Irina Begu e învinsă de Tamara Korpatsch, Gabriela Ruse e oprită de Karolina Pliskova în primul tur la US Open

Radu Marina | 30 august 2023

O perioadă dificilă pentru Irina se prelungește, în vreme ce Gabi rămâne cu cele trei victorii din calificări.

Pentru al treilea turneu la rând, Irina Begu a fost învinsă clar, într-un meci în care a părut abătută, fără energie și idei. Irina a fost eliminată în primul tur la US Open de Tamara Korpatsch, jucătoare clasată pe locul 75, scor 6-3, 6-2.

Înfrângerea – care nu lasă loc de prea multe analize sau interpretări, dar ridică o serie de întrebări – a fost una categorică, fără ca Irina să aibă, pe parcursul meciului, un segment în care loviturile sale să se lege cu adevărat, și în niciun caz să se apropie de nivelul ei real. Acesta este al treilea meci la rând pe care Irina îl pierde în minimum de seturi, fără să câștige mai mult de patru game-uri pe set.

Totul a început cu finala de la Iași (WTA125K), pe care a pierdut-o în fața Anei Bogdan. Atitudinea, lipsa de energie și nesiguranța arătată de Irina în acel meci s-a perpetuat și în meciurile care au urmat, cu Marie Bouzkova la Cincinnati (6-2, 6-2) și, acum, cu Korpatsch (6-2, 6-3).

La conferința de presă, Irina a oferit puțin mai mult context despre această perioadă. Deși nu a dat prea multe detalii despre meci, fiind vizibil dezamăgită, a explicat că trece printr-o perioadă mai grea, iar răceala pe care a căpătat-o la Cincinnati nu a făcut decât să accentueze starea ei; de la Cincinnati încoace se chinuie încă cu efectele acelei răceli. Din cauza răcelii s-a retras de la Cleveland, turneu unde a jucat finala în 2021, și încă nu este deplin refăcută nici acum.

În mod normal, pentru Irina ar urma sezonul asiatic, însă, spunea ea, totul depinde de cum se va simți. Se va întoarce acasă, va lua o scurtă pauză, iar apoi va decide dacă va evolua – pentru prima dată din 2019 încoace – în sezonul asiatic, ultima parte a sezonului.

Tot în primul tur, Gabriela Ruse a pierdut la fel de clar, 6-1, 6-4 cu Karolina Pliskova, favorita 25 și finalista din 2016. A fost o înfrângere care a reflectat, într-o bună măsură, diferența de valoare dintre cele două, chiar dacă ambele trec printr-o perioadă gri și sunt în căutare disperată de victorii: Karolina Pliskova și-a pus în valoare excelent armele și experiența, Gabriela a avut perioade bune, perioade în care nu și-a mai putut controla forța și mult prea multe fluctuații pentru a putea ține piept unei jucătoare care, deși e departe de forma de odinioară, încă e capabilă să facă diferența și să câștige meciuri cu cele două arme ale sale – serviciul și forehandul.

La trasul liniei, indiferent de cum a curs acest meci, US Open se poate considera un succes pentru Gabriela: a câștigat 3 meciuri în calificări (și au fost rare astfel de serii pentru ea în 2023) cu trei adversare complicate (Mladenovic, Galfi, Yastremska) și și-a câștigat locul pe tabloul principal al unui Slam pentru prima dată în acest sezon.

Dat fiind întreg sezonul avut de Gabi până acum – fragmentat, a jucat puțin, a pierdut des, a căzut mult în clasament – aceste victorii din calificări nu sunt puțin lucru. Încă e în căutări, încă încearcă să revină la un nivel înalt și încă tenisul ei e șubred atunci când în fața ei se află o adversară care știe cum să câștige punctele. Dar acest parcurs al ei de la New York poate fi considerat un punct de plecare.

Până la următoarea experiență de la simplu, traseul ei de la dublu devine important de urmărit, date fiind rezultatele pe care ea și Marta Kostyuk le-au adunat împreună în turneele de Slam jucate (semifinală anul acesta la AO, sfert anul trecut și optime anul acesta la RG).

Ea și Irina Begu (alături de Kalinina) vor fi, de altfel, față în față în primul tur la dublu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi