Irina Begu merge în turul al treilea, career best la Australian Open. Nu te opri, Irina!

Treizecizero | 21 ianuarie 2015

Irina Begu a confirmat victoria cu Angelique Kerber, învingând-o și pe Katerina Siniakova, din Cehia.

Cel mai greu după o victorie sonoră, după un upset, așa cum a fost succesul Irinei Begu din primul tur cu Angelique Kerber este să vii cu o confirmare în meciul imediat următor. Se schimbă miza și contextul, adrenalina nu mai e aceeași, iar uneori bucuria victoriei anterioare e greu de manageriat. Ai altă apăsare, simți că ai lucruri de pierdut, spre deosebire de primul meci, când, ca outsider, ai avut puține griji spre deloc.

Pe lângă aceste detalii, mai contează și un adevăr universal valabil: de la un meci la altul totul e diferit. Se schimbă ambientul, condițiile de joc, dispoziția jucătoarei. Chiar și la același turneu, pot fi condiții diferite de la un teren la altul. Temperatura schimbă și ea datele problemei: în prima zi a fost răcoare la Melbourne, azi s-a trecut de 30 de grade.

Motivația adversarei e și ea de luat în calcul, pentru că e mai mare. La rândul ei, va simți că are o oportunitate și că i s-a făcut loc pe culoar. Că are un meci mai accesibil decât dacă ar fi întâlnit-o pe favorita inițială. 

Din toate aceste motive, puține „bombe” sunt susținute cu o victorie în turul următor, indiferent de circuit. Irina Begu a reușit asta, chiar dacă a trăit din nou periculos, în fața unei adversare cu care avea un pic de istorie recentă.

Cu Katerina Siniakova, o cehoaică de 18 ani fostă numărul 2 la junioare, Irina s-a întâlnit recent în primul tur la Shenzhen, pierzând în trei seturi strânse. De data asta, Irina a întors lucrurile în favoarea ei, impunându-se cu 7-5, 6-4. A fost un meci trăit la foc mic, dar periculos. După un început tensionat al Irinei, Siniakova s-a desprins la 3-0, dar Begu a putut să revină și să egaleze, ieșind cu bine dintr-o serie de game-uri maraton. La 3-1, Irina a făcut break-ul după șapte egalități și patru șanse de break ratate. Iar în game-ul următor, românca s-a văzut egalată a doua oară egalată la rând de la 40-0, dar și-a ținut serviciul. După abia șase game-uri, ceasul înregistra deja o oră de joc.

Jocul pe sârmă a continuat: Irina a continuat să irosească șansele de break, apoi și-a pierdut serviciul când a servit pentru set la 5-4, dar a reușit să închidă la a doua încercare. 

Manșa secundă n-a fost scutită de stres și de dramă, cu Irina desprinzându-se la 4-1, cu un timeout medical luat de cehoaică și cu o revenire a acesteia, până la 4-5. Serviciul final a fost izbăvitor, iar Irina a plâns, emoționată pentru prima calificare în turul al treilea al unui turneu de Grand Slam, dar mai ales consumată de efortul mental al unui meci carusel.

Ca și în meciul cu Kerber, Irina a fost de multe ori tranșantă, jucând la limită, o explicație pentru cele 45 de erori neforțate, venite la pachet cu doar 15 lovituri direct câștigătoare. Ca și contra lui Kerber, Irina n-avea altă abordare posibilă, în fața unei jucătoare competente în defensivă, capabilă să se agațe de fiecare punct și care s-a făcut simțită foarte ușor, cu toată agitația pe care a produs-o pe teren.  

Partea de tablou pe care se află Irina lasă loc la o mulțime de posibilități. În turul al treilea, Irina o va întâlni pe Carina Witthoeft, o jucătoare de 19 ani din Germania care se numără printre surprizele plăcute ale turneului de până acum. Carina le-a eliminat, pe rând, pe Carla Suarez Navarro și pe Christina McHale pierzând un total de șapte game-uri în cele două meciuri. 

Irina și Carina s-au mai întâlnit o dată, în cu totul alte condiții. S-a întâmplat în 2013, în primul tur al turneului de zgură de la Bad Gastein. Begu a câștigat atunci, 6-3, 6-3.

O altă victorie românească a venit de la dublu: Florin Mergea și Dominic Inglot au trecut de turul 1, 6-2, 6-2 cu australienii Ebden și Reid. De asemenea, la dublu feminin, Monica Niculescu și Vitalia Diatchenko, finaliste săptămâna trecută la Hobart, au câștigat, 6-2, 4-6, 6-3 meciul cu americancele Davis și McHale. Monica și Vitalia au condus la un moment dat cu 6-2, 4-1 și au avut minge de 5-1, dar partida s-a complicat și s-a intrat în decisiv.

 

În ziua a patra a Australian Open, Marius Copil este capul de afiș în programul care îi implică pe jucătorii români. Va fi nu doar cea mai importantă partidă din cariera lui Marius, dar și cel mai frumos context: o arenă mare, un adversar de calibru, însuși campionul la zi, și atenția lumii tenisului îndreptată asupra acestui meci.

Stan și Marius au mai jucat un meci, la Madrid, pe zgură, încheiat cu victoria în două seturi a elvețianului. 

În afara lui Marius, mâine debutează în turneu și Horia Tecău, cel care, alături de Jean Julien Rojer, va juca împotriva perechii Berankis/Haider Mauer. Meciul e ultimul pe terenul 10.

Raluca Olaru debutează și ea la dublu. Raluca face pereche cu jucătoarea germană Tatjana Maria (fostă Malek), iar meciul lor cu Mattek-Sands și Safarova e al treilea, pe terenul 20.

Chiar înainte de meciul Ralucăi, tot pe terenul 20 va intra la dublu surpriza plăcută de azi, Irina Begu. Irina face pereche cu Lara Arruabarrena, iar adversarele lor sunt chinezoaicele Yu Ye și Yang.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi