Irina Begu își anunță oficial retragerea din echipa Billie Jean King Cup a României

Radu Marina | 19 iunie 2022

Cariera Irinei Begu în Fed Cup se încheie după 11 ani în care a trecut prin toate fazele acestei competiții, de la meciurile din grupa Euro-Africană la întâlnirile din Grupa Mondială și semifinalele BJK cu Franța.

Prezentă la București, la turneul ITF (15K) care îi poartă numele, Irina Begu a oferit o scurtă conferință în care a declarat că a luat decizia de a se retrage definitiv din echipa de Billie Jean King Cup a României. Decizia are ca raționament faptul că, în urma numeroaselor probleme de sănătate, Irina dorește să se concentreze exclusiv asupra carierei din circuit, încercând să prioritizeze cu atenție turneele la care va participa. 

În vârstă de 31 de ani, Irina a dezvăluit anul trecut pentru 30-0 că a fost diagonosticată cu mononucleoză, o boală autoimună, care nu are o vindecare concretă și care se manifestă diferit, de la individ la individ. Această problemă a determinat-o pe Irina să nu participe la Jocurile Olimpice și, printre altele, să abordeze mereu pe termen scurt prezența în turnee. „E mereu în funcție de cum mă simt de la o zi la alta”, a spus ea, în mai multe ocazii. 

„Am decis să mă retrag din echipa României. Decizia am luat-o în urmă cu ceva timp, dar acum anunț și oficial. O spun cu părere de rău. Sunt mândră de ce am făcut. Avem o generație nouă, sunt sportive extraordinare și cred că vor ajuta echipa”, a spus Irina. 

Irina a explicat că odată cu înaintarea în carieră și în vârstă problemele de sănătate au devenit mai dese și a fost necesar să ia această decizie pentru a se putea concentra doar asupra carierei din circuitul WTA. “Am înaintat în carieră, trebuie să îmi selectez turneele, problemele de sănătate și-au spus cuvântul. Încerc să dau 100% la fiecare turneu și consider că acesta e un motiv important”, a mai declarat ea. 

După Sorana Cîrstea, care s-a retras din echipă în urmă cu patru ani, România mai pierde o altă prezență importantă în foarte multe întâlniri. 

Cariera Irinei Begu în Fed Cup se încheie după 11 ani în care a trecut prin toate fazele acestei competiții, de la meciurile din grupa Euro-Africană la întâlnirile din Grupa Mondială și semifinalele BJK cu Franța. 

Irina a debutat în BJK Cup în 2010 și a fost un pilon de bază al echipei României, ea având un cuvânt important de spus la parcursul absolut grozav al echipei României din 2014 până în 2018: ea a fost cea care a învins-o pe Jelena Ostapenko în 2014, România câștigând întâlnirea cu Letonia; ea a dus greul în 2015, în confruntarea cu Spania, când a câștigat meciul de simplu cu Sara Sorribes Tormo și s-a impus la dublu (meci decisiv) alături de Monica Niculescu. Tot ea a jucat un rol esențial în confruntarea cu Marea Britanie din 2017, când a învins-o pe Heather Watson. 

În 2018, fără Simona Halep în echipă, Irina a fost o prezență importantă în echipa spre victoria în fața Canadei. A fost pentru prima dată când Irina s-a aflat în rolul de rachetă numărul 1 al echipei și și-a făcut treaba extraordinar, câștigând ambele meciuri – cel cu Bianca Andreescu și cel cu Katherine Sebov. 

După înfrângerea suferită în semifinale în fața Franței, când Irina a fost învinsă greu de Pauline Parmentier, ea a luat o pauză de trei ani de la Fed Cup, revenind anul acesta, în întâlnirea cu Polonia, când a încheiat meciul cu Magda Linnette accidentată și cu dureri la genunchi. 

De-a lungul carierei, Irina a jucat 16 meciuri la simplu în Fed Cup și a câștigat 8, iar la dublu are un record excelent de șapte victorii și doar trei înfrângeri.

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi