneele de la Roma și Roland Garros.

US Open este oferit de

Aflată la primul meci oficial pe hard după aproape șase luni, Irina Begu a pierdut în două seturi, 6-3, 6-2, cu Petra Kvitova, favorita 6 la US Open și este astfel eliminată din primul tur la al doilea Grand Slam al anului 2020. Irina rămâne astfel cu trei victorii pe tabloul principal de la US Open din nouă prezențe.

Irina n-a avut mult timp de adaptare la noile condiții și a dat peste o jucătoare cu care are mereu un meci greu. A schimbat continentul, suprafața și a jucat primul meci după aproape șase luni pe o suprafață atât de rapidă precum cea de la US Open, cu una dintre cele mai agresive jucătoare din circuit, în fața căreia pierduse toate cele patru meciuri anterioare. Irina a venit în SUA doar pentru US Open, după turneul excelent făcut la Praga, fără meciuri în picioare pe hard și fără a fi obișnuită cu condițiile de joc ale acestor turnee americane, desfășurate fără spectatori și cu reguli stricte. 

În acest context, Irina a rezistat doar o oră și puțin în fața Petrei Kvitova, într-un meci care a curs foarte repede înspre cehoaică, fără să existe senzația că dinamica meciului se poate schimba. Kvitova a fost prea puternică și prea exactă pentru Irina, care a încercat din răsputeri să găsească soluții și să stea aproape de adversara ei. Dar returul și serviciul Petrei au fost mult prea eficiente astăzi pentru a-și putea face loc în meci.

Cât timp Kvitova a slăbit ritmul la serviciu și retur, Irina și-a putut face jocul și a legat loviturile; a pus probleme și reușit să exploateze micile vulnerabilități ale Petrei în deplasare. Asta însă s-a întâmplat doar în două game-uri (de la 1-3 în primul set, Irina a revenit la 3-3), adică insuficient pentru a putea să sădească îndoieli și să taie elanul luat de Kvitova. După acea revenire a Irinei, Kvitova a fost de neatins la serviciu și retur. Adică două arme care, atunci când îi merg, o fac foarte greu de învins și nu te lasă să te desfășori. Joci după ritmul și viteza pe care o impune ea, iar dacă nu reușești să faci meciul cât mai fizic și nu reușești să o obligi să lovească mai des din poziții incomode, totul se poate termina foarte rapid. 

Jocul Irinei îi vine bine Petrei, pentru că nu e nici hiperagresiv astfel încât să o domine prin forță pe Kvitova, și nici prea defensiv și de contraatac, astfel încât să întindă capcane la fiecare pas și să o oblige pe Petra să forțeze, sau să o pună sub presiune cu o defensivă excelentă, care să o facă să se gândească de două ori înainte de a accelera. E un stil de joc între cele două extreme, cu tente specifice jucătoarelor de zgură (lovituri liftate, slice-uri defensive, construcție răbdătoare a punctelor). Ceea ce explică atât scorul și evoluția de astăzi, cât și cea din ultimele lor meciuri, unde Irina a reușit să câștige doar un singur set (Sankt Petersburg 2018). 

După experiența scurtă de la USO 2020, Irina se va întoarce în Europa, acolo unde se va pregăti pentru restul turneelor pe zgură. Ea va fi prezentă în calificări la Roma (turneu Premier 5) și se va afla, de asemenea, pe tabloul principal la Roland Garros. Atât Roma, unde a ajuns până în semifinale în 2016, cât și Paris, unde s-a calificat în optimi în același an, sunt două dintre turneele unde Irina a reușit unele dintre cele mai importante rezultate ale carierei. E și o șansă să-și recapete momentul bun de pe zgură, moment arătat la Praga, unde a ajuns până în semifinale. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi