Irina Begu este învinsă de Karolina Muchova, se oprește în turul al treilea la Roland-Garros

Treizecizero | 2 iunie 2023

În cea de-a șasea ocazie în care a jucat turul al treilea la Paris, Irina Begu a cedat în fața unei cehoaice care a făcut un joc excelent.

Irina Begu a cedat în turul al treilea la Roland-Garros, învinsă de Karolina Muchova în două seturi, 6-3, 6-2, în o oră și 33 de minute. Muchova și-a luat astfel revanșa pentru înfrângerea recentă suferită în fața Irinei la Madrid.

Irina, favorită 27, era ultima româncă rămasă în cursă la Paris pe tabloul de simplu. Ea încerca să ajungă pentru a treia oară în carieră în optimile de finală la Slamul francez (2016, 2022).

N-a fost ziua Irinei azi, sau, mai bine zis, a fost despre ziua foarte bună a Karolinei, care a venit extra-motivată să schimbe istoria și dinamica întâlnirilor dintre cele două și a reușit să acceseze un tenis foarte frumos și de un nivel ridicat. Irina câștigase de două ori din tot atâtea meciuri – ambele pe zgură, ambele în turnee mari – și poate că și asta a lucrat în defavoarea ei azi, în caz că a crezut că îi va fi greu să o bată pentru a treia oară la rând pe Muchova, care nu-i niciodată o jucătoare ușor de dat la o parte.

Ne-am convins de asta de la jumătatea primului set în sus, când cehoaica a forțat și și-a asumat mai multe riscuri, jucând cu o motivație și o intensitate pe care, din păcate, Irina nu le-a putut replica. Până în acel moment fusese un meci foarte strâns, cu hold-uri în serie obținute de ambele relativ fără emoții.

La 3-4, Irina s-a trezit brusc în necazuri pe serviciu; a ieșit dintr-o situație de 15-40 și a salvat trei mingi de break în total în acel game, s-a apărat o vreme inspirat, reușind să plaseze mingea în câteva schimburi exact acolo unde îi era mai greu cehoaicei. Dar Muchova a insistat, atacând constant fileul, returnând cu agresivitate și punând-o pe Irina sub presiune, până când aceasta a cedat. Un break prețios, consolidat apoi cu un serviciu la zero cu care Karolina a închis primul set.

Încurajată, Muchova a continuat să preseze, în vreme ce Irina a părut adesea prinsă între două gândiri, ocazional căutând să tempereze ritmul schimburilor, alteori să-și asume mai multe riscuri. Ce n-a reușit decât foarte puțin a fost să găsească acele mingi ale ei, grele și lungi, cu exact atâta înălțime și exact atât plasament cât să deranjeze o jucătoare fie ea și foarte tehnică precum Muchova, dar nu tocmai cea mai bună apărătoare din lume.

Fără să mai fie sâcâită și înghesuită de astfel de mingi, în special pe rever, cehoaica a putut să stea mai des în controlul schimburilor și să dicteze, să-și construiască atacurile, să urce constant la fileu (unde a câștigat 18 din 23 de puncte! cifră mare de tot pentru zgură) și să închidă des cu winner. A strâns nu mai puțin de 25 de lovituri direct câștigătoare – doar nouă în favoarea Irinei – și a găsit, de foarte multe ori, scurte impecabil executate, nu mai puțin de șapte, majoritatea câștigate.

În condițiile astea, Irina a evitat break-ul în primul game din setul doi, când a salvat un 0-40, dar a fost mai mult pe greșelile cehoaicei, nu datorită unei eventuale schimbări de dinamică a meciului; Muchova era în continuare în control.

Așa că, la serviciul următor al Irinei, break-ul s-a întâmplat până la urmă, dublat mai apoi cu un alt break de siguranță. La 4-1, Irina a reușit un break back cu un passing în cross, dar n-a putut construi pe moment. Avea nevoie să găsească un serviciu bun în game-ul imediat următor ca să strângă scorul și să creeze ceva presiune, dar asta nu s-a întâmplat, iar Muchova s-a distanțat iar.

De altfel, serviciul a fost o pacoste pentru Irina azi, care n-a putut să-și creeze vreun avantaj considerabil din servă, câștigând doar 43 la sută per total din punctele jucate cu primul serviciu, un procentaj ce nu are cum să ducă la calificare. N-a reușit, per total, să-și facă jocul și să o deranjeze pe Muchova, care a făcut și a desfăcut, a atacat constant fileul, a știut exact cum s-o pună pe Irina în situații inconfortabile, cum s-o facă să greșească (mult mai des decât vedem, de regulă, la Irina) și care n-a mai dat drumul meciului odată ce l-a apucat strâns în mâini.

Uneori, tenisul e fix așa: despre un adversar care-i pur și simplu într-o zi mult mai bună și care nu te lasă să joci. Asta nu-i scade din merite Irinei, dar nici nu o va face să se simtă mai bine. Cu siguranță că știe că poate juca mult mai bine de atât – a tot dovedit-o – și cu certitudine e prima care regretă că n-a putut să-și prelungească turneul.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi