Irina Begu e în optimi la Roma. Victorie la scor cu Mertens

Radu Marina | 12 mai 2024

Irina Begu obține cel mai important rezultat de la revenirea în circuit, se califică în optimi la Roma după o victorie cu Elise Mertens

Irina Begu obține cel mai important rezultat de la revenirea în circuit, se califică în optimi la Roma după o victorie cu Elise Mertens

Irina Begu revine în optimile de finală la Roma după o victorie frumoasă și categorică cu Elise Mertens, favorita 27 a turneului. Irina a trecut de Mertens cu 6-2, 6-0, bifând cel mai relevant rezultat de la revenirea în circuit, dar și prima victorie în fața unei jucătoare clasate printre primele 30 de jucătoare ale lumii din mai 2023, când o învingea pe Liudmila Samsonova la Madrid.

În urma acestui rezultat, Irina se apropie de intrarea în top 100. Va urca, începând cu lunea viitoare, cel puțin până pe locul 125.

După US Open 2023, Irina a decis să ia o pauză de câteva luni, în condițiile unei accidentări la cot. Irina nu a dat prea multe detalii despre problema avută la cot, dar, spunea ea, și-a dorit să își ia timpul necesar pentru a se reface, dorindu-și să revină în circuit doar atunci când se va simți pregătită.

La opt luni distanța de la ultimul meci oficial jucat în circuit, Irina a revenit în aprilie, la un turneu WTA 125K, unde a ajuns până în finală. De la revenire, în câteva săptămâni, Irina a strâns 11 victorii și trei înfrangeri, o finală (WTA 125K), o semifinală (ITF, 100K) și acum o optime de finală într-un turneu WTA 1000. E o revenire în forță, cu o Irina proaspătă fizic, motivată și cu o bună dispoziție de joc.

Deși în acest moment Begu are un clasament slab, ieșind săptămâna trecută în afara topului 150, pare de acum doar o chestiune de timp până când acest aspect va fi readus la normal: după Roma, Irina se va apropia de top 100 și, cel mai probabil, până la finalul sezonului de zgură revenirea între primele 100 de jucătoare ale lumii e perfect realizabilă.

Acest rezultat – și victoria în fața unei adversare deloc ușor de bătut precum Mertens – e o surpriză pentru cât de rapid a reușit Irina să-și facă loc în tenisul mare după o pauză atât de lungă, reușind să acceseze rapid nivelul ei obișnuit. Dar în esență nu e deloc inexplicabil: Irina poate juca incredibil de bine, în special pe zgură și e capabilă să pună mari probleme aproape oricui pe această suprafață.

Ceea ce Irina joacă pe zgură e acel tenis clasic, cu puncte construite inteligent, cu lovituri grele și încărcate de top-spin care împing rapid adversarul în defensivă, și cu accelerări surprinzătoare. În plus, ea are această capacitate atât de eficientă pe zgură de a trece rapid din defensivă în ofensivă, așteptând mereu momentul oportun. Tenisul Irinei poate fi un bun exemplu de joc eficient pe zgură: știe când să atace, știe cât să țină mingea în joc, adaugă întotdeauna efectele potrivite și mixează inteligent traiectoriile.

Contra lui Mertens a executat fără probleme planul de joc, iar senzația a fost că Mertens pur și simplu nu știe și nu poate să apuce de unde jocul Irinei: a fost mereu împinsă în spatele liniei de fund și a lovit necontrolat, a avut probleme cu mingile înalte și aproape tot timpul a avut probleme în a-și ajustat poziția de lovire, fiind surprinsă de modul în care Irina a variat înălțimile.

Pentru cineva care a jucat atât de puțin în ultimul an, care se află la abia al patrulea turneu de la revenire, acest rezultat e remarcabil și e extrem de important pentru încrederea Irinei, arătându-i că tenisul ei rănește în continuare, iar ea rămâne o jucătoare care încă are multe de spus în circuit.

Pentru o nouă calificare în sferturile de finală, Irina va trebui să treacă de învingătoarea meciului Danielle Collins – Caroline Garcia. Contra lui Collins a jucat o singură dată, în 2018, la Miami, cu victoria categorică a americancei, în vreme ce cu Garcia ar fi a șaptea întâlnire, scorul în head-to-head fiind 4-2 pentru Garcia.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi